04/02/2020 21:37

Έρευνα: Πιο ακριβή χώρα στον κόσμο η Ελβετία – Ποια η θέση της Κύπρου;

Η Ελβετία θεωρείται η πιο ακριβή χώρα να ζει κανείς, με τη Νορβηγία και την Ισλανδία να καταλαμβάνουν τη δεύτερη και τρίτη θέση – Η Ελλάδα είναι στη θέση 38, πιο κάτω από τις χώρες της κεντρικής Ευρώπης αλλά η πιο ακριβή στα Βαλκάνια.

Ελβετία, Νορβηγία και Ισλανδία καταλαμβάνουν τις πρώτες τρεις θέσεις ανάμεσα στις πιο ακριβές χώρες του πλανήτη, σύμφωνα με την κατάταξη του περιοδικού CEOWORLD Magazine, που πραγματοποίησε έρευνα σε 132 χώρες, υπολογίζοντας το κόστος των αγαθών, συμπεριλαμβάνοντας τα ψώνια, τα ρούχα και τα έξοδα ταξί.

Η Κύπρος βρίσκεται στην 36η θέση και θεωρείται πιο φθηνή από την Ιρλανδία (13), τη Γαλλία (14), την Ολλανδία (15), το Βέλγιο (18), όπως και την Αυστρία (21), τη Μάλτα (26), το Ηνωμένο Βασίλειο (27), την Ιταλία (28), τη Γερμανία (29). Πάντως, παραμένει πιο ακριβή από την Ελλάδα (38) αλλά και την Ισπανία (44) αλλά και όλες τις χώρες των Βαλκανίων, εκ των οποίων οι περισσότερες βρίσκονται στις πλέον φθηνές χώρες.

Πέραν της Ελβετίας, της Νορβηγίας και της Ισλανδίας, στις πιο ακριβές δέκα χώρες είναι η Δανία, το Λουξεμβούργο, η Ιαπωνία, οι Μπαχάμες, το Ισραήλ, η Σιγκαπούρη και η Νότια Κορέα. Οι ΗΠΑ βρίσκονται στην 20ή θέση των πιο ακριβών χωρών.

Οι ερευνητές υπολόγισαν μια σειρά από κόστη, όπως το κόστος στέγασης, ρουχισμού, μεταφοράς με ταξί, δημοσίων αγαθών, διαδικτύου, όπως και την τιμή στα ψώνια, στις μεταφορές και στο φαγητό σε εστιατόριο.

Ιδιαίτερα υψηλό κρίθηκε το κόστος ζωής στην πόλη της Νέας Υόρκης.

Στους επιμέρους δείκτες, η Ελβετία θεωρείται πιο ακριβή στα ψώνια και στις τιμές εστιατορίων. Για παράδειγμα, ένα Bic Mac κοστίζει 6,50 ελβετικά φράγκα (6,70

Η Ιαπωνία, στην τέταρτη θέση της λίστας, είναι η πλέον ακριβή χώρα εκτός Ευρώπης, ενώ έχει πολύ χαμηλότερα κόστη στην ενοικίαση σπιτιών και στα εστιατόρια.

Στις ενοικιάσεις κατοικιών, την πρώτη θέση στο κόστος καταλαμβάνει το Χονγκ Κονγκ, που στο σύνολο βρίσκεται στην 11η θέση.

Στις πιο φθηνές χώρες βλέπουμε τη Ρωσία και την Κίνα στις θεέσεις 80 και 82 αντίστοιχα. Πιο φθηνή χώρα στον κόσμο είναι το Πακιστάν (132) και ακολουθούν το Πακιστάν (131) και το Αφγανιστάν (132). Το Πακιστάν θεωρείται ως το πλέον φθηνότερο κράτος, λόγω του πολύ φθηνού κόστους για ενοίκιο. Τα ψώνια είναι πιο φθηνά στο Αφγανιστάν, ενώ η Τυνησία είναι η πλέον φθηνή χώρα για να τρώει κανείς σε εστιατόρια.

Οι δέκα πιο ακριβές χώρες στη γενική κατάταξη όπως αποτυπώνονται στην έρευνα του περιοδικού CEOWORLD Magazine

Πηγή: Πρώτο Θέμα

Tags: