03/02/2020 18:43

Ανώνυμη αναφορά ποδοσφαιριστών προσπάθειας για χειραγώγηση αγώνα μέσω Red Button

Ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Ποδοσφαιριστών (ΠΑ.Σ.Π.) με αφορμή τα πολύ σοβαρά τεκταινόμενα τον τελευταίο καιρό στο χώρο του ποδοσφαίρου ανακοίνωσε σε συνέντευξη Τύπου έξι μέτρα, τα οποία θα αποτελέσουν σοβαρά αποτρεπτικά μέσα, όπως ελπίζει, στη χειραγώγηση αγώνων, μεταξύ των οποίων και χίλιους κωδικούς του προγράμματος Red Button, το οποίο από αύριο Τρίτη 4 Φεβρουαρίου τίθεται στη διάθεση των ποδοσφαιριστών.

Όπως αναφέρεται σε Δελτίο Τύπου, στη συνέντευξη Τύπου που παρουσιάστηκαν τα μέτρα, διευκρινίζεται ότι το Red Button είναι το μοναδικό σοβαρό μέσο αναφοράς ΑΝΩΝΥΜΑ χειραγωγημένων αγώνων, ένα όπλο, το οποίο πλέον οι ποδοσφαιριστές έχουν στη διάθεση τους.

Ο ΠΑΣΠ σημείωσε ότι η αγορά των κωδικών έγινε με δική του πρωτοβουλία και έξοδα.

Αναφερόμενος στο Red Button, ο εκτελεστικός πρόεδρος του ΠΑ.Σ.Π.  Σπύρος Νεοφυτίδης είπε πως  η διστακτικότητα για επώνυμες καταγγελίες προς την αστυνομία ή άλλες αρμόδιες αρχές από τους ποδοσφαιριστές, λόγω και των λανθασμένων διαδικασιών ή και μηχανισμού που υπάρχει, οδήγησε ένα μεγάλο ποσοστό ποδοσφαιριστών (82%), να δηλώνει ότι θα κατάγγελλε εάν υπήρχε τρόπος προστασίας και διασφάλισης της ανωνυμίας τους.

Γι αυτό ο Σύνδεσμος, ανέφερε, κατέληξε στη λύση της αγοράς με δικά του έξοδα, χιλίων κωδικών και των δικαιωμάτων χρήσης του RED BUTTON APP για τα μέλη του ΠΑ.Σ.Π.

Στη συνέντευξη Τύπου διευκρινίστηκε ότι το Red Button είναι μια εφαρμογή τελευταίας τεχνολογίας, γραμμένη σε κώδικα ιστοσελίδας  ώστε να μπορεί να ανοίγει από οποιοδήποτε λογισμικό περιήγησης και να γίνει λήψη σε οποιαδήποτε συσκευή. Οι οδηγίες χρήσης της εφαρμογής θα ανακοινωθούν  στην ιστοσελίδα του ο ΠΑ.Σ.Π. το επόμενο 24ωρο.

Ο Πρόεδρος του ΠΑ.Σ.Π διευκρίνισε ότι όλες οι αναφορές θα αξιολογούνται από το νομικό τμήμα της FIFPro το οποίο μαζί με το νομικό τμήμα του ΠΑ.Σ.Π. θα αποφασίζουν ποιους θα ενημερώνουν για τις καταγγελίες.

Είπε επίσης ότι προς το παρόν, χωρίς οποιανδήποτε επαφή και ενημέρωση από το Υπουργείο Δικαιοσύνης, η FIFPro και ο ΠΑ.Σ.Π. δεν έχουν καμία εμπιστοσύνη στις αρμόδιες αρχές για να τροφοδοτήσουν με οποιανδήποτε πληροφορία.

«Εάν δεν δοθούν ικανοποιητικές εξηγήσεις και ξεκαθαρίσουν τον τρόπο δράσης που θα κινηθούν για καταπολέμηση του φαινομένου, τότε οι πληροφορίες θα αποστέλλονται στο εξωτερικό, σε άλλες αρμόδιες αρχές», είπε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΠ.

Ο  κ. Νεοφυτίδης παραθέτοντας τα μέτρα που ο Σύνδεσμος ζητά από την  πολιτεία αναφέρθηκε σε νομοθετική ρύθμιση του κατώτατου μισθού για τους επαγγελματίες ποδοσφαιριστές για την Α’, Β’, Γ’ κατηγορία και Γυναικείο.

Ζητά επίσης άμεση απαγόρευση της πρόσβασης στον χώρο των αποδυτηρίων και στον αγωνιστικό χώρο, ατόμων που δεν είναι εγγεγραμμένα στο φύλλο αγώνος και δεν κατέχουν τις σχετικές άδειες, άρση του τηλεφωνικού απορρήτου για τις περιπτώσεις όπου χρειάζεται και υπάρχουν στοιχεία.

«Οι έρευνες έδειξαν ότι το 50% των ποδοσφαιριστών θεωρεί το τηλέφωνο ως πρώτο μέσο προσέγγισης για να χειραγωγήσουν ένα αγώνα» διευκρινίστηκε.

Περαιτέρω ο Σύνδεσμος ζητά τη θέσπιση κανονισμών – κριτηρίων για τα πρόσωπα που εμπλέκονται στο ποδόσφαιρο, είτε μέσα από τα Δ.Σ. είτε με οποιονδήποτε άλλο τρόπο και την άμεση βιντεογράφηση και αρχειοθέτηση όλων των αγώνων της β΄ κατηγορίας, ως ένα μέτρο αποτροπής και ένα μέτρο ελέγχου για τις αρχές.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Tags: