03/02/2020 14:57

Απέρριψε ο Τζόνσον την ευθυγράμμιση με τους κανόνες της ΕΕ

Ο Πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Μπόρις Τζόνσον είπε σε ομιλία του αναφορικά με τη μελλοντική εμπορική σχέση με την ΕΕ ότι το Λονδίνο θα επιδιώξει μία συμφωνία ελεύθερου εμπορίου στα πρότυπα της συμφωνίας Βρυξελλών-Καναδά.

Τόνισε, ωστόσο, πως «δεν υπάρχει ανάγκη μία συμφωνία ελεύθερου εμπορίου να περιλαμβάνει αποδοχή των κανόνων της ΕΕ επί της πολιτικής ανταγωνισμού, των επιδοτήσεων, της κοινωνικής προστασίας, του περιβάλλοντος ή ο,τιδήποτε άλλου παρόμοιου, περισσότερο από όσο θα έπρεπε η ΕΕ να είναι υποχρεωμένη να αποδεχθεί τους βρετανικούς κανόνες».

Με τον τρόπο αυτό ο κ. Τζόνσον απέρριψε την απαίτηση των Βρυξελλών για ευθυγράμμιση κανόνων ως τρόπο εξασφάλισης ενός «ισότιμου πεδίου ανταγωνισμού». Ο «ανοιχτός και θεμιτός» ανταγωνισμός μέσω του ισότιμου πεδίου ανταγωνισμού είχε τεθεί λίγο νωρίτερα από τον επικεφαλής διαπραγματευτή της Κομισιόν Μισέλ Μπαρνιέ ως ένας από τους όρους για τη σύναψη της εμπορικής συμφωνίας που θα ισχύει από το 2021.

Ο Μπόρις Τζόνσον συμπλήρωσε ότι «το Ηνωμένο Βασίλειο θα διατηρήσει τα υψηλά στάνταρ σε αυτούς τους τομείς -που είναι καλύτερα σε πολλές περιπτώσεις από εκείνα της ΕΕ- χωρίς τον καταναγκασμό μίας συνθήκης».

Στην «απίθανη» περίπτωση που μια συμφωνία σαν του Καναδά δεν επιτευχθεί, συνέχισε ο Βρετανός πρωθυπουργός, «τότε η εμπορική μας σχέση θα πρέπει να βασίζεται στην υπάρχουσα Συμφωνία Αποχώρησης με την ΕΕ.

»Η επιλογή εμφατικά δεν είναι ‘συμφωνία ή μη συμφωνία’. Το ζητούμενο είναι κατά πόσο θα συμφωνήσουμε σε μια εμπορική σχέση με την ΕΕ συγκρίσιμη με εκείνη του Καναδά ή μία σχέση περισσότερη σαν εκείνη της Αυστραλίας».

Αναλυτές επισημαίνουν ότι η εμπορική συμφωνία ΕΕ-Αυστραλίας είναι υποτυπώδης και απαρτίζεται από μικρές επιμέρους συμφωνίες ανά τομέα συνεργασίας, αλλά ότι στην περίπτωση του Ηνωμένου Βασιλείου θα θεωρείτο ένα ‘no deal’.

«Σε οποιαδήποτε από τις δύο περιπτώσεις», σημείωσε ο κ. Τζόνσον, «δεν έχω αμφιβολία ότι η Βρετανία θα ευημερήσει. Και ασφαλώς η νέα μας σχέση με τους στενότερους γείτονές μας θα καλύπτει πολλά περισσότερα από το εμπόριο. Θα επιδιώξουμε μία πραγματιστική συμφωνία επί της ασφάλειας, προστατεύοντας τους πολίτες μας χωρίς να παραβιάζουμε την αυτονομία των αντίστοιχων νομικών συστημάτων μας».

Tags: