03/04/2020 12:30

Σε 10 μέρες ξεκινά στην Τουρκία θεραπεία μετάγγισης πλάσματος για αντιμετώπιση κορωνοϊού

Σε 10 μέρες ξεκινά η εφαρμογή στην Τουρκία της μεθόδου θεραπείας δια της μετάγγισης πλάσματος σε ασθενείς με κορωνοϊό, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ερυθράς Ημισελήνου Κερέμ Κινίκ.

“Το Υπουργείο Υγείας μας έχει δώσει το πρόγραμμα. Η επιστημονική μας επιτροπή αποφάσισε. Είμαστε έτοιμοι”, δήλωσε ο Πρόεδρος της Ερυθράς Ημισελήνου και σημείωσε ότι οι ασθενείς οι οποίοι θεραπεύτηκαν από τον κορωνοϊό και διαθέτουν στο αίμα τους αντισώματα της νόσου θα πρέπει να είναι εθελοντές δότες. “Εμείς θα τους απευθύνουμε έκκληση: ‘Εσείς νικήσατε αυτή τη νόσο, είστε ήρωες. Γίνεται ήρωες και των άλλων ασθενών με κορωνοϊό που προσπαθούν να κρατηθούν στη ζωή’”.

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Ερυθράς Ημισελήνου, οι ασθενείς αφού θεραπευτούν και μετά από άλλες 14 μέρες θα διενεργηθεί νέο τεστ και εφόσον διαπιστωθεί ότι δεν είναι θετικοί, θα δώσουν το πρώτο πλάσμα αίματος το οποίο θα διανεμηθεί στα νοσοκομεία. “Σε δέκα μέρες από τώρα θα έχουν συμπληρωθεί οι δύο βδομάδες των πρώτων κρουσμάτων μας. Έχουμε επικεντρωθεί κυρίως στις πόλεις μας που έχουμε πολλά κρούσματα”, ανέφερε.

Η μέθοδος βασίζεται σε μια παλιά τεχνική η οποία δοκιμάζεται τώρα και στις ΗΠΑ και στην Κίνα, ωστόσο ακόμη δεν έχει αποδειχθεί ότι αποτελεί την απάντηση στην καταπολέμηση του κορωνοϊού. Με βάση τη θεωρία αυτή, το πλάσμα όσων ιάθηκαν μπορεί να συμβάλει στη θεραπευτική αγωγή των ασθενών που είναι σε σοβαρή κατάσταση, καθότι διαθέτει τα αντισώματα τα οποία αδρανοποιούν τα σωματίδια του ιού, καταστρέφοντάς τον.

ΚΥΠΕ

Tags: