06/02/2020 17:42

Δρ. Άγγελος Καρατζιάς – Botox and Filler Stories

Ο επιτυχημένος πλαστικός χειρουργός λύνει όλες μας τις απορίες γύρω από το Botox και το Υαλουρονικό Οξύ.

Ποια είναι η διαδικασία της γήρανσης; Δηλαδή, πως φτάνουμε στο σημείο που μας οδηγεί να θέλουμε να κάνουμε botox ή υαλουρονικό οξύ;
Το πρόσωπο ιδιαίτερα, σε αντίθεση με το υπόλοιπο σώμα, έχει το χαρακτηριστικό της ύπαρξης εκφραστικών μυών και της δημιουργίας ρυτίδων έκφρασης, οι οποίες αποτελούν τα σημάδια που αφήνει ο χρόνος με την αύξηση της ηλικίας, οπόταν φτάνουμε σε ένα σημείο επιθυμίας βελτίωσης. Εκτός από τις ρυτίδες έκφρασης που σχηματίζονται, υπάρχουν και οι αλλαγές που έρχονται απλά με την πάροδο του χρόνου, κυρίως λόγω δύο παραγόντων, της βαρύτητας και της μη ικανοποιητικής παραγωγής κολλαγόνου και επούλωσης από τον οργανισμό κάποιων βλαβών.

Το κολλαγόνο έχει ημερομηνία λήξης;
Δεν είναι θέμα ημερομηνίας λήξης, αλλά ικανότητας του οργανισμού να επουλώνει μέσω της παραγωγής κολλαγόνου αλλά και άλλων ουσιών. Ανέφερα το κολλαγόνο ως τον κυριότερο παράγοντα που συναντάμε και ξέρουμε οι περισσότεροι. Αλλά γενικότερα, η διαδικασία της επούλωσης του οργανισμού για να διορθώσει τις βλάβες που επέρχονται με την πάροδο του χρόνου, μειώνονται. Για παράδειγμα, μια πτώση που υπάρχει στην περιοχή των ζυγωματικών επέρχεται λόγω της βαρύτητας και της ανεπαρκούς επούλωσης του οργανισμού για να τα κρατήσει σταθερά και να δώσει τον όγκο που είχαμε στην νεότερή μας ηλικία.

Οι γυναίκες γερνούν νωρίτερα από τους άνδρες; Και ποιοι οι παράγοντες εάν όντως ισχύει/ή αν όντως συμβαίνει κάτι τέτοιο;
Ένας από τους λόγους του διαφορετικού ρυθμού γήρανσης είναι οι ορμονικές αλλαγές που επέρχονται κατά τη διάρκεια της ζωής της γυναίκας. Αλλά αυτό το οποίο βλέπουμε συχνότερα στους άντρες είναι, είτε λόγω της δουλειάς τους, είτε της έκθεσής τους στον ήλιο ή της ανεπαρκούς χρήσης αντηλιακών, ή οποιονδήποτε άλλων προϊόντων περιποίησης, να παρουσιάζουν νωρίτερα κάποια σημάδια γήρανσης. Αλλά, όπως είπα και πιο πάνω, η γήρανση εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, άρα δεν αποτελεί κριτήριο το φύλο. Ο κάθε άνθρωπος επηρεάζεται από ενδογενείς και εξωγενείς παράγοντες οι οποίοι προκαλούν είτε πιο γρήγορη είτε πιο αργή γήρανση.

Τι ακριβώς είναι το botox;
Το botox είναι μια ουσία η οποία πρακτικά μειώνει την ικανότητα σύσπασης και τη δύναμη των μυών. Όπως αναφέραμε και πιο πάνω, ένας από τους πιο σημαντικούς παράγοντες γήρανσης (ή δημιουργίας ρυτίδων) είναι η συνεχής και η αυξημένη έκφραση. Άρα ειδικότερα το πάνω τριτημόριο του προσώπου με την πάροδο του χρόνου (λόγω των συνεχών εκφράσεων που έχει) δημιουργεί κάποιες αυλακώσεις (γνωστές και ως ρυτίδες έκφρασης) οι οποίες συνηθέστερα αντιμετωπίζονται (και με πολύ καλό αποτέλεσμα) με το botox. Το botox δεν έρχεται να γεμίσει αυτές τις περιοχές και δε δίνει όγκο, αλλά ούτε δρα κατευθείαν στην ρυτίδα, αλλά στον μυ ο οποίος προκαλεί την δημιουργία ρυτίδας. Ο λόγος ο οποίος η περιοχή φαίνεται πιο τεντωμένη είναι γιατί αυτός ο μυς που βρίσκεται από κάτω είναι τεντωμένος και δεν συσπάται τόσο έντονα κατά την έκφραση.

Είναι αλήθεια ότι είναι η πιο δημοφιλής μέθοδος αντιγήρανσης;
Η αλήθεια είναι ότι το botox είναι πάρα πολύ δημοφιλές λόγω της ευκολίας της οποίας εφαρμόζεται, της αμεσότητας του αποτελέσματος αλλά και λόγω των μικρών ανεπιθύμητων επιπλοκών που το συνοδεύουν. Βέβαια ας μη ξεχνάμε ότι με το botox αντιμετωπίζουμε αποκλειστικά τις ρυτίδες έκφρασης.

Η θεραπεία botox προκαλεί ανέκφραστο πρόσωπο;
Η θεραπεία με botox πιθανό να προκαλέσει ανέκφραστο πρόσωπο αν τοποθετηθεί σε ψηλές δόσεις και σε λάθος περιοχές. Δηλαδή, εάν τοποθετήσουμε μεγάλη δόση botox σε περιοχές που δεν έπρεπε να μειώσουμε την έκφραση, τότε ναι, θα δημιουργήσουμε ένα ανέκφραστο πρόσωπο. Με τη σωστή θεραπεία και με τη σωστή τοποθέτησή του, δεν θα προκαλέσουμε ανέκφραστο πρόσωπο. Αυτό που θα πετύχουμε θα είναι ένα πρόσωπο με μειωμένες ρυτίδες αλλά και που ταυτόχρονα θα μπορεί να εκφραστεί.

Η θεραπεία botox προκαλεί φούσκωμα/πρήξιμο;
Αντιθέτως. Το botox θα ξεφουσκώσει την περιοχή, επειδή θα αντιμετωπίσει τον μυ ο οποίος υπερ-συσπάται.

Οι ρυτίδες χειροτερεύουν αν διακόψουμε τις θεραπείες;
Οι ρυτίδες θα επανέλθουν με την πάροδο του χρόνου όπως ήταν προηγουμένως. Παρόλα αυτά, εμείς προσπαθούμε να αποφεύγουμε να επανέρχονται και τις ξαναβελτιώνουμε. Φυσικά έχουμε την εντύπωση ότι χειροτερεύουν γιατί επανέρχονται στην αρχική κατάσταση την οποία εμείς ξεχάσαμε. Δεν μπορούμε να θυμηθούμε πως ήταν πριν και με το που βλέπουμε ότι εμφανίζονται οι ρυτίδες σκεφτόμαστε ότι χειροτέρεψαν ή ότι είμαστε σε χειρότερη κατάσταση από τι ήμασταν πριν. Το μόνο που συμβαίνει είναι ότι επανερχόμαστε στο πως ήμασταν πριν το botox. Για να ακριβολογούμε, ουσιαστικά είμαστε σε καλύτερη κατάσταση από το αν δεν είχαμε κάνει τη θεραπεία γιατί πρακτικά έχουμε γλιτώσει το δέρμα μας από ένα χρονικό διάστημα πλήρους ρυτίδωσης.

Το botox μπορεί να βοηθήσει μόνο στις ρυτίδες έκφρασης;
Το botox δεν είναι φάρμακο το οποίο ανακαλύφθηκε για τις ρυτίδες, αλλά ένα φάρμακο το οποίο ανακαλύφθηκε πολύ πριν, για την θεραπεία άλλων νόσων (π.χ. στραβισμός, δυσκαμψίες των μυών, κ.α.) και μπορεί και να τοποθετηθεί σε ηλικιωμένους, και σε μικρά παιδάκια σε πολύ μεγαλύτερες δόσεις από τι το τοποθετούμε στο πρόσωπο. Ένας λόγος που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το botox, πάλι στην περιοχή του προσώπου, είναι για την αντιμετώπιση του φουσκώματος στην περιοχή του μασητήρα, για να φαίνεται πιο λεπτό το σχήμα του προσώπου που μπορεί να προκληθεί λόγω της υπερδραστηριότητας αυτού. Παράλληλα, συνδυάζεται για την αντιμετώπιση του τριξίματος των δοντιών κατά τη διάρκεια της νύχτας(bruxism) που καταστρέφει τα δόντι. Να προσθέσω επίσης ότι το botox μπορεί να αντιμετωπίσει τους πονοκεφάλους και τις ημικρανίες, αν η κεφαλαλγία προκύπτει κυρίως από την υπερδραστηριοποίηση κάποιων μυών, συνήθως στον αυχένα. Αυτό βέβαια, θα το διαπιστώσουμε μετά από αξιολόγηση από τον θεράποντα γιατρό για να μας πει ποιός είναι η αιτία του πονοκεφάλου.

Η θεραπεία του botox είναι τοξική;
Δεν είναι τοξικό στις δόσεις που το χρησιμοποιούμε. Χρειάζονται τεράστιες δόσεις για να αποτελέσουν απειλή, οι οποίες και δεν τοποθετούνται ποτέ.

Η θεραπεία του botox είναι επώδυνη;
Με τις συνήθεις τεχνικές και με τις νεότερες εξελίξεις της τεχνολογίας στην δημιουργία ειδικών λεπτών και πολύ ήπια τραυματικών βελόνων μπορούμε να πούμε ότι το botox δεν είναι επώδυνο. Σίγουρα απαιτεί ένα αριθμό από μικρά τσιμπήματα στην περιοχή του προσώπου, αλλά πάρα πολλές φορές δεν υπάρχει κάποιο θέμα για να φοβηθούμε πόσο μάλλον αν σκεφτούμε ότι μια θεραπεία botox από έναν έμπειρο ιατρό μπορεί να εκτελεστεί μέσα σε 20 με 30 δευτερόλεπτα.

Μπορείτε να μας πείτε και λίγα λόγια για το υαλουρονικό και σε ποια ηλικία θεωρείτε ότι είναι καλύτερο να το ξεκινήσουμε;
Το υαλουρονικό έρχεται να διορθώσει και να αναπληρώσει τους όγκους που έχουμε χάσει λόγω της βαρύτητας ή της μη παραγωγικότητας κολλαγόνου και επούλωσης των ιστών. Όσο για την ηλικία που θεωρείται ότι θα ήταν καλύτερο να το ξεκινήσουμε… είναι πολύ υποκειμενικό, αλλά συνήθως το υαλουρονικό χρησιμοποιείται όχι μόνο στην αντιγήρανση αλλά και στη βελτίωση των χαρακτηριστικών του προσώπου. Για παράδειγμα, μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε μια κοπέλα 25 χρονών η οποία θέλει να βελτιώσει τα χείλη της επειδή εκ γενετής ήταν μικρά και σε μια κοπέλα των 35 που ξεκίνησε να σχηματίζει βαθύτερη ρινοπαρειακή αύλακα.

Η θεραπεία με υαλουρονικό γίνεται για ενυδάτωση του δέρματος;
Όχι ακριβώς… όπως έχουμε πει και προηγουμένως, με το υαλουρονικό τοποθετείται κυρίως όγκος από τις περιοχές που έχει χαθεί. Για ενυδάτωση του δέρματος χρησιμοποιείται ένα άλλο είδος υαλουρονικού – μεσοθεραπευτικό υαλουρονικό – το οποίο τοποθετείται με πολύ διαφορετικό τρόπο.

Οι ρυτίδες χειροτερεύουν εάν διακόψουμε τις θεραπείες;
Η υπερβολική χρήση υαλουρονικού και η μεγάλη αύξηση του όγκου περιοχών του προσώπου θα δημιουργήσει μεγαλύτερη χαλάρωση και αύξηση των ρυτίδων όταν το υαλουρονικό απορροφηθεί και δεν το αντικαταστήσαμε. Αυτό το σημείο χρήζει ιδιαίτερης προσοχής γιατί, όπως όταν φουσκώνουμε ένα μπαλόνι και το αφήσουμε να ξεφουσκώσει, θα γίνει πιο χαλαρό και θα χάσει τη σφριγηλότητά του. Αυτό συμβαίνει και με τις θεραπείες. Αν δεν κάνουμε τις θεραπείες – παρεμβάσεις σύσφιξης τότε το δέρμα θα χαλαρώσει και θα φαίνεται ρυτιδιασμένο. Γι’ αυτό προσπαθούμε να μείνουμε στα πλαίσια του φυσιολογικού στην αύξηση του όγκου. Εάν βάλουμε περισσότερο από όσο χρειαζόμαστε, τότε το πρόσωπο θα φουσκώσει σε μεγάλο βαθμό και θα παραμορφωθεί.

Τέλος, το υαλουρονικό μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο σε κάποιες περιοχές του προσώπου;
Το υαλουρονικό μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε πολλές περιοχές του προσώπου λόγω της ύπαρξης πάρα πολλών τύπων υαλουρονικού. Είτε για το γέμισμα περιοχών που μπορεί να διατηρηθεί χρόνια, ή για το γέμισμα μικρών ρυτίδων έκφρασης, για να γεμίσουν πολύ λεπτά σημεία. Ανάλογα με την πυκνότητα και τα χαρακτηριστικά του, το υαλουρονικό μπορεί να είναι ιδανικό για συγκεκριμένη περιοχή του προσώπου. Ένα παράδειγμα αποτελεί το εξειδικευμένο υαλουρονικό με ειδικά χαρακτηριστικά και ιδιαιτερότητες που χρησιμοποιείται για το γέμισμα των μαύρων κύκλων στα μάτια.

Βρείτε τον Δρ. Άγγελο Καρατζιά στο Αρεταίειο Νοσοκομείο στην οδό Αντρέα Αβρααμίδη 42 AB στην Λευκωσία.

Facebook: https://www.facebook.com/drkaratzias/
Facebook:
https://www.facebook.com/vaser3dlipocyprus-111441743597918/
Instagram:
https://www.instagram.com/drangeloskaratzias/
Instagram:
https://www.instagram.com/vaser3dlipocyprus/

Tags:
Cheap Website Traffic