07/02/2020 16:45

Ζέτα Αιμιλιανίδου: Όραμα του Υπουργείου Εργασίας είναι η ανεξάρτητη διαβίωση των ατόμων με αναπηρία

Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα άτομα με αναπηρίες άκουσε σήμερα η Υπουργός Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Ζέτα Αιμιλιανίδου, διαβεβαιώνοντας ότι βασική αποστολή και όραμα του Υπουργείου Εργασίας είναι η ανεξάρτητη διαβίωση των ατόμων με αναπηρία.

Προς αυτή την κατεύθυνση έχουμε προχωρήσει με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου για την δημιουργία δέκα σπιτιών σε κοινότητες για ενήλικες, που αφορούν άτομα με αναπηρία, τόνισε η κ. Αιμιλιανίδου η οποία μιλούσε στο πλαίσιο προγεύματος εργασίας που διοργάνωσε ο ΔΗΣΥ με οργανώσεις αναπήρων και στην οποία συμμετείχαν, πέραν της Υπουργού Εργασίας, ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου, ο ευρωβουλευτής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Λουκάς Φουρλάς, οι βουλευτές του κόμματος, μέλη της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Βουλής, Μαριέλλα Αριστείδου και Αννίτα Δημητρίου και ο Επίτροπος Εθελοντισμού Γιάννης Γιαννάκης.

Η κ. Αιμιλιανίδου ανακοίνωσε πως ήδη έχει προκηρυχθεί ο σχετικός διαγωνισμός και έχουν ήδη κατακυρωθεί επτά σπίτια σε διάφορες κοινότητες της Κύπρου, ενώ για τρία σπίτια, όπως είπε, δεν βρέθηκαν προσφοροδότες και θα προκηρυχθούν εκ νέου, υπογραμμίζοντας ότι «σημαντικό μέλημα μας είναι να επεκτείνουμε αυτή την πολιτική»..

Ανέφερε επίσης ότι η Κυβέρνηση έχει υιοθετήσει από το 2011 την σύμβαση του ΟΗΕ για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία και τόνισε πως η αποστολή και το όραμα του Υπουργείου Εργασίας όσον αφορά τα θέματα που απασχολούν τα άτομα με αναπηρία είναι η αξιοπρέπεια αυτών των προσώπων, η ατομική αυτονομία, η ανεξαρτησία, η ελευθερία στις ατομικές επιλογές, η μη διάκριση, η ισότητα ευκαιριών και η προσβασιμότητα.

Πρόσθεσε ότι πέραν των 20.000 ατόμων με αναπηρία επωφελούνται τα διάφορα επιδόματα που προσφέρει το Υπουργείο Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, πρόσθεσε.

Για την Κυβέρνηση είναι πολύ σημαντικό να δώσουμε την ευκαιρία ιδιαίτερα στα πρόσωπα με νοητική αναπηρία, τα οποία πλέον δεν έχουν τους γονείς τους, έτσι ώστε όλοι αυτοί οι άνθρωποι να μην βρίσκονται στις Στέγες πλέον αλλά να έχουν ανεξάρτητη διαβίωση, σε ένα οικογενειακό περιβάλλον, σε σπίτια στην κοινότητα, υπογράμμισε.

Εξάλλου, ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου, αφού χαρακτήρισε την Υπουργό Εργασίας ως μία από τους πιο αποτελεσματικούς αξιωματούχους που είχε και έχει αυτή η πολιτεία, είπε ότι η Υπουργός «χειρίστηκε δύσκολα ζητήματα και τα έφερε εις πέρας», ενώ εξέφρασε την βεβαιότητα ότι πέραν από την δρομολόγηση πολλών λύσεων στα θέματα που αφορούν τις οργανώσεις των αναπήρων, μέσα από αυτό τον διάλογο που θα αναπτυχθεί ως συνέχεια προηγούμενων διαβουλεύσεων, όπως είπε, «θα τύχουν προτεραιότητα αυτά τα ζητήματα».

«Μια κοινωνία δείχνει την ποιότητα της όχι με βάση το κατά κεφαλήν εισόδημα αλλά με το πόσο δίνει τις ίδιες ευκαιρίες σε όλους τους ανθρώπους χωρίς διάκριση», είπε, προσθέτοντας ότι «αυτό είναι το μεγάλο μας στοίχημα».

Απευθυνόμενος προς την Υπουργού Εργασίας, ο κ. Νεοφύτου είπε ότι προτεραιότητα είναι να υποστηρίζουμε τα άτομα με ειδικές αναπηρίες για να μην υπάρχει διάκριση και να απολαμβάνουν τα αγαθά και τις υπηρεσίες όπως ο κάθε άνθρωπος, ενώ διερωτήθηκε «τι γίνεται με τα παιδιά αυτών των οικογενειών».

Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, αφού είπε ότι ο γονιός, όταν έχει ένα παιδί με ειδική αναπηρία, θα τον στηρίξουμε να το φροντίζει, διερωτήθηκε «πως μπορούμε όταν ο γονιός είναι με αναπηρία να στηρίξουμε τα παιδιά να έχουν τις δυνατότητες αλλά και την κοινωνική και άλλη κατάκτηση αλλά και την ψυχολογική στήριξη να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν».

Αναφέροντας ότι και αυτό είναι εξίσου σημαντικό θέμα, εξέφρασε την βεβαιότητα ότι στη συνάντηση θα συζητηθεί και αυτό το θέμα και θα βρεθούν λύσεις.

«Μπορούμε σε αυτές τις δράσεις να έχουμε και στήριξη ευρωπαϊκών πολιτικών και προγραμμάτων», είπε και πρόσθεσε πως μπορεί αυτές οι πρωτοβουλίες να αναληφθούν σε ευρωπαϊκό επίπεδο από κοινού από όλους τους Κύπριους ευρωβουλευτές γιατί αυτά τα ζητήματα, όπως είπε, «δεν έχουν χρώμα ούτε κομματική χρεία».

Εξάλλου, σε δηλώσεις στο περιθώριο του προγεύματος εργασίας, η κ. Αιμιλιανίδου είπε ότι άκουσε τα προβλήματα των εκπροσώπων των ατόμων με αναπηρίες και απάντησε σε ερωτήματα τους και παράλληλα σημείωσε νέες μεταρρυθμιστικές δράσεις οι οποίες θα προωθηθούν.

Πρόσθεσε έχουν περιληφθεί στην εθνική στρατηγική, που έχει εγκριθεί από το Υπουργικό Συμβούλιο το 2017, όλα τα μέτρα και οι δράσεις που πρέπει να ληφθούν για τα άτομα με αναπηρία.

Η Υπουργός διαβεβαίωσε ότι η Κυβέρνηση πάντοτε ακούει τις οργανώσεις που εκπροσωπούν άτομα με αναπηρία για περαιτέρω διαβούλευση και καθορισμό νέων ενεργειών.

Τέλος, η Υπουργός Εργασίας συνεχάρη τον ΔΗΣΥ για αυτή την πρωτοβουλία και πρόσθεσε ότι «οι άνθρωποι που αντιμετωπίζουν θέματα αναπηρίας έχουν κάθε δικαίωμα για ίση πρόσβαση όπως όλοι».

Επίσης, ο Ευρωβουλευτής Λουκάς Φουρλάς, αφού σημείωσε πως άκουσαν με προσοχή τους εκπρόσωπους των οργανώσεων των αναπήρων, είπε ότι τόσο για τον ΔΗΣΥ όσο και για την πολιτεία αποτελεί προτεραιότητα και σε ευρωπαϊκό επίπεδο και σε επίπεδο κυπριακής βουλής το θέμα της ισότητας των πολιτών.

«Αυτό που σήμερα έχουμε διαπιστώσει είναι ότι θα πρέπει όλοι να βάλουμε τα δυνατά μας να μην υπάρχει ούτε ένας πολίτης που να μην αισθάνεται αξιοπρεπείς σε αυτή την πολιτεία», πρόσθεσε.

Ο κ. Φουρλάς είπε ακόμη ότι υπάρχουν θέματα τα οποία μπορούν να λυθούν νομοθετικά, αλλά υπάρχουν και θέματα που άπτονται της νοοτροπίας του κοινωνικού συνόλου, όπως είπε, «και θα πρέπει όλοι μας να δράσουμε προς αυτή την κατεύθυνση».

Τέλος, ευχαρίστησε την Υπουργό Εργασίας η οποία ήταν παρούσα στη συνάντηση και άκουσε τα προβλήματα, όπως είπε, τα κατέγραψε, έδωσε ήδη κάποιες απαντήσεις, ενώ άλλα θα τα μελετήσει στην πορεία.

Tags: