30/03/2020 20:35

Δεν έπεισε ο Πρίγκιπας! Δείτε τι του γράφουν στο Facebook…

Ο Νικόλας Παπαδόπουλος και οι σύμβουλοι του φαίνεται να μην υπολόγισαν καθόλου σωστά την επιλογή τους να στηρίξουν το νομοσχέδιο για την αναστολή δόσεων των δανείων. 

Αποτέλεσμα της στάσης τους αυτή είναι η λαϊκή κατακραυγή.

Μάλιστα, η σημερινή μέρα ήταν ένας μαραθώνιος για τους ΔΗΚΟϊκούς οι οποίοι με αναρτήσεις σε όλα τα κοινωνικά δίκτυα στα οποία έχουν λογαριασμούς προσπαθούσαν να “πουλήσουν” την θέση τους, να εξηγήσουν γιατί ψήφισαν θετικά στη νομοθεσία για αναστολή των δόσεων των δανείων υπό αυτές τις συνθήκες κ.ο.κ.

Σε μια απέλπιδα προσπάθεια να πείσει για την ορθότητά των αποφάσεων που προΐσταται, ο Νικόλας Παπαδόπουλος τόλμησε να αναρτήσει στο Facebook – αφού πρώτα πέρασε από πολλά ΜΜΕ εξηγώντας τα ανεξήγητα – την “αλήθεια”, όπως την ονόμασε για την αναστολή των δανείων.

Βέβαια η κοινή γνώμη έχει την κρίση αλλά και την τόλμη να απαντήσει πίσω.

Ο Νικόλας λοιπόν γράφει ότι:

1. Η αναστολή μπορεί να αξιοποιηθεί από όλους τους δανειολήπτες.

2. Η αναστολή θα εφαρμόζεται από την ημερομηνία ειδοποίησης που θα στείλει ο δανειολήπτης.

3. Η τράπεζα ΔΕΝ μπορεί να απορρίψει την ειδοποίηση αναστολής. Μόνο σε δυο περιπτώσεις ΔΕΝ θα ισχύσει η αναστολή:
Α) Αν ο δανειολήπτης είχε πάνω από 30 μέρες καθυστερημένες δόσεις πριν την 29.2.20
Β) Αν δεν έχει υπογράψει την υπεύθυνη δήλωση στην ειδοποίηση.

4. Τονίζουμε πως το ποσό της αναστολής ΔΕΝ θα καθίσταται αμέσως πληρωτέο με τη λήξη των 9 μηνών, εκτός και αν ο δανειολήπτης συμφωνήσει κάτι άλλο με την τράπεζα.

5. Η τράπεζα ΔΕΝ δικαιούται να επιβάλει νέους όρους για να δεχτεί την αναστολή. Δεν απαιτείται καινούργια συμφωνία.

6. Το επιχείρημα υπέρ της καταψήφισης της αναστολής των δόσεων λόγω του ανατοκισμού είναι ανεδαφικό για τους πιο κάτω λόγους:

Α) Ο ανατοκισμός είναι ο τόκος επί τόκων που έχουν κεφαλαιοποιηθεί, δηλαδή, που έχουν προστεθεί στο κεφάλαιο.
Β) Ο ανατοκισμός είναι ένα πολύ μικρό επιπρόσθετο κόστος για τον δανειολήπτη π.χ. €55 ευρώ για ένα δάνειο €100.000 για τους 9 μήνες της αναστολής.
Αντίθετα, είναι πολύ πιο σημαντική η άμεση αναστολή της δόσης, δηλαδή η αναστολή της υποχρέωσης της άμεσης πληρωμής της δόσης στο τέλος του μήνα. Σε κάθε περίπτωση ΔΕΝ πρόκειται να γίνεται ανατοκισμός.
Ως ΔΗΚΟ έχουμε ζητήσει η απαγόρευση του ανατοκισμού να μπει ξεκάθαρα στο σχετικό διάταγμα του Υπουργείου Οικονομικών.

7. Η εισήγηση για αυτόματη εφαρμογή της αναστολής είναι παντελώς λανθασμένη. Πέραν του ότι με αυτό τον τρόπο θα ευνοηθούν οι επιτήδειοι και θα μπουν σε αχρείαστη ταλαιπωρία δανειολήπτες που ΔΕΝ επιθυμούν να ανασταλούν οι δόσεις τους, πρέπει να μας εξηγήσουν αυτοί που θέλουν όλα τα δάνεια να ανασταλούν, αν εισηγούνται να ανασταλούν και όλα τα δάνεια των υπεραγορών, των φαρμακείων κ.α., που έχουν σημαντική αύξηση των εργασιών τους!

8. Σε ό,τι αφορά την εύλογη ερώτηση «πώς θα συμβάλουν οι τράπεζες στη κρίση;», σημειώνουμε ότι με το προτεινόμενο νομοσχέδιο των κρατικών εγγυήσεων οι τράπεζες θα αναλάβουν το 30% του ρίσκου για τα δάνεια που θα δοθούν με τις κυβερνητικές εγγυήσεις των €2 δισ. (το κράτος θα εγγυηθεί το 70%). Δηλαδή, οι τράπεζες θα αναλάβουν ένα ρίσκο δανεισμού €600 εκ.

Επίσης, αυτοί που προτείνουν να παραβιάσουμε το πλαίσιο απόφασης της Ευρωπαϊκής Αρχής Τραπεζών και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δεν μας εξηγούν τι θα κάνουμε αν τους ακούσουμε και η ΕΚΤ κρίνει ότι όλα αυτά τα δάνεια, τα οποία θα ανασταλούν, θα μετατραπούν αυτόματα σε μη εξυπηρετούμενα! Προτείνουν η χώρα να μπει σε μνημόνιο;

Το πιο σημαντικό όμως είναι το εξής: Δεν μας εξηγούν εκείνοι που καταψήφισαν την αναστολή των δόσεων τι θα έπρεπε να κάνουν οι δανειολήπτες στο τέλος του μήνα, όταν δεν θα μπορούσαν να πληρώσουν τις δόσεις τους. Η καταψήφιση του νόμου αφήνει αυτούς τους δανειολήπτες εκτεθειμένους.

Με το μέτρο που ψηφίσαμε οι δανειολήπτες, που την έχουν ανάγκη, θα έχουν την απαραίτητη προστασία.

Δεν έμεινε αναπάντητη η ανάρτησή του

Κάτω από την ανάρτηση του Νικόλα τα σχόλια δεικνύουν ότι όχι μόνο δεν έχει γίνει πιστικός προς την κοινή γνώμη αλλά και πως η κοινή γνώμη έχει άποψη και μπορεί να αντιληφθεί τι ψήφισε το ΔΗΚΟ και πως μετά τρέχει να καλύψει.

Παραθέτουμε κάποια από τα σχόλια:

Προσωπικά τα τόσα χρόνια που είσαι πρόεδρος του ΔΗΚΟ το μόνο που βλέπω είναι ότι ακολουθείς πιστά τον Αναστασιαδη..λίγο να είχες τη νοημοσύνη του αείμνηστου πατέρα σου που πιστεύω ότι ο κυπριακός λαός δεν θα τον ξεχάσει ποτέ γιατί ήταν Άνθρωπος πάνω από όλα

Κανένας λογικά σκεπτόμενος θα δανειστεί για να πληρώνει μισθούς και άλλα λειτουργικά έξοδα της εταιρείας του. Με την παρούσα προοπτική εισοδημάτων να είναι ανύπαρκτη, είναι αργός θάνατος. Τα προβλήματα της κρίσης του 2013 ακόμη είναι εδώ για τες μικρές/μικρομεσαίες εταιρείες.

Δικαιολογιες να καλυψεις τη πομπή σου που εμπηκες τσιρακι του Αβερωφ…
Προσπαθει η Κυβερνηση να αποφυγει εκτοξευση των ΜΕΔ, τα 2 νομοςχεδια κανουν τα εξης:
1. 9μηνη παραταση στην εκτοξευση των ΜΕΔ
2. Εμμεσο και προκαταβολικο Bail Out των τραπεζων υψους 2 δις.
Κανενα απολυτος μετρο στηριξης των πολιτων/μικρων επιχηρησεων, που δεν θα δουν κανενα οφελος.
ΔΗΣΥ-ΔΗΚΟ συνυπευθυνοι στην εξαπατηση των πολιτων, διασπαθηση 2 δις του κρατους.

Γιατί δεν εξετάζατε το ενδεχόμενο εφαρμογής του <<helicopter money >>?Γιατί δεν ρωτούσατε τις χώρες που το υλοποιησαν να σας βοηθήσουν με την τεχνογνωσία τους? Τι πιο σωστό να βοηθηθούν όλοι οι πολίτες αυτή την κρίσιμη στιγμή, με το να πιστωθουν οι λογαριασμοί όσων πολιτών έχουν φορολογική ταυτότητα και εισφερουν στο ΤΚΑ, με ένα ποσό της τάξης των €3000 ευρώ για αυτό το 9μηνο? Με αυτόν τον τρόπο θα υπήρχε μια υποφερτή οικονομική κατάσταση μέχρι να περάσει το κακό. Και φτάνει πλέον η καραμέλα με το τι θα πουν οι Βρυξέλλες και η ΕΚΤ… Δηλ χώρες όπως η Ιταλία ή η Ισπανία εάν συνεχιστεί η κατάσταση θα σκεφτούν ισολογισμούς και βλακειες?

Δοκιμάστε άλλου είδος σανό. Η συγκεκριμένη τροφή κορέστηκε από τον Κυπριακό λαό.
Για μια φορά, για μια φορά θα έπρεπε να εξυπηρετήσεται τον λαό και εντούτοις εξυπηρετάτε ΞΑΝΑ της τράπεζες. Μας δίνετε δάνεια για να πληρώσουμε τα δάνεια? Η λέξη ΠΑΡΟΧΕΣ έγινε απόσβεση από το λεξιλόγιο σάς
Πάτε στην ίδια συνταγή όπως κάνατε με το Συνεργατικό… απλά ντροπή…
Είναι τόσο λυπηρό όταν βλέπεις τους συμπολίτες σου να παθένουν την ανοσία της αγέλης όταν πάνε στην κάλπη.
#ΔενΞεχνωΕκλογες2021

Αυτά ως ένα μικρό δείγμα για να αντιληφθούν οι πολιτικοί ότι οι πολίτες ξύπνησαν…

Για όσους θέλουν την ανάρτηση και ακόμη περισσότερα σχόλια, κλικ στην ανάρτηση πιο κάτω:

Tags: