03/02/2020 11:25

Λευκωσία και Λονδίνο διαβεβαιώνουν ότι δεν θα επηρεαστεί η καθημερινότητα πολιτών μετά το Brexit

Διαβεβαιώσεις ότι δεν θα επηρεαστεί η καθημερινότητα τόσο των Κυπρίων στη Βρετανία όσο και των Βρετανών στην Κύπρο, λόγω του Brexit, δόθηκαν εκατέρωθεν κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχε το πρωί στο Προεδρικό Μέγαρο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, με τον Ύπατο Αρμοστή του Ηνωμένου Βασιλείου στην Κύπρο Στίβεν Λίλι.

Αυτό δήλωσε μετά τη συνάντηση ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Κυριάκος Κούσιος, αναφέροντας πως συζητήθηκαν θέματα που αφορούν την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ και έχουν σχέση με την Κύπρο, ενώ έγινε αναφορά και στο Κυπριακό, με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να επαναβεβαιώνει την ετοιμότητά του να επαναρχίσουν οι συνομιλίες.

Συζητήθηκαν επίσης θέματα που αφορούν το εμπόριο και τις διμερείς σχέσεις της Κύπρου με τη Βρετανία, και τονίστηκε η διάθεση και η πρόθεση των δυο μερών να συνεχίσουν τις σχέσεις και να υπάρξει περαιτέρω συνεργασία, σημείωσε ο Εκπρόσωπος.

Ο Κούσιος ανέφερε στις δηλώσεις του πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δέχθηκε στο γραφείο του τον Ύπατο Αρμοστή του Ηνωμένου Βασιλείου μετά από αίτημά του και πως η συνάντηση έγινε λόγω και της αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ.

“Συζητήθηκαν θέματα που αφορούν την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ και έχουν σχέση με την Κύπρο”, σημείωσε, προσθέτοντας πως “υπήρξαν εκατέρωθεν διαβεβαιώσεις ότι δεν θα επηρεαστεί η καθημερινότητα τόσο των Κυπρίων στην Αγγλία, ιδιαίτερα των φοιτητών μας”.

Πρόσθεσε πως “για τους φοιτητές υπήρξαν διαβεβαιώσεις ότι θα τυγχάνουν της ίδιας μεταχείρισης όπως και οι Αγγλοι φοιτητές. Από δε πλευράς της Κυπριακής Δημοκρατίας ο Πρόεδρος τόνισε ότι δεν θα επηρεαστούν με κανένα τρόπο η καθημερινότητα ή η παραμονή των Άγγλων υπηκόων στην Κύπρο”, ανέφερε.

Σε ό,τι αφορά τη συζήτηση για το Κυπριακό, είπε πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ενημέρωσε για την τριμερή συνάντηση στο Βερολίνο και “επαναβεβαίωσε την πρόθεσή του και την ετοιμότητά του να επαναρχίσουν οι συνομιλίες”.

Πρόσθεσε πως “συζητήθηκαν θέματα που αφορούν επίσης το εμπόριο και τις διμερείς σχέσεις με τη Μεγάλη Βρετανία, και τονίστηκε η διάθεση και η πρόθεση των δυο μερών να συνεχίσουν τις σχέσεις και να υπάρξει περαιτέρω συνεργασία”.

Ερωτηθείς αν μετά τους 18 μήνες προσαρμογής οποιοσδήποτε Βρετανός θα μπορεί να έρχεται στην Κύπρο, να αγοράζει σπίτι, να διαμένει και να εργάζεται, ο κ. Κούσιος είπε πως “αυτά είναι ειδικά θέματα, τα οποία δεν έχουν ακόμα αποφασιστεί πώς θα τύχουν χειρισμού”.

“Αλλά ναι η γενική γραμμή είναι ότι δεν θα επηρεαστούν τα δικαιώματα των Αγγλων να επισκέπτονται την Κύπρο ή να παραμένουν στην Κύπρο ή να αγοράζουν περιουσιακά στοιχεία στην Κύπρο. Είναι όμως ένα θέμα το οποίο θα τύχει συζήτησης και επεξεργασίας στη συνέχεια από το Υπουργείο Εξωτερικών και το Υπουργείο Εσωτερικών», σημείωσε.

Tags:
Cheap Website Traffic