10/05/2020 10:32

Αύριο επαναλειτουργεί ο προσωρινός σταθμός αιμοδοσίας του ΓΝ Πάφου

Αύριο  11 Μαΐου  αναμένεται να επαναλειτουργήσει ο προσωρινός σταθμός αιμοδοσίας του Κέντρου Αίματος του Γενικού Νοσοκομείου Πάφου στην αίθουσα εκδηλώσεων της εκκλησίας Αποστόλων Παύλου και Πέτρου, σύμφωνα με τον Προϊστάμενο του Κέντρου Αίματος του Υπουργείου Υγείας, Σωκράτη Μενελάου.

Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ ο κ. Μενελάου ανέφερε πως ο προσωρινός σταθμός αιμοδοσίας του Κέντρου Αίματος του ΓΝ Πάφου που στελεχώνεται από μία ιατρό και δύο αιμολήπτριες, λόγω της προσωρινής αναστολής της λειτουργίας του, αντιμετώπισε τοπικά προβλήματα στην επαρχία Πάφου με τη διανομή παραγώγων αίματος από το Κέντρο Αίματος, τα οποία είχαν ληφθεί σε άλλες Επαρχίες.

Κατέστησε ωστόσο σαφές, πως αυτό που έχει σημασία, δεν είναι από πού θα ληφθούν οι μονάδες αίματος, αλλά να υπάρχει παγκύπρια επάρκεια σε όλα τα παράγωγα.

Όπως είπε ο κ. Μενελάου, από την αρχή της πανδημίας μέχρι και σήμερα υπήρχαν κάποιες περίοδοι πολύ καλές με αθρόα προσέλευση αιμοδοτών με αποτέλεσμα να μην αντιμετωπιστεί κανένα πρόβλημα.

Υπήρξαν, ωστόσο, παρατήρησε κάποιες άλλες περίοδοι κατά τις οποίες η ροή αιμοδοτών ήταν σχετικά χαμηλότερη και παρουσιάστηκαν, όπως είπε, πολύ μικρά και μεμονωμένα προβλήματα τα οποία ήταν πλήρως διαχειρίσιμα και αντιμετωπίστηκαν σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα.

Ο κ. Μενελάου σημείωσε πως εκτός από τους σταθμούς αιμοδοσίας παγκύπρια διοργανώνονται δειλά- δειλά και αιμοδοσίες σε κοινότητες.

Ήδη, είπε, αιμοδοσίες διοργανώνονται εδώ και αρκετές ημέρες  στις επαρχίες Λευκωσίας, Λεμεσού ενώ δειλά – δειλά , όπως ανέφερε, επιχειρείται η διοργάνωση αιμοδοσιών στην επαρχία Αμμοχώστου αλλά και σε κοινότητες, ώστε να είναι διαχειρίσιμη η κατάσταση.  Προσπαθούμε, είπε, να είναι μικρός ο αριθμός για να είναι η κατάσταση διαχειρίσιμη, “μη θέλοντας να πάμε απότομα από το ένα στάδιο στο άλλο αλλά σταδιακά και κατόπιν μελέτης των χώρων ώστε να πληρούν κάποιες προδιαγραφές”.

Όσον αφορά την Πάφο ο κ. Μενελάου αναφέρθηκε στο πρόβλημα με το υφιστάμενο προσωπικό, σημειώνοντας πως αυτή τη στιγμή το διαθέσιμο προσωπικό είναι σχετικά μικρό, μια ιατρός και δύο βοηθοί αιμοδοσίας. Άρα, συνέχισε, το πρόγραμμα λειτουργίας του σταθμού αιμοδοσίας στην Πάφο και των εξωτερικών αιμοδοσιών θα πρέπει να είναι προσεκτικό. Επεσήμανε, ακόμη, πως οι αιμοδότες θα ενημερώνονται με μηνύματα και με ανακοινώσεις.

Ο κ. Μενελάου είπε πως το Κέντρο Αίματος του Υπουργείου Υγείας λαμβάνει σειρά μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού. Το προσωπικό είπε, είναι εξοπλισμένο με αναλώσιμα μιας χρήσης, με μάσκες προστασίας, εργαστηριακές ρόμπες μιας χρήσης και τα πάντα γίνονται προσεκτικά, με  θερμομέτρηση των αιμοδοτών πριν εισέλθουν στην αίθουσα και όποιος έχει πυρετό αποκλείεται.

Επιπρόσθετα ο κ. Μενελάου ανέφερε πως για την ολοκλήρωση της διαδικασίας χρειάζεται λίγο περισσότερος χρόνος.  Στα κρεβατάκια  αλλά και σε όλες οι επιφάνειες, όπως, είπε, μετά από κάθε αιμολήψία γίνεται αντισηψία με αντισηπτικά διαλύματα και χλωρίνη.

Είπε πως περιμένουν τις επόμενες δύο  εβδομάδες σοβαρή αύξηση των αναγκών σε παράγωγα αίματος, αφού θα επανέλθουν στα νοσηλευτήρια ασθενείς στους οποίους δεν έγιναν οι προγραμματισμένες εγχειρήσεις, ασθενείς που είχαν χαμηλή αιμοσφαιρίνη και για ευνόητους λόγους δεν πήγαν για μετάγγιση, αλλά προτίμησαν να μείνουν στο σπίτι και να περιμένουν να περάσει η  μεγάλη μπόρα.

Tags: