25/02/2020 15:21

Υπ. Υγείας: Υπάρχει πλάνο σε περίπτωση που εξελιχθεί σε πανδημία ο κορωνοϊός

Υπάρχει πλάνο στην Κύπρο σε περίπτωση που εξελιχθεί σε πανδημία ο κορωνοϊός, διαβεβαίωσε σήμερα ο Υπουργός Υγείας, Κωνσταντίνος Ιωάννου, ο οποίος ανέφερε ότι έχουν εξευρεθεί δύο χώροι, που θα χρησιμοποιηθούν ως απομόνωση για τα ασυμπτωματικά άτομα, χωρίς ωστόσο να προβεί σε ανακοίνωση αυτών των σημείων, εν αναμονή της έγκρισής τους από το Υπουργικό Συμβούλιο την ερχόμενη Πέμπτη.

Μιλώντας στους δημοσιογράφους, μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης, που είχε με τη Μονάδα Επιδημιολογικής Επιτήρησης του Υπουργείου Υγείας, κατά την οποία αξιολογήθηκε η μέχρι στιγμής κατάσταση όσον αφορά στον κορωνοϊό και τις εξελίξεις γύρω από την επιδημία, ο κ. Ιωάννου ανακοίνωσε ότι έχουν αποφασιστεί περαιτέρω μέτρα και συγκεκριμένα ανέφερε από σήμερα προστίθενται στις χώρες υψηλού κινδύνου και οι επιβάτες που φτάνουν από Βόρειο Ιταλία, Νότιο Κορέα, Ιαπωνία και Ιράν, όπου έχει καταγραφεί υψηλός αριθμός επιβεβαιωμένων περιστατικών.

Όπως εξήγησε ο αρμόδιος Υπουργός οι επιβάτες που φτάνουν από εκείνες τις περιοχές, θα τυγχάνουν της ίδιας αντιμετώπισης με εκείνους που φτάνουν από την Κίνα, για να προσθέσει ότι θα ερωτώνται βάσει του συγκεκριμένου ερωτηματολογίου και αναλόγως των απαντήσεων, θα ενεργοποιούνται τα συγκεκριμένα πρωτόκολλα.

Επιπλέον, είπε ότι έχει αποφασιστεί όπως γίνεται και ανακοίνωση -αυτό γίνεται εδώ και κάποιες μέρες, αλλά θα εντατικοποιηθεί σε συνεννόηση με τις  αεροπορικές εταιρείες σε όλα τα αεροπλάνα που φθάνουν στην Κύπρο- όποιοι παρουσιάζουν συμπτώματα, από όποια χώρα και αν έρχονται, να επικοινωνούν με τις αρμόδιες αρχές στα αεροδρόμια.

«Επειδή είμαστε συνεχώς σε επιφυλακή και εγρήγορση έχω ζητήσει και μου έχει παρουσιαστεί το πλάνο, σε περίπτωση που εξελιχθεί σε πανδημία, πώς αντιμετωπίζεται στην Κύπρο, ποιο θα είναι το νοσοκομείο αναφοράς και πώς θα χειριστούμε -εάν και εφόσον- εξελιχθεί σε πανδημία τα δεκάδες περιστατικά», πρόσθεσε.

Τόνισε ότι τις τελευταίες τέσσερις εβδομάδες, με την εξέλιξη του ιού αυτού, είμαστε συνεχώς σε επαγρύπνηση και εγρήγορση και από την πρώτη μέρα έχουν ενεργοποιηθεί όλα τα πρωτόκολλα, όπως αυτά διαμορφώνονται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC)», υπογράμμισε.

Είπε ότι παρόλο που δεν υπάρχει ακόμα αλλαγή στα πρωτόκολλα και τις οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) και του ECDC,  το Υπουργείο Υγείας αποφάσισε όπως προχωρήσει και εντάξει τις χώρες αυτές στις χώρες υψηλού κινδύνου, ενέργεια που έχουν λάβει μέχρι στιγμής μόνο έξι κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Κληθείς να αναφέρει περισσότερες λεπτομέρειες για το πλάνο του Υπουργείου Υγείας, σε περίπτωση που ο ΠΟΥ κηρύξει πανδημία, ο κ. Ιωάννου δεν θέλησε να δώσει περισσότερα στοιχεία, λέγοντας πως «δυστυχώς, με τη διαρροή πληροφοριών, υπάρχουν και λόγω άγνοιας του κόσμου αντιδράσεις, όπως βλέπετε ακόμα και με τους χώρους που έχουμε εξεύρει, για να φιλοξενήσουμε άτομα ασυμπτωματικά».

«Παρά τις διαβεβαιώσεις μας ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα ή κίνδυνος για τη Δημόσια Υγεία, βλέπετε κι εσείς τις αντιδράσεις που υπάρχουν από τις διάφορες κοινότητες», είπε ο Υπουργός Υγείας.

Εξεύρεση δύο χώρων απομόνωσης για τα ασυμπτωματικά άτομα

Ο κ. Ιωάννου είπε ακόμα πως έχουν εξευρεθεί δύο χώροι, που θα χρησιμοποιηθούν ως απομόνωση για τα ασυμπτωματικά άτομα, χωρίς ωστόσο να προβεί σε ανακοίνωση αυτών των σημείων, εν αναμονή της έγκρισής τους από το Υπουργικό Συμβούλιο.

«Όσον αφορά στους μελλοντικούς μας σχεδιασμούς, το μόνο που θέλω να διαβεβαιώσω είναι ότι υπάρχει σχέδιο, σήμερα θα ενημερωθούν όλοι οι εμπλεκόμενοι από τον ιδιωτικό τομέα πλην των δημόσιων νοσηλευτηρίων, που θα βοηθήσουν στην αντιμετώπιση, ούτως ώστε εάν και εφόσον στο μακρινό σενάριο που χρειαστεί, να υπάρχει ετοιμότητα», είπε.

Αναφερόμενος στη χθεσινή ανακοίνωση του ΠΟΥ ότι όλες οι χώρες πρέπει να ετοιμάζονται για το ενδεχόμενο πανδημίας, διαβεβαίωσε ότι η Κύπρος προετοιμάζεται και έχει πλάνο εδώ και τρεις εβδομάδες.

Αύριο φτάνουν οι 12 μαθητές από την Ιταλία

Ερωτηθείς πώς θα αντιμετωπιστούν τα μέλη ομάδας μαθητών και συνοδών τους, που φτάνουν αύριο από την Ιταλία, ο Υπουργός Υγείας είπε ότι και αυτά τα άτομα θα αντιμετωπιστούν με τον ίδιο τρόπο, που τυγχάνουν χειρισμού όσοι προέρχονται από Ιταλία.
Συμπλήρωσε ότι εβδομαδιαίως φτάνουν στην Κύπρο δύο πτήσεις  από την Ιταλία και επιπλέον επιβάτες που έρχονται μέσω άλλων χωρών.

Σε ερώτηση εάν οι χώροι που έχουν εξευρεθεί, για να χρησιμοποιηθούν για περιορισμό είναι έτοιμοι σε περίπτωση που χρειαστεί, ο κ. Ιωάννου είπε ότι οι οποιεσδήποτε ανακοινώσεις θα γίνουν μετά την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου.

Απαντώντας σε ερώτηση εάν οι μαθητές θα μεταφερθούν σε κάποιο από αυτούς τους χώρους ή αν θα παραμείνουν σε κατ’ οίκον περιορισμό, ο Υπουργός Υγείας επεσήμανε ότι «εάν δεν παρουσιάζουν συμπτώματα -και η ενημέρωση που έχουμε είναι ότι δεν παρουσιάζουν συμπτώματα- θα αντιμετωπιστούν όπως όλοι οι άλλοι επιβάτες και θα τους ζητηθεί όπως αυτόπεριοριστούν και εάν και εφόσον παρουσιάσουν συμπτώματα, θα τους δοθούν και γραπτές οδηγίες για άμεση επικοινωνία με ιατρικούς λειτουργούς».

Ελλείψεις μασκών και αναλωσίμων

Ερωτηθείς εάν υπάρχει ενημέρωση για ελλείψεις σε μάσκες και αναλώσιμα από τα φαρμακεία, ο Υπουργός Υγείας είπε ότι δεν υπάρχει τέτοια πληροφόρηση, αναφερόμενος σε «παγκόσμια έλλειψη λόγω της ζήτησης που υπήρχε στην Κίνα τον τελευταίο έναν μήνα».

Επιπλέον, αναφέρθηκε στην εισήγηση που ο ίδιος κατέθεσε ενώπιον των ομολόγων του της ΕΕ στο πρόσφατο Συμβούλιο Υπουργών Υγείας στις Βρυξέλλες, όπως γίνει μια προσπάθεια για από κοινού προμήθεια των αναλωσίμων και αντιϊκών φαρμάκων, για να σημειώσει πως «έχει ήδη ενεργοποιηθεί αυτός ο μηχανισμός στην ΕΕ και έχουμε διαβιβάσει την προηγούμενη εβδομάδα τις ανάγκες μας για αναλώσιμα, καθώς και αντιϊκά φάρμακα και αναμένουμε από τους μηχανισμούς της ΕΕ όπως μας προμηθεύσουν».

Σε ερώτηση εάν θα υπάρξει κάποια αλλαγή στα μέτρα που λαμβάνονται στα οδοφράγματα, σημείωσε ότι και σε αυτά τα σημεία θα γίνεται ο έλεγχος για τις χώρες υψηλού κινδύνου, όπως γίνεται και στα αεροδρόμια και τα λιμάνια.

Αναφέρθηκε, επίσης, στη διυπουργική σύσκεψη, που θα πραγματοποιηθεί αύριο, με τη συμμετοχή των Υπουργών Εξωτερικών, Εσωτερικών και Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης, με στόχο να παρουσιαστούν τα μέχρι στιγμής δεδομένα, να γίνει αξιολόγηση της κατάστασης και εάν χρειάζεται να ληφθούν περαιτέρω ενέργειες με τη συμβολή και των υπόλοιπων Υπουργείων να προχωρήσουν σε εφαρμογή τους.

Tags:
Cheap Website Traffic