10/04/2020 15:46

Συνεχίζονται στη Λάρνακα οι απολυμάνσεις για κορωνοϊό και ψεκασμοί για καταπολέμηση κουνουπιών

Συνεχίζονται στη Λάρνακα οι απολυμάνσεις για κορωνοϊό και ψεκασμοί για καταπολέμηση κουνουπιών.

Σε γραπτή ανακοίνωση αναφέρεται ότι «η Υγειονομική Υπηρεσία του Δήμου Λάρνακας ενημερώνει το κοινό ότι ταυτόχρονα με τις απολυμάνσεις που γίνονται για καταπολέμηση του κορωνοϊού, συνεχίζονται και οι ψεκασμοί εναντίον των κουνουπιών. Συγκεκριμένα ψεκάζονται, τα στάσιμα νερά σ’ όλη την πόλη, σχάρες ομβρίων νερών, ανοικτά κανάλια ομβρίων και οι περιοχές των Αλυκών».

Προστίθεται ότι «λόγω της φετινής πολυομβρίας και την αυξανόμενη ροή των χειμάρρων (Καμάρων, Παλιού Σκοπευτηρίου, Τεκκέ) οι οποίοι μεταφέρουν οργανικές ουσίες στις λίμνες, δημιουργήθηκαν ιδανικές συνθήκες εντός των αλόφυτων και των καλαμιώνων για την εκκόλαψη των κουνουπιών. Ηδη παρατηρείται μεγάλη εκκόλαψη στην περιοχή του Spyros beach, του Τεκκέ, του Παλιού Σκοπευτηρίου και των Καμάρων μέχρι το Παρατηρητήριο Πουλιών (παρά το Παττίχειο Αμφιθέατρο)».

Οι περιοχές αυτές συνεχίζει η ανακοίνωση «ψεκάζονται από τα συνεργεία του Δήμου τα οποία ενισχύονται με το αεροπλάνο του Τμήματος Δασών για κάλυψη της δύσβατης περιοχής των Καμάρων μέχρι το Παρατηρητήριο Πουλιών».

Ωστόσο σημειώνεται «επειδή αρκετοί δημότες τηλεφωνούν στο Δήμο Λάρνακας και ζητούν να μάθουν για το εντομοκτόνο που χρησιμοποιείται για τον αεροψεκασμό και τις επιπτώσεις που έχει στην υγεία των ανθρώπων αλλά και του περιβάλλοντος, η Υγειονομική Υπηρεσία αναφέρει ότι στην προστατευόμενη περιοχή των Αλυκών χρησιμοποιείται τόσο για επίγειους όσο και εναέριους ψεκασμούς μόνο το βιολογικό παρασκεύασμα που περιέχει τον μικροοργανισμό Bacillus thuringiensis, subsp. israelensis (Bti), που δρα εντός 6 – 24 ωρών στο νερό εναντίων των προνυμφών των κουνουπιών (Aedes sp., Culex sp. και Anopheles sp.)».

Σημειώνεται ότι «το συγκεκριμένο σκεύασμα αυτό δεν επηρεάζει άλλους υδρόβιους οργανισμούς όπως τις γαρίδες των Αλυκών (Artemia salina), τα ιπτάμενα έντομα (πεταλούδες, μέλισσες κ.α.) αλλά ούτε τον ανθρώπινο οργανισμό. Πρόκειται για εγκεκριμένο βιολογικό παρασκεύασμα που χρησιμοποιείται σε προστατευόμενες περιοχές του Δικτύου Natura 2000 και υγροτόπους που περιλαμβάνονται στη Σύμβαση RAMSAR».

Σύμφωνα με την ανακοίνωση «η χρήση του σκευάσματος γίνεται με την έγκριση του Τμήματος Περιβάλλοντος του Κράτους και τις άλλες αρμόδιες Υπηρεσίες. Η περιοχή ελέγχεται πριν τον αεροψεκασμό και 48 ώρες μετά, από Λειτουργούς του Δήμου Λάρνακας, ώστε να καταγραφούν τα ποσοστά θνησιμότητας των προνυμφών των κουνουπιών. Ακόμα ο έλεγχος όλων των περιοχών της πόλης συνεχίζεται ολόχρονα για παρακολούθηση των πληθυσμών των κουνουπιών στα στάσιμα νερά ώστε να λαμβάνονται έγκαιρα μέτρα».

Στόχος του Δήμου Λάρνακας, «είναι η προστασία της δημόσιας υγείας αλλά και η μείωση της όχλησης που προκαλούν αυτά τα αιμομυζητικά έντομα. Στα πλαίσια αυτά, ο Δήμος ζητά την βοήθεια των δημοτών ώστε να αδειάζονται οποιαδήποτε βαρέλια, δοχεία, παλιά ελαστικά, παλιά ντεπόζιτα που βρίσκονται στις οικίες/ υποστατικά τους και περιέχουν νερό».

Ακόμα στάσιμα νερά σε υπόγεια οικιών/ πολυκατοικιών/ κολυμβητικών δεξαμενών εκτός λειτουργίας, μπορούν να εκκολάψουν χιλιάδες κουνούπια, τα οποία θα επηρεάσουν όλη την γειτονιά και τα νερά αυτά πρέπει να αντλούνται με ευθύνη των ιδιοκτητών.

Ο Δήμος Λάρνακας καλεί το κοινό σε περίπτωση που χρειάζεται οποιεσδήποτε πληροφορίες να επικοινωνεί με την Υγειονομική Υπηρεσία στα τηλέφωνα 24816557/559/562.

ΚΥΠΕ