25/03/2020 10:47

Επίθεση σε χώρο λατρείας μειονοτικών Σιχ στην Καμπούλ, πληροφορίες για θύματα

Άγνωστοι ένοπλοι και βομβιστές αυτοκτονίας επιτέθηκαν σήμερα σε χώρο λατρείας μειονοτικών Σιχ στην Καμπούλ και εκφράζονται φόβοι πως υπάρχουν παγιδευμένοι μέσα στον ναό, δήλωσαν αξιωματούχοι και μέλη του κοινοβουλίου του Αφγανιστάν.

“Περί τις 07:45 (05:15 ώρα Κύπρου), πολλοί επιτιθέμενοι μπήκαν σε ναό των Σιχ”, είπε ο Ταρίκ κριαν, εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών.

“Έχουν παγιδευτεί άνθρωποι στο εσωτερικό του κτιρίου και [στελέχη των δυνάμεων ασφαλείας] προσπαθούν να τους σώσουν”, πρόσθεσε.

Ο Ναρέντερ Σινγκ Χάλσα, μέλος του αφγανικού κοινοβουλίου που εκπροσωπεί τη μειονότητα των Σιχ, δήλωσε ότι έχει πληροφορίες για τουλάχιστον τέσσερις νεκρούς και ότι έως και 200 άνθρωποι έχουν παγιδευτεί μέσα στον ναό.

Πρόσθεσε ότι οι αφγανικές δυνάμεις ασφαλείας συγκρούονται με τους δράστες. Βουλεύτρια που εκπροσωπεί την κοινότητα των Σιχ στο κοινοβούλιο δήλωσε ότι “υπάρχουν περίπου 150 άνθρωποι μέσα στο ναό”. “Κάποιοι άνθρωποι μέσα στον ναό κρύβονται και τα τηλέφωνά τους είναι κλειστά”, είπε η Αναρκάλι Κάουρ Χοναργιάρ στο Γαλλικό Πρακτορείο, προσθέτοντας ότι “ανησυχεί πολύ”.

Οι Ταλιμπάν αρνήθηκαν ότι ενέχονται στην επίθεση, με ανάρτηση στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter που έκανε εκπρόσωπός τους.

Η τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ), που εμφανίστηκε στο Αφγανιστάν το 2015, έχει αναλάβει στο παρελθόν την ευθύνη για επιθέσεις σε χώρους λατρείας.

Χθες, ο Αμερικανός Υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο, που τη Δευτέρα δεν κατάφερε να πείσει τους Αφγανούς ηγέτες να σχηματίσουν κυβέρνηση εθνικής ενότητας, διεμήνυσε ότι οι ΗΠΑ μειώνουν την οικονομική βοήθεια που χορηγούν στο Αφγανιστάν κατά 1 δισεκατομμύριο δολάρια. Οι Σιχ είναι ολιγομελής μειονότητα στο Αφγανιστάν, αριθμούν λιγότερες από 300 οικογένειες.