19/01/2020 11:45

Οι αρχές του Μεξικού καλούν τους μετανάστες να δείξουν ηρεμία

Οι μεξικανικές αρχές ζήτησαν χθες από τους εκατοντάδες μετανάστες που προσπαθούν πάση θυσία να διασχίσουν τα νότια σύνορα και να εισέλθουν στο Μεξικό, έχοντας ως τελικό προορισμό τις ΗΠΑ, “τήρηση της τάξης και σεβασμό”, διαβεβαιώνοντάς τους ότι ευκαιρίες για δουλειά υπάρχουν στο Μεξικό για όποιον ακολουθήσει τις νόμιμες διαδικασίες.

Νωρίτερα χθες, καραβάνι με περίπου 1.500 μετανάστες από την κεντρική Αμερική, κυρίως την Ονδούρα και το Ελ Σαλβαδόρ, προσπάθησε να εισέλθει παράνομα στο Μεξικό, αλλά εμποδίστηκε από τις δυνάμεις της Εθνοφρουράς στα σύνορα με την Γουατεμάλα. Μια ομάδα μεταναστών διαπληκτίστηκε για λίγο με στρατιωτικούς γύρω από την διεθνή γέφυρα Ροντόλφο Ρόμπλες, η οποία συνδέει τις δύο χώρες. Ένα στέλεχος του Εθνικού Ινστιτούτου Μεταναστεύσεων (INM) τους εξήγησε τότε ότι θα πρέπει να συμμορφωθούν με τη μεξικανική νομοθεσία για να εισέλθουν στη χώρα. “Μπαίνετε παράτυπα στο Μεξικό, οφείλετε να έχετε μια μεξικανική βίζα ή ένα έγγραφο μετανάστευσης.

Η μεξικανική κυβέρνηση ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι ενισχύει την ασφάλεια των νοτίων συνόρων της χώρας εν αναμονή της άφιξης του νέου αυτού καραβανιού. “Με τάξη και σεβασμό θα σας λάβουν όλους υπόψη τους. Υπάρχουν ευκαιρίες για όλους”, σημείωσε παράλληλα ο στρατηγός Βισέντε Ερνάντες, συντονιστής των επιχειρήσεων της μεξικανικής Εθνοφρουράς στον ποταμό Σουτσιάτε, ο οποίος χωρίζει το Μεξικό με την Γουατεμάλα.

ΚΥΠΕ

Tags: