13/02/2020 09:58

Φωνάζουν οι προμηθευτές φαρμάκων – Απλήρωτοι για μήνες

Πυρ και μανία κατά του Οργανισμού Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας (ΟΚΥπΥ) είναι οι προμηθευτές φαρμάκων και αναλωσίμων ιατρικών ειδών, οι οποίοι προειδοποιούν ότι ο κίνδυνος να προκληθεί πρόβλημα στην κυπριακή αγορά φαρμάκων και να παρατηρηθούν περισσότερες ελλείψεις, με ό,τι αυτό συνεπάγεται τόσο για τους ασθενείς όσο και για το ΓεΣΥ γενικότερα, είναι πλέον μεγάλος.

Εδώ και μήνες, όπως υποστηρίζουν, τα τιμολόγια τους, τα οποία σε κάποιες περιπτώσεις φθάνουν τις €300.000 παραμένουν απλήρωτα με αποτέλεσμα οι εταιρείες τους να αντιμετωπίζουν πλέον προβλήματα ρευστότητας και να μην μπορούν να προγραμματίσουν τις παραγγελίες τους για το επόμενο διάστημα.

Όπως δηλώνει στον «Φ» ο πρόεδρος του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Εταιρειών Κύπρου, Αυγουστίνος Ποταμίτης, «τα μέλη μας βρίσκονται σε απόγνωση διότι δεν φθάνει που τα τιμολόγια δεκάδων χιλιάδων ευρώ παραμένουν απλήρωτα, στον ΟΚΥπΥ δεν ανταποκρίνονται ούτε στα τηλεφωνήματα που τους κάνουμε.

Αν συνεχιστεί αυτό, προειδοποιεί, τότε θα κινδυνεύσει ολόκληρη η αγορά φαρμάκων στην Κύπρο, αφού «όταν μένουν απλήρωτοι οι προμηθευτές οι οποίοι πρέπει με τη σειρά τους να πληρώσουν τους δικούς τους προμηθευτές δημιουργείται πρόβλημα». Εάν οι εταιρείες δεν έχουν ρευστότητα «δεν μπορούν να παραγγείλουν φάρμακα και αναλώσιμα, δεν μπορούν να εισάγουν φάρμακα και αναλώσιμα και αυτό δεν θα επηρεάσει μόνο τον δημόσιο τομέα».

Οι εισαγωγείς φαρμάκων, σύμφωνα με τον ΣΦΕΚ, ανησυχούν και για το γεγονός ότι παρατηρείται «ακαταστασία και σε ό,τι αφορά τα τιμολόγια τους». Το πρόβλημα δεν οφείλεται σε έλλειψη κονδυλίων αλλά το μπέρδεμα άρχισε να παρουσιάζεται από τη στιγμή που η ευθύνη μεταφέρθηκε από τη Διεύθυνση Αγορών και Προμηθειών του υπουργείου Υγείας στον Οργανισμό Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας.

Μάλιστα, όπως αναφέρει ο πρόεδρος του ΣΦΕΚ, «αυτή τη στιγμή δεν γνωρίζουμε πού βρίσκονται τα τιμολόγια μας και δυστυχώς δεν μπορούμε να το ξεκαθαρίσουμε αν έχουν μεταφερθεί όλα στον ΟΚΥπΥ ή αν κάποια παραμένουν στο υπουργείο Υγείας». Ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Εταιρειών, διερωτάται εάν προκύπτει και νομικό ζήτημα στην όλη υπόθεση, αφού οι εταιρείες είχαν υπογράψει συμβόλαια με το υπουργείο Υγείας και χωρίς να γίνουν αναπροσαρμογές συναλλάσσονται τώρα με τον ΟΚΥπΥ.

Πηγή: philenews.com