18/02/2020 12:55

«Κύπρος- η ζώνη μηδέν του παράνομου στοιχήματος»: Το ρεπορτάζ της ισπανικής εφημερίδας «El Confidencial»

Ζώνη «μηδέν» του παράνομου στοιχήματος στην Ευρώπη χαρακτηρίζει η ισπανική εφημερίδα «El Confidencial» την Κύπρο, σε ρεπορτάζ της για στημένους αγώνες και την ύπαρξη παράνομου δικτύου στην Ισπανία που είχε πλοκάμια στην Κύπρο. Το ρεπορτάζ της ισπανικής εφημερίδας αναφέρεται συγκεκριμένα στο στήσιμο των ημιτελικών αγώνων και του τελικού του Κυπέλλου 2018, καθώς και σε αγώνα πρωταθλήματος στο τέλος της ίδιας αγωνιστικής περιόδου.

Το ρεπορτάζ αναφέρει πως η UEFA ζήτησε βοήθεια από την ισπανική αστυνομία για να προσπαθήσει να εξουδετερώσει «την κύρια εστία διαφθοράς στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο, τον καθορισμό αγώνων στην Κύπρο, τη ζώνη μηδέν των παράνομων στοιχημάτων». Οι τοπικές αρχές της Κύπρου, όπως αναφέρει η εφημερίδα, αποφάσισαν στις 20 Ιανουαρίου να αναστείλουν προσωρινά τα κυριότερα πρωταθλήματα στη χώρα μετά την έκρηξη βόμβας στο αυτοκίνητο διαιτητή. «Δεν υπήρξαν τραυματισμοί, αλλά το περιστατικό δείχνει την κλιμάκωση της βίας που αντιμετωπίζει το κυπριακό ποδόσφαιρο λόγω της διείσδυσης εγκληματικών οργανώσεων που ειδικεύονται σε αθλητικές υποθέσεις», αναφέρει.

Στη συνέχεια η εφημερίδα υποστηρίζει πως η βόμβα εναντίον διαιτητή πιθανότατα σχετίζεται με τη χειραγώγηση τριών αγώνων Β΄ Κατηγορίας και δύο αγώνων Κυπέλλου, αλλά το φαινόμενο, προστίθεται, έχει ήδη διαβρώσει όλες τις κατηγορίες ποδοσφαίρου της χώρας και έχει εξαπλωθεί και σε άλλες χώρες, όπως η Ελλάδα, όπου ο πρώην ποδοσφαιριστής της Σοσιεδάδ Ντάρκο Κοβάσεβιτς δέχθηκε επίθεση με πυροβολισμό στις 6 Ιανουαρίου.

Η εφημερίδα, επικαλούμενη πηγές από το Υπουργείου Εσωτερικών της Ισπανίας, αναφέρει ότι η UEFA στην προσπάθειά της να καταπολεμήσει αποτελεσματικά το φαινόμενο των στημένων αγώνων με τη βοήθεια της ισπανικής αστυνομίας, μέσα από συγκεκριμένες επιχειρήσεις, προχώρησε μέσα στο 2018 στη σύλληψη πέραν των 50 ανθρώπων, παικτών, μάνατζερ και άλλων παραγόντων που είχαν συμμετοχή σε αλλοίωση αποτελεσμάτων στη Β΄ και Β΄ 2 και Γ΄ κατηγορία της Ισπανίας.

«Αυτό το δίκτυο είχε επίσης ξεκινήσει να ενεργεί στο εξωτερικό. Οι τηλεφωνικές κλήσεις κατέστησαν δυνατή την ανακάλυψη ότι οι ηγέτες της οργάνωσης είχαν επαφή στην Κύπρο που τους παρείχε στοιχεία σχετικά με τα στημένα παιγνίδια στη χώρα αυτή. Αυτό είναι το μέρος που ενδιαφέρει την UEFA», αναφέρει η εφημερίδα, υποστηρίζοντας στη συνέχεια πως ο σύνδεσμος του δικτύου ήταν  πρώην ποδοσφαιριστής της Ατλέτικο Μαδρίτης (2001-2006), και ο οποίος το καλοκαίρι του 2015 υπέγραψε σε μια από τις μεγάλες κυπριακές ομάδες, την ΑΕΚ Λάρνακας, το σημαντικότερο σύλλογο στην πόλη όπου εξερράγη η βόμβα στο αυτοκίνητο διαιτητή στις 17 Ιανουαρίου. Ο ποδοσφαιριστής, αναφέρει, παρέμεινε στην ομάδα αυτή μέχρι τον Ιούλιο του 2019, όταν κρέμασε τα παπούτσια του.

Η «El Confidencial» υποστηρίζει στο ρεπορτάζ της πως η σύνδεση του κυπριακού ποδοσφαίρου με το διεθνές έγκλημα είναι γνωστή εδώ και χρόνια, αλλά οι συνομιλίες που υποκλάπηκαν στη βάση των επιχειρήσεων για πάταξη των στημένων αγώνων στην Ισπανία, καθώς και άλλα αποδεικτικά στοιχεία που συγκέντρωσαν οι πράκτορες του Τμήματος Ελέγχου Παιχνιδιών, ανέδειξαν την ύπαρξη στη χώρα αυτή ενός δικτύου που φτάνει στα πιο ψηλά επίπεδα του ποδοσφαίρου.

«Αυτό που ανακαλύφθηκε ξεπερνά τους απλούς παίκτες που αφήνουν να μπουν τέρματα για να κερδίσουν χρήματα σε στοιχήματα. Αυτό που υπάρχει στην Κύπρο είναι μια θεσμική διαφθορά, στο υψηλότερο επίπεδο, στην οποία οι σύλλογοι, οι διαιτητές, ακόμη και οι επίσημοι φορείς διανέμουν νίκες, τουρνουά και κατατάξεις για να δίνονται προκρίσεις σε ευρωπαϊκές διοργανώσεις, και στη συνέχεια μεταφέρουν μεγάλα χρηματικά ποσά σε bookmakers για να αποκομίσουν κέρδη», υποστηρίζει η εφημερίδα, με βάση τις πηγές που βρίσκονται κοντά στην ισπανική έρευνα.

Προσθέτει πως η Αστυνομία της Κύπρου έχει στοιχεία που υποστηρίζουν αυτήν την κατηγορία. Τα στοιχεία αυτά, αναφέρει η εφημερίδα, αμφισβητούν την καθαρότητα τεσσάρων αγώνων στο τελευταίο διάστημα της σεζόν 2017-18. «Η ομάδα του ποδοσφαιριστή συμμετείχε σε όλα αυτά. Πρόκειται για το πρώτο σκέλος των ημιτελικών του Κυπέλλου Κύπρου όπου αγωνίστηκε η ΑΕΚ Λάρνακας με το ΑΠΟΕΛ στις 18 Απριλίου 2018 και έληξε 2-0, ενός αγώνα της Α΄ Κατηγορίας που αγωνίστηκαν τέσσερις μέρες αργότερα οι ίδιες ομάδες, και πάλι στην έδρα της ΑΕΚ Λάρνακας, με τελικό σκορ 1-3 (υπέρ του ΑΠΟΕΛ), του δεύτερου σκέλους του ημιτελικού, στην έδρα του ΑΠΟΕΛ, που διεξήχθη στις 25 Απριλίου 2018 και τελείωσε 1-2 (υπέρ της ΑΕΚ), και τελικά, ο τελικός του Κυπέλλου, που αγωνίστηκε η ΑΕΚ Λάρνακας και ο Απόλλωνας Λεμεσού στις 16 Μαϊου 2018 και τελείωσε με νίκη για την ΑΕΚ με 2-1», όπως γράφει η «El Confidencial».

Η εφημερίδα υποστηρίζει στη συνέχεια πως πρόκειται, ίσως, για το πιο εξελιγμένο σύστημα ποδοσφαιρικής νοθείας που ανακαλύφθηκε μέχρι στιγμής και τα στοιχεία “είναι στο δικαστήριο”. Οι πηγές της ισπανικής αστυνομίας, σύμφωνα με την εφημερίδα, αναφέρουν πως όλες οι ενδείξεις δείχνουν ότι κορυφαίοι ηγέτες των ομάδων που έπαιξαν αυτά τα τέσσερα παιχνίδια συμφώνησαν ότι η ΑΕΚ Λάρνακας θα κερδίσει το κυπριακό Κύπελλο, το οποίο δίνει θέση στο UEFA Europa League την επόμενη σεζόν. Το ΑΠΟΕΛ θα κατακτούσε το πρωτάθλημα και θα του επέτρεπε να αγωνιστεί στο Champions League, και ο Απόλλων Λεμεσού θα ήταν στις πρώτες θέσεις του πρωταθλήματος ώστε να αγωνιστεί στο Europa League.

Στη συνέχεια, με βάση το ρεπορτάζ, οι πληροφορίες έφθασαν στο παράνομο δίκτυο στην Ισπανία πριν από τους αγώνες και σε συνδυασμό με τους στημένους -από το ίδιο το δίκτυο- ισπανικούς αγώνες,  υπολογίζεται ότι κερδήθηκαν τουλάχιστον 840.000 ευρώ. Το ποσό αυτό είναι σημαντικό, όπως αναφέρεται, αλλά απέχει πολύ από τα χρήματα που παίζονται στην Κύπρο, και που είχαν ως αποτέλεσμα την έκρηξη στο αυτοκίνητο ενός διαιτητή.

Στην πραγματικότητα, καταλήγει το ρεπορτάζ, παρά την αναστολή των κύριων πρωταθλημάτων της χώρας σε απάντηση αυτής της επίθεσης, τις επόμενες μέρες ήταν δυνατό να συνεχιστούν τα στοιχήματα σε μικρότερες κατηγορίες ποδοσφαίρου και η αναστολή των αγώνων της Α΄ Κατηγορίας κράτησε μόνο μια εβδομάδα. Η εφημερίδα καταλήγει αναφέροντας πως το αρμόδιο Τμήμα της Αστυνομίας της Κύπρου έχει ήδη υποβάλει τις εργασίες του στην UEFA.

Tags: