30/01/2020 14:53

Προεδρός Αναστασιάδης: Ο Ο. Ιωαννίδης ήταν «άνθρωπος των οραμάτων και της πράξης»

Ο Ουράνιος Ιωαννίδης αφήνει πίσω του έργο «για το οποίο τα παιδιά, η οικογένειά του, η πολιτεία και όλοι εμείς που τον γνωρίσαμε, είμαστε περήφανοι για αυτόν», αναφέρει, σε γραπτή δήλωση του, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης.

«Είναι με θλίψη που πληροφορήθηκα την απώλεια του Ουράνιου Ιωαννίδη. Ενός καλού μου φίλου, εξαίρετου συνεργάτη, διακεκριμένου πολιτικού, Υπουργού, εκπαιδευτικού και παντοτινού λάτρη του ανιδιοτελούς αθλητισμού. Ο Ουράνιος Ιωαννίδης, όπως είχα πει και στο παρελθόν, ήταν «άνθρωπος των οραμάτων και της πράξης». Είχε αυτή τη σπουδαία ικανότητα να συλλαμβάνει ιδέες και το ταλέντο να τις υλοποιεί. Γι’ αυτό και φεύγοντας αφήνει πίσω του έργο για το οποίο τα παιδιά, η οικογένειά του, η πολιτεία και όλοι εμείς που τον γνωρίσαμε, είμαστε περήφανοι για αυτόν», προσθέτει.

Πρόκειται, συνεχίζει ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, για έναν άνθρωπο με ανήσυχο πνεύμα που διέπρεψε σε ό,τι ασχολήθηκε.

«Ως Υπουργός  Παιδείας, ήταν ο άνθρωπος που έβαλε την προσωπική του σφραγίδα σε μεγάλες μεταρρυθμίσεις, όπως μεταξύ άλλων, την εφαρμογή του ολοήμερου σχολείου, την ίδρυση των ιδιωτικών πανεπιστημίων, τη δημιουργία του ΚΥΣΑΤΣ, τη φοιτητική χορηγία και πολλά άλλα μέτρα στήριξης των μαθητών και φοιτητών», σημειώνει.

Αναφέρει, επίσης, ότι με Πρόεδρο της Κυπριακής Ολυμπιακής Επιτροπής τον Ουράνιο Ιωαννίδη, η Κύπρος κατέγραψε τις μεγαλύτερες αθλητικές επιτυχίες, με αποκορύφωμα το αργυρό ολυμπιακό μετάλλιο του Παύλου Κοντίδη στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου το 2012.

«Θα ήθελα να μεταφέρω τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια στη σύζυγο του Λένια, στα παιδιά του Μιχάλη και Χρίστο καθώς και στην αδερφή του και αγαπημένη μου συνεργάτιδα Ζέτα Αιμιλιανίδου», καταλήγει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, στη γραπτή δήλωση του.

Ανακοίνωση ΓΤΠ για θάνατο Ουράνιου Ιωαννίδη

Σύμφωνα με ανακοίνωση, την οποία μεταδίδει το ΓΤΠ , έφυγε από τη ζωή, σήμερα, σε ηλικία 75 ετών ο Ουράνιος Ιωαννίδης, ο οποίος υπηρέτησε με αφοσίωση την εκπαίδευση, την πολιτική, το αθλητισμό και την κυπριακή κοινωνία.

Ο Ουράνιος Ιωαννίδης γεννήθηκε στις 22 Δεκεμβρίου 1944, στην κατεχόμενη σήμερα Νεάπολη Λευκωσίας.

Με καλά παιδικά χρόνια πήρε τις βάσεις που ο κάθε γονιός επιθυμεί για το παιδί του και φοίτησε στο Παγκύπριο Γυμνάσιο όπου διακρίθηκε με τη δράση του στη μαθητική κοινότητα. Διακρίθηκε και ως μέλος της Αλκίμου Νεολαίας της ΕΟΚΑ συμμετέχοντας στις αποστολές με τις οποίες οι νέοι στήριζαν τον εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα.

Εκδηλώνει παράλληλα και την αγάπη του στον αθλητισμό ως ποδοσφαιριστής της Ολυμπιάδας, της ΠΑΕΚ Κερύνειας και του ΑΠΟΕΛ με αγωνιστικές συμμετοχές μάλιστα, στην πρώτη ομάδα.

Με την αποφοίτησή του το 1963, μεταβαίνει στη Θεσσαλονίκη όπου σπουδάζει Φυσιογνωστικά στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο.

Έντονη είναι και η φοιτητική δράση του. Αντιπρόεδρος της ΕΦΕΚ Θεσσαλονίκης το 1964, πρόεδρος μέχρι το 1967, αντιπρόεδρος παράλληλα της ΟΕΦΕΚ ενώ προεδρεύει και τριών Πανσπουδαστικών συνεδρίων.

Το 1964, κι αφού έχει εκπαιδευθεί στο Κέντρο Ανορθοδόξου πολέμου στη Ρεντίνα, κατεβαίνει στην Κύπρο και γίνεται μέλος των ομάδων αντίστασης στην τουρκική ανταρσία.

Ολοκληρώνει τις σπουδές του το 1969, και συνεχίζει με σειρά μεταπτυχιακών και ακαδημαϊκών τίτλων που τον αναγορεύουν σε διδάκτορα και επίτιμο καθηγητή πολλών πανεπιστημίων στην Κύπρο και το εξωτερικό.

Υπηρετεί τη στρατιωτική του θητεία με τον βαθμό του λοχία Πυροβολικού από το 1970 μέχρι το 1971 και στη συνέχεια διορίζεται ως καθηγητής Φυσιογνωσίας, Βιολογίας και Χημείας.

Στο μεταξύ, ενώνει τη ζωή του με την αγαπημένη του Ελένη η οποία του χάρισε τους λατρεμένους του γιους, Μιχάλη και Χρίστο. Του χαρίζει και την υπέρτατη στήριξη σε κάθε του βήμα που θα ακολουθήσει, σε οποιαδήποτε στιγμή και ώρα.

Η πορεία του Ουράνιου Ιωαννίδη στην εκπαίδευση, βασισμένη στα γερά υπόβαθρα που φρόντισε με κόπο να δώσει στις γνώσεις του, είναι εντυπωσιακή.

Καθηγητής στην Παιδαγωγική Ακαδημία, Βοηθός Διευθυντής Μέσης Εκπαίδευσης με απόσπαση στο Παιδαγωγικό Ινστιτούτο, Ανώτερος Λειτουργός Εκπαίδευσης, Καθηγητής και Ακαδημαϊκός Σύμβουλος εκπαιδευτικών ιδρυμάτων στο εξωτερικό, πρόεδρος και αντιπρόεδρος του Πανεπιστημίου Φρέντερικ και βέβαια, Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού από το 1999 μέχρι το 2003 στην Κυβέρνηση Γλαύκου Κληρίδη.

Παράλληλα, η εκπόνηση μελετών, η αρθρογραφία και η βιβλιογραφία του, αναδεικνύουν ουσιαστικά την πρωτοπόρο σκέψη του και καθορίζουν νέες προοπτικές στους τομείς της εκπαίδευσης, του πολιτισμού, του αθλητισμού, της κοινωνίας και βέβαια στην πολιτική στην οποία επίσης διακρίνεται.

Εκλέγεται βουλευτής του Δημοκρατικού Συναγερμού στην Επαρχία Λευκωσίας το 1996 και πρώτος αντιπρόεδρος του κόμματος το 1997, μέλος του Πολιτικού Γραφείου του ΔΗΣΥ, Επίτροπος Παιδείας και Πολιτισμού και πρόεδρος του Ινστιτούτου Ευρωδημοκρατίας το 2003. Στο επίκεντρο της πολιτικής του δράση είναι πάντα η έγνοια για τον τόπο και για την αυριανή μέρα της Κύπρου.

Πρωταγωνιστική όμως, σε ποσότητα και ποιότητα ήταν η πορεία του ως παράγοντας του αθλητικού χώρου. Πορεία η οποία άρχισε φυσιολογικά από το σωματείο της Νεάπολης, την Ολυμπιάδα, την οποία υπηρέτησε αφοσιωμένα ως αθλητής, μέλος και διοικητικό στέλεχος με πολύχρονη παρουσία στην προεδρία του συλλόγου, αλλά και παράλληλα πρόεδρος της Ομοσπονδίας στην οποία αγωνιζόταν η ποδοσφαιρική ομάδα της Ολυμπιάδας, της ΑΠΟΕΣΠ.

Το 1977 συμμετέχει καθοριστικά στη δημιουργία της Συνομοσπονδίας Τοπικών Ομοσπονδιών Κύπρου, της ΣΤΟΚ και εκλέγεται πρώτος πρόεδρός της. Η ΣΤΟΚ ήταν τότε ένα παράτολμο βήμα και για πολλούς καταδικασμένο λόγω των ιδεολογικών διαφορών των ομοσπονδιών. Η ιστορία όμως το καταγράφει σαν ένα από τα σημαντικότερα και ουσιαστικότερα βήματα στον αθλητισμό της υπαίθρου με ευρύτερες προεκτάσεις.

Παράλληλα με τα καθήκοντά του ως πρόεδρος της ΣΤΟΚ έχει και τους ρόλους, του Γενικού Γραμματέα της Κυπριακής Ομοσπονδίας Πετόσφαιρας, του Προέδρου των Προσφυγικών Σωματείων, της τοξοβολίας, της ξιφασκίας και του αντιπροέδρου της ομοσπονδίας πάλης. Κι αν αυτά φαίνονται λίγα, προσθέτουμε την παρουσία του αργότερα, στο Διοικητικό Συμβούλιο του Κυπριακού Συνδέσμου Αυτοκινήτου και του Ανωτάτου Συμβουλίου Στρατιωτικού  Αθλητισμού, καθώς και στην προεδρία των Φίλων Παλαιού και Ιστορικού Αυτοκινήτου. Με γνωστή και την αγάπη του ιδίου για τα παλιά αυτοκίνητα και τα ράλλυ τους.

Το 1988 διορίζεται από την Κυβέρνηση Γιώργου Βασιλείου ως πρόεδρος του Κυπριακού Οργανισμού Αθλητισμού. Είναι ο τέταρτος πρόεδρος του ΚΟΑ και εισάγει την εποχή όπου ο αθλητισμός μας αρχίζει να ακολουθεί τις σύγχρονες επιστημονικές παραμέτρους με τα ανάλογα προγράμματα και σχεδιασμούς.

Η προεδρία όμως Ουράνιου Ιωαννίδη χαρακτηρίζεται και από άλλες σημαντικές στιγμές του αθλητισμού όπως η επέκταση της συνεργασίας με πολλές ευρωπαϊκές χώρες, με την υπογραφή αθλητικών πρωτοκόλλων, η δημιουργία και αναβάθμιση αθλητικών χώρων ιδιαίτερα στην ύπαιθρο και βέβαια, η επίλυση του πολύχρονου προβλήματος της ανταλλαγής του παλιού ΓΣΠ με την υπογραφή της σχετικής συμφωνίας το 1991 από τον τότε πρόεδρο της Δημοκρατίας Γιώργο Βασιλείου και τον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο Α’.

Όταν το 1999 το νέο και μεγαλόπρεπο ΓΣΠ παραδόθηκε επίσημα στον αθλητισμό του τόπου από τον Πρόεδρο Γλαύκο Κληρίδη και τον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο Α’, ο Ουράνιος Ιωαννίδης ήταν εκεί, ως Υπουργός πια, και δέχθηκε το ευχαριστώ όλων για την τεράστια συνεισφορά του στην υλοποίηση του έργου.

Οι ομάδες που εγκαινίασαν το νέο στάδιο ήταν η Ομόνοια και ο ΑΠΟΕΛ, στο σύλλογο του οποίου ο Ουράνιος Ιωαννίδης, υπηρέτησε ως αθλητής αλλά και ως πρόεδρος από το 1996 μέχρι το 1999, έχοντας την ευκαιρία να είναι μπροστάρης μεγάλων επιτυχιών στο ποδόσφαιρο, αλλά και των άλλων ομαδικών αθλημάτων.

Συνέτεινε, επίσης, στη δημιουργία της εταιρείας ΑΠΟΕΛ Ποδόσφαιρο Λτδ με το σύνθημα, «μέτοχος ή αμέτοχος». Μέτοχος, βέβαια, υπευθυνότητας στη νέα εποχή του ΑΠΟΕΛ που δρομολόγησε τις ιστορικές επιτυχίες του σήμερα.

Η συνεισφορά του Ουράνιου Ιωαννίδη στον αθλητισμό του τόπου συνεχίστηκε με την ίδια αφοσίωση και με την ευθύνη του Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού.

Θέτει τον θεμέλιο λίθο μεγάλων έργων όπως το κλειστό στάδιο «Γλαύκος Κληρίδης» στον Αγρό. Ενισχύει τη διοργάνωση μεγάλων συνεδρίων στον τόπο μας, όπως η ιστορική σύνοδος του Συμβουλίου της Ευρώπης με θέμα «Αθλητισμός, ανοχή και τίμιο παιχνίδι».

Προτάσσει τα βραβεία «ευ αγωνίζεσθαι ΚΟΑ-ΟΠΑΠ» και την ανάδειξη των πρέσβεων του fair play. Συμμετέχει με συνέπεια στις εκδηλώσεις βραβεύσεων των κορυφαίων αθλητών, ομάδων και παραγόντων που διοργανώνουν η ΕΑΚ, η ΚΟΠ και άλλες ομοσπονδίες και φορείς του τόπου. Συνδράμει στην υπογραφή της ιστορικής διακρατικής συμφωνίας Κύπρου και Ελλάδας το 2003, η οποία σηματοδότησε και την μετεξέλιξη του ΟΠΑΠ σε εταιρεία.

Το 1996, η Ένωση Αθλητικογράφων Κύπρου του απονέμει το Αριστείο ενώ το 2009 εκλέγεται ως Πρόεδρος της Κυπριακή Ολυμπιακή Επιτροπή. Με την ανάληψη των καθηκόντων του η Κύπρος διοργανώνει για δεύτερη φορά τους Αγώνες Μικρών Κρατών Ευρώπης. Το 1989 όταν η χώρα μας διοργάνωσε για πρώτη φορά τους ΑΜΚΕ ο Ουράνιος Ιωαννίδης ήταν πάλι εκεί, ως Πρόεδρος του ΚΟΑ.

Το 2009, ως Πρόεδρος της ΚΟΕ, έστελνε πάλι με δύναμη ψυχής τα μηνύματα της μικρής μας πατρίδας. Κι εκεί, στο σπίτι του αθλητισμού, ο Ουράνιος Ιωαννίδης έμελλε να ολοκληρώσει, σίγουρα όχι όπως θα ήθελε ο ίδιος, τη δημιουργική πορεία του στον τόπο μας.

Tags: