04/02/2020 16:32

ΙδΕΚ: Χρηματοδότηση €12 εκατ. σε κυπριακά start ups και υφιστάμενες επιχειρήσεις

Χρηματοδότηση ύψους €12 εκατ. εξασφάλισαν 32 κυπριακές νεοφυείς (startup) και υφιστάμενες επιχειρήσεις στο πλαίσιο των Προγραμμάτων Επιχειρηματικής Καινοτομίας του Ιδρύματος Έρευνας και Καινοτομίας (ΙδΕΚ), «PRE-SEED», «SEED» και «INNOVATE».

Όπως αναφέρει ανακοίνωση του ΙδΕΚ, έπειτα από μία ιδιαίτερα ανταγωνιστική διαδικασία αξιολόγησης, η οποία ξεκίνησε τον περασμένο Οκτώβριο και διεξήχθη σε δύο φάσεις, το Ίδρυμα προχώρησε στην τελική επιλογή των πιο καινοτόμων ιδεών.

Από τις 300 και πλέον προτάσεις που είχαν αρχικά υποβληθεί επιλέγηκαν οι πιο ολοκληρωμένες ιδέες για δημιουργία προϊόντων και υπηρεσιών με σαφείς προοπτικές επιτυχούς διείσδυσης στη διεθνή αγορά. Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά την πρώτη φάση της διαδικασίας, όλες οι προτάσεις αξιολογήθηκαν από εξειδικευμένους εμπειρογνώμονες, οι οποίοι έδωσαν το πράσινο φως σε συνολικά 115 για να διαγωνιστούν στη δεύτερη φάση, παρουσιάζοντας τις ιδέες τους ενώπιον Ανεξάρτητων Επιτροπών Αξιολόγησης. Οι Επιτροπές αποτελούνταν από διακεκριμένους εμπειρογνώμονες και επαγγελματίες από το εξωτερικό, με πλούσια επιχειρηματική δραστηριότητα και αποδεδειγμένη εμπειρία.

Αναλυτικά, 16 νεοφυείς επιχειρήσεις, οι οποίες βρίσκονται στο στάδιο της ιδέας και το προϊόν ή η υπηρεσία τους δεν είναι ακόμα πλήρως ανεπτυγμένα, εξασφάλισαν χρηματοδότηση μέχρι €100.000 η κάθε μία, στο πλαίσιο του Προγράμματος «PRE-SEED», το οποίο στοχεύει στη «Δημιουργία και Αρχική Ανάπτυξη Startups με Διεθνή Προσανατολισμό».

Παράλληλα, 8 ακόμη νεοφυείς επιχειρήσεις κατάφεραν να εξασφαλίσουν χρηματοδότηση μέχρι €500.000 έκαστη μέσα από το Πρόγραμμα «SEED», σκοπός του οποίου είναι η  «Ανάπτυξη Διεθνώς Ανταγωνιστικών Καινοτόμων Προϊόντων και Υπηρεσιών από Startups». Το συγκεκριμένο Πρόγραμμα αφορά  νεοφυείς επιχειρήσεις οι οποίες έχουν επιδείξει κάποια επιχειρηματική δραστηριότητα και το καινοτόμο προϊόν/υπηρεσία τους βρίσκεται σε πιο ώριμο στάδιο, χωρίς ωστόσο να έχει ακόμα διεισδύσει στην αγορά.

Από μέχρι €1 εκατ. ευρώ έλαβαν επίσης, 8 προτάσεις για την «Ανάπτυξη και Προώθηση Διεθνώς Ανταγωνιστικών Καινοτόμων Προϊόντων και Υπηρεσιών από Υφιστάμενες Επιχειρήσεις», στο πλαίσιο του Προγράμματος «INNOVATE». Σκοπός του Προγράμματος είναι να ενισχύσει υφιστάμενες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται ήδη στην αγορά ή διαθέτουν καινοτόμα προϊόντα/υπηρεσίες στο στάδιο δοκιμών ή πιλοτικής εφαρμογής, ώστε να επενδύσουν στην έρευνα και καινοτομία, για την ανάπτυξη ανταγωνιστικών καινοτόμων προϊόντων ή υπηρεσιών με δυνατότητα όσο το δυνατόν πιο άμεσης διείσδυσης στη διεθνή αγορά.

Την ικανοποίησή του για τα αποτελέσματα εξέφρασε και ο Επικεφαλής Επιστήμονας για Έρευνα και Καινοτομία της Κυπριακής Δημοκρατίας, Κυριάκος Κόκκινος, ο οποίος ανέφερε πως  «μέσα από μία διαφανή και ανταγωνιστική διαδικασία έχουν επιλεγεί προτάσεις και ιδέες με διεθνή προοπτική, που στοχεύουν ψηλά, ξεπερνώντας τα στενά γεωγραφικά όρια της τοπικής αγοράς». Ο κ. Κόκκινος υπογράμμισε πως ο αριθμός των προτάσεων που υποβλήθηκαν ξεπέρασε κάθε προσδοκία, στέλνοντας μήνυμα αισιοδοξίας για την ανάπτυξη και την εξέλιξη του κυπριακού οικοσυστήματος.

Παράλληλα, ο δεύτερος κύκλος των Προγραμμάτων Καινοτομίας βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη και οι νέες καταληκτικές ημερομηνίες έχουν ως ακολούθως: Πρόγραμμα «PRE-SEED»: 20 Μαρτίου 2020, Πρόγραμμα «SEED»: 27 Μαρτίου 2020 και Πρόγραμμα «INNOVATE»: 3 Απριλίου 2020.

Tags: