27/03/2020 16:42

Λιλλήκας: Πρόκληση άνευ ορίων η άρνηση των τραπεζών να υιοθετήσουν την πρόταση για μηδενικά ή σχεδόν μηδενικά επιτόκια

Πρόκληση άνευ ορίων αποτελεί η άρνηση των τραπεζών, με τις ευλογίες Κυβέρνησης και Κεντρικής Τράπεζας, να υιοθετήσουν την πρόταση για μηδενικά ή σχεδόν μηδενικά επιτόκια αναφέρει σε δήλωσή του ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργος Λιλλήκας. 

Όπως επισημαίνει ο κ. Λιλλήκας, την ώρα που η υπόλοιπη κοινωνία υπόκειται ξανά σε δυσβάστακτες θυσίες, οι τράπεζες ακολουθούν το δρόμο της κερδοσκοπίας εν μέσω της πανδημίας του κορωνοϊού.

Η Κυβέρνηση οφείλει ν’ αλλάξει στάση και να τιθασεύσει τις τράπεζες, όπως ανάγκασε την υπόλοιπη κοινωνία να πειθαρχήσει στα μέτρα, συνεχίζει ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών. “Υπουργός Οικονομικών και Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας”, εξηγεί, καλούνται να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων και να πείσουν τις τράπεζες να αποδεχτούν τον αυτονόητο συμβιβασμό: Ν’ αποδεχτούν την πρόταση της Συμμαχίας Πολιτών για επιτόκια που ν΄ αγγίζουν το μηδέν, όσο θα βρίσκεται σε ισχύ το μέτρο της αναστολής δόσεων δανείων στα τραπεζικά δάνεια.

Σ’ αντίθετη περίπτωση, σύμφωνα με τον κ. Λιλλήκα οι τράπεζες θ’ αποκομίσουν τεράστιο όφελος, αφού με τη λήξη του εννιάμηνου, το οφειλόμενο πόσο θα μεγαλώσει αφού θα προστεθούν σ’ αυτό και οι τόκοι.

“Η υιοθέτηση της πρότασης για μηδενικά επιτόκια αποτελεί κόκκινη γραμμή για τη Συμμαχία Πολιτών γι αυτό και προειδοποιούμε με καταψήφιση της εν λόγω νομοθετικής ρύθμισης σε περίπτωση που δεν γίνει αποδεκτή. Οι τράπεζες πρέπει επιτέλους ν’ αναλάβουν το κόστος που τους αναλογεί. Δεν είναι δυνατό να «φυγομαχούν» από τη γενική προσπάθεια κατά του κορωνοϊού, την ώρα που εξυπηρετούνται από την αναστολή των δόσεων με νόμο αφού αποφεύγουν τον κίνδυνο νέας ανακεφαλαιοποίησης. Σε περίπτωση που δεν εξυπηρετηθούν με την εν λόγω νομοθετική ρύθμιση, είναι ορατός ο κίνδυνος της εκτόξευσης των ΜΕΔ των τραπεζών στα ύψη.

Αφού λοιπόν θα έχουν τέτοιο μεγάλο όφελος, πρέπει ν’ αναλάβουν και μέρος του κόστους που τους αναλογεί, με (σχεδόν) μηδενικά επιτόκια. Καλούμε τις τράπεζες να φερθούν υπεύθυνα και να επιστρέψουν στην κοινωνία μέρος της στήριξης που οι φορολογούμενοι τους πρόσφεραν από το 2013.

Χωρίς την υιοθέτηση της πιο πάνω πρότασης, η καταψήφιση της νομοθετικής ρύθμισης για εμάς αποτελεί μονόδρομο”, καταλήγει ο κ. Λιλλήκας.

 

Tags: