14/05/2020 20:43

Βρετανοί ερευνητές: Ο κορωνοϊός προκαλεί το σύνδρομο σαν νόσο Καβασάκι σε παιδιά

Το υπερφλεγμονώδες σύνδρομο που εκδηλώνεται σε παιδιά με συμπτώματα που παραπέμπουν στη σπάνια νόσο Καβασάκι και σε ορισμένες περιπτώσεις σε τοξικό σοκ συνδέεται τελικά με τον νέο κορωνοϊό, σύμφωνα με επιστήμονες στο Πανεπιστήμιο του Μπέρμιγχαμ.

Όπως γράφει η Daily Mail, η ερευνητική ομάδα βάσισε τη μελέτη της σε οκτώ παιδιά με μέσο όρο ηλικίας τα εννέα έτη που νοσηλεύθηκαν με το σύνδρομο σε νοσοκομείο της βρετανικής πόλης. Έξι από τα παιδιά χρειάστηκαν προσωρινή νοσηλεία σε μονάδα εντατικής θεραπείας λόγω καρδιακών προβλημάτων και χαμηλής πίεσης.

Και τα οκτώ βρέθηκαν αρνητικά σε εργαστηριακό διαγνωστικό έλεγχο υψηλής ακρίβειας για τον κορωνοϊό.

Οι ερευνητές, ωστόσο, χρησιμοποίησαν στη συνέχεια δείγμα αίματος των παιδιών το οποίο εκτέθηκε σε εργαστηριακό αντίγραφο της πρωτεΐνης που χρησιμοποιεί ο ιός για να εισβάλει στον ανθρώπινο οργανισμό.

Εκεί διαπίστωσαν πως και τα οκτώ παιδιά είχαν αναπτύξει αντισώματα στον ιό, κάτι που τους οδήγησε στο συμπέρασμα ότι είχαν προσβληθεί από τον SARS-Cov-2 εβδομάδες νωρίτερα.

Το συμπέρασμά τους είναι ότι το σύνδρομο συνιστά μία καθυστερημένη ανοσοποιητική αντίδραση στον κορωνοϊό.

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με το NHS Αγγλίας, το 26% των ασθενών του κορωνοϊού που κατέληξαν σε αγγλικά νοσοκομεία από τις 31 Μαρτίου και μετά έπασχαν από διαβήτη.

Το 18% είχαν άνοια, το 15% χρόνια πνευμονολογικά νοσήματα και το 14% νεφρολογικά προβλήματα.

Tags: