19/02/2020 17:00

ΓΓ ΑΚΕΛ: Ποτέ δεν πρέπει να μιλούμε για τελευταίες ευκαιρίες στο Κυπριακό

Ποτέ δεν πρέπει να μιλούμε για τελευταίες ευκαιρίες στην επίλυση του Κυπριακού, ανέφερε σήμερα ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού, σημειώνοντας ωστόσο ότι κάθε φορά που αποτυγχάνουμε να έχουμε μια κατάληξη σε ό,τι αφορά στο Κυπριακό, η όποια επόμενη προσπάθεια είναι πολύ πιο δύσκολη και ξεκινά ενδεχομένως και από διαφορετική βάση.

Ο κ. Κυπριανού είπε ότι έχουμε φτάσει σε ένα πάρα πολύ δύσκολο σημείο. «Επιχειρείται από την πλευρά της Τουρκίας, εκβιαστικά να δημιουργηθούν τετελεσμένα τα οποία, ο μόνος τρόπος για να ανατραπούν είναι να επαναρχίσουν ουσιαστικές διαπραγματεύσεις οι οποίες να είναι προσηλωμένες στη λύση. Και όταν μιλούμε για λύση, να ξεκαθαρίσω για πολλοστή φορά ότι εννοούμε λύση, η οποία θα βασίζεται στο συμφωνημένο πλαίσιο, στις παραμέτρους τις οποίες συζητούσαμε όλα αυτά τα τελευταία χρόνια».

Ποτέ δεν πρέπει να μιλούμε για τελευταίες ευκαιρίες, τόνισε. «Αλλά θα πω το εξής: Κάθε φορά που αποτυγχάνουμε να έχουμε μια κατάληξη σε ό,τι αφορά στο Κυπριακό, μια θετική κατάληξη σε συμφωνία στη βάση που έχω αναφέρει προηγουμένως, η όποια επόμενη προσπάθεια είναι πολύ πιο δύσκολη. Και ξεκινά ενδεχομένως και από διαφορετική βάση», πρόσθεσε.

Ανησυχούμε, λοιπόν, πάρα πολύ, συνέχισε, και θεωρούμε ότι έχει χαθεί πολύτιμος χρόνος τα τελευταία χρόνια. «Δεν συμμεριζόμαστε την άποψη του Δημοκρατικού Συναγερμού και του Προέδρου ότι η δική μας πλευρά έκανε ότι περνούσε από το χέρι της. Ξέρουμε ότι η τουρκική πλευρά και ιδιαίτερα η Τουρκία συμπεριφέρεται με τρόπο προκλητικό και επιθετικό που δυσκολεύει αφάνταστα τις προσπάθειες. Αλλά, και το δικό μας το περιδιάβασμα σε διάφορες νέες ιδέες δήθεν, οι οποίες κάθε άλλο παρά νέες ήταν, θεωρούμε ότι διευκόλυναν τη στάση της Τουρκίας», σημείωσε.

«Χρειάζεται λοιπόν προσήλωση στο συμφωνημένο πλαίσιο λύσης, χρειάζεται εκείνα τα οποία συμφωνούμε με τον Γενικό Γραμματέα να τα εφαρμόζουμε, και αναφέρομαι σε εκείνα τα οποία κατ’ επανάληψη έχουν λεχθεί από το ΓΓ και στο Βερολίνο. Ότι οι δύο ηγέτες έχουν την υποχρέωση να προετοιμάσουν την κοινή γνώμη για την ανάγκη να υπάρξει μια θετική κατάληξη στο Κυπριακό. Ότι έχουν την ευθύνη να δημιουργήσουν θετικό κλίμα στην κοινωνία έτσι ώστε να υπάρξει μια πιο αναβαθμισμένη προσπάθεια για να υπάρξει μια συμφωνία. Πάντοτε στο συμφωνημένο πλαίσιο», πρόσθεσε.

Σε ό,τι αφορά τη στάση της Τουρκίας, ο κ. Κυπριανού είπε πως είναι γεγονός ότι οι δημόσιες τοποθετήσεις, η ρητορική της Τουρκίας, περιορίζει τα περιθώρια αισιοδοξίας για μια κατάληξη. «Εμείς έχουμε την υποχρέωση να μην παρασυρόμαστε από τη ρητορική της Τουρκίας. Έχουμε υποχρέωση να την πιέσουμε, να την υποχρεώσουμε να έρθει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για να φανούν οι πραγματικές της προθέσεις. Και αν οι πραγματικές της προθέσεις είναι αυτές που διατυπώνονται δημόσια, τότε δεν έχουμε καμία αμφιβολία ότι θα παραμείνει εκτεθειμένη. Και επειδή μας απάντησε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στο παρελθόν ότι ο στόχος του δεν είναι να αποκαλύψει την τουρκική αδιαλλαξία αλλά να λύσει το Κυπριακό, εγώ ειλικρινά διερωτώμαι. Εάν δεν έχουμε συνομιλίες υπάρχει περίπτωση να λυθεί το Κυπριακό; Πρέπει να πάμε σε συνομιλίες. Και εκεί να φανεί ποιες είναι οι πραγματικές προθέσεις της Τουρκίας», ανέφερε.

Υπενθύμισε ότι ο ΓΓ του ΟΗΕ στην έκθεση του το Σεπτέμβρη του 2017 λέει ότι διαπίστωσε, ανεξάρτητα από τις δημόσιες τοποθετήσεις της Τουρκίας, ότι προσήλθε στο Κραν Μοντανά με διάθεση να συνεργαστεί για να ξεπεραστούν οι διαφωνίες για να καταλήξουμε σε συμφωνία.

«Αυτή ήταν η εκτίμηση του ΓΓ του ΟΗΕ. Και η δική μας πλευρά δεν διαφώνησε, δεν ζήτησε από τον ΓΓ να τροποποιήσει αυτή του την αναφορά στην έκθεση. Ως εκ τούτου ας προσπαθήσουμε να πάμε στις διαπραγματεύσεις, έχουμε το δίκαιο με το μέρος μας, να προετοιμαστούμε επαρκώς, να θέσουμε τα επιχειρήματα μας, να είμαστε συνεπείς, δίχως παλινδρομήσεις και αντιφάσεις σε εκείνα τα οποία θέλουμε και εκεί θα διαφανεί ποια είναι η πραγματική πρόθεση της τουρκικής πλευράς», πρόσθεσε.

Ερωτηθείς αν θεωρεί ότι πρέπει να σταματήσουν οι ενέργειες στην ανατολική Μεσόγειο για να προχωρήσουν οι συνομιλίες είπε ότι η Τουρκία συμπεριφέρεται με αυτό τον επιθετικό και προκλητικό τρόπο γιατί θέλει να μας εκβιάσει. Θέλει από τη μια να επιστρέψουμε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και από την άλλη βέβαια να τα καταφέρει να τερματίσουμε το ενεργειακό μας πρόγραμμα.

«Είναι αυτά τα οποία λέει δημόσια η τουρκική πλευρά. Η δική μας άποψη είναι ότι όλα αυτά, εάν και εφόσον δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις επανέναρξης ουσιαστικών διαπραγματεύσεων, θα τερματιστούν. Δεν θα έχει επιλογή η Τουρκία. Κάποιοι λένε ότι είναι αφελής αυτή η προσέγγισή. Έχουμε δει που οδηγεί η τακτική, την οποία έχουν ακολουθήσει. Οδηγεί στην περαιτέρω κλιμάκωση της τουρκικής επιθετικότητας, η τακτική που προτείνουν όλοι οι υπόλοιποι, και σε μια χλιαρή αντίδραση από τη μεριά της διεθνούς κοινότητας. Ας δοκιμαστεί εκείνο το οποίο εμείς προτείνουμε», συμπλήρωσε.

Ερωτηθείς αν προτείνει η Τουρκία να τερματιστεί το ενεργειακό πρόγραμμα, είπε ότι «το πρότεινε η Τουρκία πολύ πρόσφατα, το είπε ο κ. Τσαβούσογλου δημόσια και είπαμε ότι δεν μπορεί να γίνει κάτι τέτοιο. Να δεχτούμε να γίνουμε αιχμάλωτοι στις διαθέσεις της Τουρκίας για αυτό το θέμα».

Αν δημιουργηθούν προϋποθέσεις επανέναρξης των διαπραγματεύσεων, σημείωσε, «η δική μας εκτίμηση είναι ότι η Τουρκία θα τερματίσει την επιθετικότητά της. Και αν πάμε στις διαπραγματεύσεις θεωρούμε ότι τα ζητήματα τα οποία παραμένουν ανοικτά είναι τέτοια που μπορούν να επιλυθούν σύντομα εάν και εφόσον υπάρχει πολιτική βούληση από όλους και ιδιαίτερα από την Τουρκία. Γι’ αυτό όλα τα ζητήματα κατά την άποψη μου μπορεί να ρυθμιστούν εάν και εφόσον επαναρχίσουν διαπραγματεύσεις».

Στημένοι ποδοσφαιρικοί αγώνες

Ο κ. Κυπριανού εξέφρασε την έντονη ανησυχία για όλα αυτά τα οποία βλέπουν το φως της δημοσιότητας τις τελευταίες ημέρες για τους στημένους ποδοσφαιρικούς αγώνες.

«Έχω συνομιλήσει με τον Υπουργό Δικαιοσύνης. Ο Υπουργός με έχει ενημερώσει ότι πρόθεσή του είναι να οργανώσει μια συνάντηση με τα πολιτικά κόμματα για να ανταλλαγούν απόψεις για την κατάσταση όπως διαμορφώνεται. Αντιλαμβάνομαι ότι εκεί ενδεχομένως να γίνει και μια γενική ενημέρωση για την πρόοδο των ερευνών οι οποίες βρίσκονται σε εξέλιξη και έχουμε ανταποκριθεί θετικά σε μια τέτοια πρόσκληση του Υπουργού Δικαιοσύνης», σημείωσε.

Όμως η ανησυχία μας είναι μεγάλη, συνέχισε, ιδιαίτερα σε ότι βλέπουν το φως της δημοσιότητας από την Ισπανία. «Δεν νοείται να γίνουν σχετικές καταγγελίες από τον Ιανουάριο 2019, να έχουν γίνει επαφές με την Ισπανική Αστυνομία και να έχουμε καθυστερήσει ένα ολόκληρο χρόνο για να παραπέμψουμε το όλο ζήτημα στην Νομική Υπηρεσία και να ζητήσουμε άποψη για το πώς θα προχωρήσουμε. Και το χειρότερο από όλα βέβαια είναι ότι ο Υπουργός Δικαιοσύνης δεν είχε ενημερωθεί».

Διερωτόμαστε, είπε ο κ. Κυπριανού, τι έκαμνε ο προηγούμενος Υπουργός Δικαιοσύνης, ο κ. Ιωνάς Νικολάου, ποιες ευθύνες έχει για όλη την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί. «Και το δεύτερο που θέλω να πω είναι ότι ευχόμαστε η διερεύνηση να μην περιοριστεί στο παιγνίδι του Οθέλλου με την Αγία Νάπα. Τα προβλήματα του Κυπριακού ποδοσφαίρου που ακούσαμε οι πάντες είναι πολύ ευρύτερα και θα πρέπει να διερευνηθούν σε όλη τους την έκταση», πρόσθεσε.

Δεν πρέπει να μείνουμε απλά και μόνο στην κορυφή του παγόβουνου, σημείωσε, πρέπει να πάμε μέχρι την βάση του. Ανέφερε ότι είναι προσβλητικό για την Κύπρο να δυσφημίζεται με αυτό τον τρόπο στο εξωτερικό και στον τομέα του ποδοσφαίρου.

«Μας φτάνουν όλα τα υπόλοιπα προβλήματα. Η άποψη μας λοιπόν, είναι με αποφασιστικότητα πρέπει να προχωρήσουμε μέχρι τέλους. Όπως είπε και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας πρέπει να καθαρίσει ο σταύλος του Αυγία», συμπλήρωσε.

Ερωτηθείς αν έχει ευθύνες ο Ιωνάς Νικολάου και η Αστυνομία, ο κ. Κυπριανού είπε πως «θεωρώ ότι σίγουρα δεν κινήθηκαν με τον τρόπο που θα έπρεπε να κινηθούν και με την ταχύτητα με την οποία έπρεπε να κινηθούν. Δηλαδή αν δεν έγραφε τίποτα η Ισπανική εφημερίδα εμείς εδώ στην Κύπρο δεν θα ξέραμε τίποτα για ένα θέμα το οποίο μας έχει εκθέσει».

Συνάντηση με νέα ηγεσία ΠΟΦΕΝ

Ο κ. Κυπριανού είπε ότι η συνάντηση του με την νέα ηγεσία της ΠΟΦΕΝ ήταν περισσότερο εθιμοτυπική. «Εμείς αναπτύξαμε τις θέσεις μας αναφορικά με τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν αυτή την στιγμή οι φοιτητές. Η ηγεσία της ΠΟΦΕΝ έχει κάνει μια γενική αναφορά σε διάφορα ζητήματα, τα οποία θεωρούν ότι τους απασχολούν. Τους έχουμε πει αν έχουν συγκεκριμένα αιτήματα που θέλουν να θέσουν ενώπιον μας, εμείς είμαστε στην διάθεση τους για να τα συζητήσουμε και να δούμε πώς προωθούμε εκείνα με τα οποία είμαστε σύμφωνοι», πρόσθεσε.

Cheap Website Traffic