26/03/2020 09:50

Ψηλές συγκεντρώσεις σκόνης – Τι πρέπει να προσέξουμε;

Παρατηρούνται ψηλές συγκεντρώσεις σκόνης σήμερα, 26 Μαρτίου 2020, στην ατμόσφαιρα σύμφωνα με τις μετρήσεις των επίγειων Σταθμών του Δικτύου Παρακολούθησης της Ποιότητας Αέρα του Τμήματος Επιθεώρησης Εργασίας.

Επειδή η σκόνη περιέχει μικρού μεγέθους εισπνεύσιμα σωματίδια, που πιθανόν να έχουν αρνητική επίδραση στην ανθρώπινη υγεία, το κοινό και ιδιαίτερα οι ευάλωτες ομάδες πληθυσμού (παιδιά, ηλικιωμένοι και ασθενείς) προτρέπονται να αποφεύγουν να κυκλοφορούν σε ανοικτούς χώρους μέχρι να παρέλθει το φαινόμενο.

Ενημερωτικά, οι τελευταίες ωριαίες τιμές συγκέντρωσης σκόνης που μετρήθηκαν στις 8:00 π.μ. στις ακόλουθες περιοχές ήταν:
Λευκωσία: 58 μg/m3
Λεμεσός: 53 μg/m3
Λάρνακα: 86 μg/m3
Πάφος: 62 μg/m3
Παραλίμνι: 63 μg/m3
Ζύγι: 37 μg/m3
Αγία Μαρίνα Ξυλιάτου: 42 μg/m3

Σημειώνεται ότι «σκόνη» σημαίνει εισπνεύσιμα αιωρούμενα σωματίδια στην ατμόσφαιρα με διάμετρο μικρότερη των 10 μm (PM10). Σύμφωνα με τη σχετική νομοθεσία η οριακή τιμή αναφέρεται στη μέση ημερήσια τιμή και δεν πρέπει να υπερβαίνει την τιμή των 50 μg/m3 (μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο).

Περισσότερες πληροφορίες και συνεχής, άμεση ενημέρωση για τα αποτελέσματα των ωριαίων μετρήσεων, βρίσκονται στην ιστοσελίδα www.airquality.gov.cy και στην εφαρμογή ”Air Quality Cyprus”, η οποία μπορεί να εγκατασταθεί δωρεάν σε κινητό τηλέφωνο.

Τι ζημιά μπορούν να προκαλέσουν οι σκόνες;

Γενικά οι σκόνες προκαλούν βλάβη στους πνεύμονες και στο αναπνευστικό σύστημα, αλλά ορισμένα είδη μπορεί να προκαλέσουν καρκίνο. Οι σημαντικότερες ασθένειες που συνδέονται με την εισπνοή επικίνδυνης σκόνης είναι:

Καλοήθης πνευμονοκονίωση. Νόσος που προκαλείται με την εισπνοή φαινομενικά αβλαβούς σκόνης που επικάθεται στους πνεύμονες σε ποσότητα ορατή με ακτινοσκόπηση. Δεν προκαλεί βλάβη στον πνευμονικό ιστό και, κατ’ επέκταση, η ασθένεια δεν επιφέρει σωματική αναπηρία. Η κατάσταση αυτή συνδέεται στις περισσότερες περιπτώσεις με σκόνες από μέταλλα, όπως ο σίδηρος και ο κασσίτερος.

Πνευμονοκονίωση. Συλλογική ονομασία για μια ομάδα από χρόνιες πνευμονοπάθειες που προκαλούνται από την εισπνοή σκόνης συγκεκριμένων ανόργανων υλικών. Ο όρος περιλαμβάνει ορισμένες ασθένειες που ονομάζονται με βάση τη σκόνη που τις προκαλεί. Οι γνωστότερες είναι:

  • αμιάντωση (από σκόνη αμιάντου)
  • πυριτίαση (από σκόνη χαλαζία)·
  • τάλκωση (από σκόνη τάλκης).

Πνευμονοπάθεια. Φλεγμονή των πνευμονικών ιστών ή βρόχων που προκαλείται κυρίως με εισπνοή ορισμένων μεταλλικών σκονών. Τα συμπτώματα είναι παρόμοια με αυτά της πνευμονίας, αλλά διαφοροποιούμενης βαρύτητας, ανάλογα με το εισπνεόμενο μέταλλο. Οι πλέον συνήθεις αιτίες είναι η σκόνη καδμίου και βηρυλλίου.

Μεσοθηλίωμα του υπεξωκότος. Όγκος των πνευμόνων, που προκαλείται κυρίως από έκθεση στον αμίαντο.

Καρκίνος του πνεύμονα. Και αυτός μπορεί να οφείλεται σε έκθεση στον αμίαντο.

Πηγές: ΓΤΠ και Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Tags: