19/05/2020 12:06

Ευρωπαϊκός χάρτης ποδοσφαίρου: Μετά τη Γερμανία, αρκετά πρωταθλήματα επαναρχίζουν ενώ κάποια διακόπηκαν οριστικά

Τον δρόμο που έδειξε η Γερμανία και η Bundesliga προσπαθούν να ακολουθήσουν και άλλα μεγάλα, και όχι μόνο, ευρωπαϊκά πρωταθλήματα, με κύριο στόχο να ολοκληρώσουν τη φετινή σεζόν στο γήπεδο, ανακτώντας σε ένα βαθμό και μέρος από το οικονομικό κόστος που έχει επιφέρει η διακοπή εξαιτίας του κορωνοϊού.

Από τη μία η Γερμανία έχει ήδη ξεκινήσει την ποδοσφαιρική δράση το Σαββατοκύριακο 16 με 17 Μαΐου, από την άλλη όμως η Γαλλία αποφάσισε την πλήρη διακοπή της σεζόν. Ενδιάμεσα, τα κυριότερα πρωταθλήματα είτε έχουν καθορίσει ημερομηνία επανέναρξης είτε ακόμη προσπαθούν βρουν λύση ανάμεσα σε Πρωτόκολλα υγείας και χρόνο επιστροφής στη δράση.

Ο Πρόεδρος της UEFA, Αλεκσάντερ Τσέφεριν, εξέφρασε πριν λίγες μέρες την ελπίδα πως μέσα στις επόμενες εβδομάδες η μπάλα θα μπει στη σέντρα για τουλάχιστον 80% των πρωταθλημάτων της Ευρώπης. Πάντως η UEFA έχει δώσει χρονικό περιθώριο μέχρι τις 25 Μαΐου ώστε οι εθνικές ομοσπονδίες να απαντήσεις στο πώς θα προχωρήσουν.

Αναλυτικά, οι μέχρι σήμερα αποφάσεις και εξελίξεις στα κυριότερα πρωταθλήματα είναι:

Στη Γερμανία, η Bundesliga ήταν πρώτο μεγάλο πρωτάθλημα που επανεκκίνησε στις 16 Μαΐου και τα παιχνίδια διεξήχθησαν κεκλεισμένων των θυρών, σε τρεις διαφορετικές μέρες με αυστηρό υγειονομικό πρωτόκολλο. Οι ημιτελικοί του Γερμανικού Κυπέλλου θα διεξαχθούν στις 9 και 10 Ιουνίου, με τον τελικό να προγραμματίζεται για τις 4 Ιουλίου.

Στην Αγγλία, οι ομάδες Premier League επιστρέφουν σήμερα 19 Μαΐου στις προπονήσεις σε μικρά γκρουπ, ενώ την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να γίνονται κανονικά προπονήσεις. Στόχος, μετά και από τη συναίνεση της Κυβέρνησης είναι η επανεκκίνηση τον Ιούνιο με τις πληροφορίες να συγκλίνουν για το 2ο Σαββατοκύριακο του μήνα.

Στην Ισπανία, χθες οι ομάδες της Primera Division και της 2ης κατηγορίας επέστρεψαν από χθες 18 Μαΐου σε ομαδικές προπονήσεις μέχρι 10 άτομα και στόχος είναι και εδώ η επανέναρξη μέσα στον Ιούνιο.

Στην Ιταλία, οι εξελίξεις είναι ραγδαίες το τελευταίο εικοσιτετράωρο. Χθες θα ξεκινούσαν οι ομαδικές προπονήσεις σε μικρά γκρουπ, ωστόσο αυτό δεν κατέστη δυνατό καθώς υπήρχε διαφωνία μέχρι την Κυριακή μεταξύ Κυβέρνησης και Serie A πάνω στο Πρωτόκολλο. Μετά από  αυτή την εξέλιξη, η διοργανώτρια αρχή, δηλαδή Serie A, επανήλθε με νέα πρόταση για ένα ενδιάμεσο πρωτόκολλο, ώστε να μπορέσει να επαναρχίσει η δράση. Πάντως, οι σύλλογοι της Serie A ψήφισαν υπέρ της επανέναρξης της σεζόν στις 13 Ιουνίου και βρίσκονται εν αναμονή της έγκρισης της κυβέρνησης.

Στη Γαλλία, η ποδοσφαιρική σεζόν διακόπηκε οριστικά από την κυβέρνηση και η Παρί Σεν Ζερμέν στέφτηκε πρωταθλήτρια.

Στην Ελλάδα, οι ομάδες της Super League βρίσκονται σε αναμονή της κυβερνητικής απόφασης καθώς η πρόταση είναι για επανέναρξης της σεζόν το Σαββατοκύριακο 6-7 Ιουνίου, με την έναρξη των πλέι-οφ και των πλέι-άουτ, για τα οποία υπάρχει πλάνο ολοκλήρωσης έως την 19η Ιουλίου. Για το Κύπελλο, οι δύο ρεβάνς του Άρης-ΑΕΚ και Ολυμπιακός-ΠΑΟΚ, υπάρχει σχέδιο να διεξαχθούν μετά την 19η Ιουλίου. Πάντως, τα σενάρια αυτά συγκεντρώνουν πολλές ελπίδες υιοθέτησης από την Κυβέρνηση καθώς φαίνεται να υπάρχει  κατάληξη πάνω στο Πρωτόκολλο.

Το Βέλγιο ήταν η πρώτη χώρα που διέκοψε το πρωτάθλημα ανακηρύσσοντας την Μπριζ και επίσημα πρωταθλήτρια στις 15 Μαΐου.

Στη Σκωτία, επίσης η σεζόν διεκόπη οριστικά και η Σέλτικ ανακηρύχθηκε πρωταθλήτρια για ένατη διαδοχική σεζόν στην Premiership.

Ουγγαρία και Τσεχία επαναρχίζουν στις 23 Μαΐου, ενώ Σερβία και Κροατία στις 30 Μαΐου. Σλοβακία και Σλοβενία σχεδιάζουν να ξεκινήσουν εντός Ιουνίου.

Tags: