05/02/2020 15:47

Κομισιόν: Μηδενική ανοχή για τον ακρωτηριασμό των γυναικείων γεννητικών οργάνων

Ενόψει της Διεθνούς Ημέρας Μηδενικής Ανοχής για τον ακρωτηριασμό των γυναικείων γεννητικών οργάνων, στις 6 Φεβρουαρίου 2020, ο Ύπατος Εκπρόσωπος της Ένωσης για Θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας, και Αντιπρόεδρος Ζοζέπ Μπορρέλ, η Αντιπρόεδρος για τις αξίες και τη διαφάνεια Βέρα Γιούροβα, για την ισότητα Χέλενα Ντάλι και η Επίτροπος για τις διεθνείς εταιρικές σχέσεις Γιούτα Ουρπιλάινεν, επιβεβαίωσαν την ισχυρή δέσμευση της Ευρωπαϊκής Ένωσης να εξαλείψει τον ακρωτηριασμό των γυναικείων γεννητικών οργάνων παγκοσμίως.

“Τα κορίτσια και οι γυναίκες έχουν το αποκλειστικό δικαίωμα να λαμβάνουν αποφάσεις σχετικά με το σώμα τους. Κανείς δεν θα πρέπει να δει το σώμα του να υπόκειται σε οποιαδήποτε μορφή βίας ή κακοποίησης υπό οποιεσδήποτε συνθήκες. Ο ακρωτηριασμός των γυναικείων γεννητικών οργάνων αποτελεί σοβαρή παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και επικίνδυνη παραβίαση της σωματικής ακεραιότητας των γυναικών. Σήμερα, ενώνουμε τις φωνές μας για να πούμε `αρκετά ` – μηδενική ανοχή για τον ακρωτηριασμό των γυναικείων γεννητικών οργάνων”, σημειώνεται στη δήλωσή τους.

Σημειώνουν επίσης ότι η ατζέντα της Προέδρου Φον Ντερ Λάιεν για την Ευρώπη έχει θέσει την πρόληψη της βίας με βάση το φύλο και την προστασία των θυμάτων, στο επίκεντρο της πολιτικής ισότητας της Ένωσης. Η επικείμενη στρατηγική της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την ισότητα των φύλων θα αντιμετωπίσει όλες τις μορφές βίας κατά των γυναικών, συμπεριλαμβανομένου του ακρωτηριασμού των γυναικείων γεννητικών οργάνων.

Tags: