29/01/2020 19:25

Κοινή καταδίκη των τουρκικών προκλήσεων από Μακρόν και Μητσοτάκη

Μηνύματα στήριξης της Ελλάδας και της Κύπρου σε ό,τι αφορά τις προκλήσεις στην Τουρκία στην περιοχή, έστειλε ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν στη διάρκεια των κοινών δηλώσεων με τον Έλληνα Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, στο Παρίσι.

«Μιλήσαμε κυρίως για την ασφάλεια της Α. Μεσογείου. Επαναβεβαιώνω τη δική μας θέση, που είναι και θέση της ΕΕ: Υποστηρίζουμε την Ελλάδα, την Κύπρο σε σχέση με τον σεβασμό των κυριαρχικών της δικαιωμάτων στη θάλασσα, καταδικάζοντας με τους εταίρους μας τις προκλήσεις της Τουρκίας», σημείωσε ο Γάλλος Πρόεδρος.

Αναφορικά με το μνημόνιο Άγκυρας – Τρίπολης αλλά και τις τελευταίες εξελίξεις στη Λιβύη, ο κ. Μακρόν σημείωσε ότι η παρουσία τουρκικών πλοίων στην περιοχή παραβιάζει τα όσα συμφωνήθηκαν στο Βερολίνο.

Παράλληλα, ο Εμανουέλ Μακρόν ανακοίνωσε την κοινή συνεργασία των δύο χωρών σε αμυντικό επίπεδο προαναγγέλλοντας ότι αυτή θα συγκεκριμενοποιηθεί τις επόμενες μέρες αλλά και πως Παρίσι και Αθήνα θα προχωρήσουν σε κοινές στρατιωτικές επιχειρήσεις σε θάλασσα και ξηρά. Ο Γάλλος Πρόεδρος σημείωσε, επίσης, ότι η Γαλλία στηρίζει τις προσπάθειες της Ελλάδας σε ό,τι αφορά το μεταναστευτικό αλλά και την οικονομία.

Από την πλευρά του ο Έλληνας Πρωθυπουργός σημείωσε ότι είναι κοινή η καταδίκη της παραβατικότητας τόσο για τουρκικές ενέργειες στην Κύπρο όσο για το έγγραφο που συνυπέγραψε με μέρος της πολιτικής τάξης της Λιβύης. «Η οποιαδήποτε λύση στη Λιβύη έχει προϋπόθεση την ακύρωση του Μνημονίου αυτού. Ενα Μνημόνιο άκυρο, κάτι το οποίο αναγνωρίστηκε και από άλλες χώρες και είναι κοινή άποψη. Η μόνος δρόμος της λύσης των διαφορών στην ανατολική Μεσόγειο είναι το διεθνές δίκαιο. Η Αθήνα καλωσορίζει την άφιξη γαλλικών δυνάμεων στην περιοχή ως εγγυητές της ασφάλειας. Ελλάδα και Γαλλία καλλιεργούμε ένα νέο πλαίσιο συνεργασίας. Οι υπουργοί Άμυνας βρίσκονται σε επαφή για όλα τα θέματα που αφορούν την περιοχή μας», σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε, παράλληλα, την κοινή στάση των δύο χωρών τόσο στο μεταναστευτικό όσο και στην προσπάθεια της Αθήνας για μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων από το 2021. «Καθώς η Ελλάδα άφησε οριστικά πίσω της την περίοδο της κρίσης προσβλέπει στις επενδύσεις των γαλλικών επιχειρήσεων. Το ίδιο θερμά η ελληνική κυβέρνηση ενθαρρύνει και τις ελληνικές πρωτοβουλίες στη Γαλλία», τόνισε επίσης ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Tags: