18/03/2020 10:10

Την Κυριακή που είχαν day off έδειξαν ότι δεν κατάλαβαν τη σοβαρότητα της κατάστασης

Με την παρούσα επιστολή, σας ενημερώνουμε ότι έχουμε εντοπίσει μια σοβαρή αδυναμία στην εφαρμογή των μέτρων κατά του κορωνοϊού η οποία αφορά στα άτομα τρίτων χωρών που εργάζονται στην Κύπρο και κατά κύριο λόγο οικιακές βοηθούς και εργάτες στον τομέα της γεωργίας, αναφέρει σε επιστολή του ο Αντιπρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών Αχιλλέας Μαλαχουρίδης προς τον Υπ. Υγείας.

“Έχουμε διαπιστώσει ότι την Κυριακή 15/3/2020, μέρα κατά την οποία οι εργαζόμενοι αυτοί είχαν άδεια (day off), δεν συμπεριφέρθηκαν ως οι ανακοινώσεις της Κυβέρνησης στα θέματα που αφορούν τον κορωνοϊό” αναφέρει ο κ. Μαλαχουρίδης προς τον κ. Κωνσταντίνο Ιωάννου.

Αντίθετα, σημειώνει η επιστολή, συγκεντρώθηκαν στους συνηθισμένους χώρους συνάθροισης τους, σε ομάδες πολλών ατόμων και έδιναν την εντύπωση ότι δεν έχουν αντιληφθεί τη σοβαρότητα της κατάστασης.

“Νοείται ότι μετά την Κυριακάτικη άδεια τους όλοι αυτοί οι εργάτες και οι οικιακές βοηθοί επέστρεψαν στους χώρους εργασίας τους. Είναι παραδεκτό ότι πλείστοι εκ των εργοδοτών ανήκουν στις ευάλωτες ομάδες, καθώς είναι άτομα τρίτης ηλικίας. Πρόκειται δηλαδή για τους παππούδες και τις γιαγιάδες μας, οι οποίοι εκτός από τον κίνδυνο που διατρέχουν λόγω πανδημίας, δεν είναι και σε θέση να εξηγήσουν στις οικιακές βοηθούς ή και εργάτες την υπάρχουσα κατάσταση, κυρίως λόγω γλώσσας.

Αντιλαμβανόμαστε ότι το θέμα αυτό είναι ευαίσθητο και προφανώς δεν έχει να κάνει με την εθνικότητα ή τη χωρά καταγωγής αυτών των ανθρώπων. Η παρατήρησή μας έγκειται στο ενδεχόμενο τα άτομα αυτά να μην έχουν αντιληφθεί τη σοβαρότητα της κατάστασης και τα μέτρα που πρέπει να τηρούνται, καθώς δεν παρακολουθούν ή δεν είναι σε θέση να παρακολουθήσουν τις εξελίξεις και τα γεγονότα.

Είναι η παράκλησή μας όπως, σε συντονισμό με το Υπουργείο Εσωτερικών – που είναι και το Υπουργείο όπου διατηρεί Αρχείο γι’ αυτή τη μερίδα των εργαζομένων – να ενεργήσετε προς την κατεύθυνση της άμεσης, σωστής και συνεχούς ενημέρωσης τους, ώστε να κατανοήσουν και να εφαρμόσουν τα μέτρα τα οποία έχουν εξαγγελθεί” καταλήγει η επιστολή.

Tags: