15/01/2020 17:38

Ποσό 70 εκ. για κάλυψη τυχόν ελλειμμάτων στη ενδοσονοσοκομειακή, ενέκρινε το Υπουργικό

Τη συμπερίληψη πρόνοιας στον προϋπολογισμό του Υπουργείου Υγείας ύψους 70 εκατομμυρίων ευρώ για κάλυψη τυχόν ελλειμμάτων που πιθανόν να διαφανούν στην πορεία υλοποίησης των συμφωνηθέντων μεταξύ Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ) και Παγκύπριου Συνδέσμου Ιδιωτικών Νοσηλευτηρίων (ΠΑΣΙΝ) για την ενδονοσοκομειακή φροντίδα για τα έτη 2021 και 2022, αποφάσισε το Υπουργικό Συμβούλιο την Τετάρτη, μετά από πρόταση που παρουσίασε ο Υπουργός Υγείας Κωνσταντίνος Ιωάννου.

Μετά τη συνεδρία ο Υπουργός Υγείας δήλωσε ότι σύμφωνα με την προκαταρκτική ανάλυση του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας, δεν φαίνεται να προκύπτει οποιαδήποτε επιβάρυνση στον σφαιρικό προϋπολογισμό, «αλλά επειδή υπάρχουν οι ανησυχίες εκ μέρους των ιδιωτικών νοσηλευτηρίων, προς καθησυχασμό τους, έχουμε προβεί σε αυτή την ενέργεια».

Πρόσθεσε ότι «το ποσό αυτό θα είναι για αποκλειστική χρήση κάλυψης τυχόν ελλειμμάτων στην ενδονοσοκομειακή εάν και εφόσον προκύψουν και εάν δεν προκύψουν, δεν θα χρησιμοποιηθεί το ποσό».

Ερωτηθείς πώς θα διανεμηθεί αυτό το ποσό στα ιδιωτικά νοσηλευτήρια εάν και εφόσον χρειαστεί, ο κ. Ιωάννου διευκρίνισε ότι τα χρήματα αυτά δεν θα διανεμηθούν σε συγκεκριμένα νοσηλευτήρια.

Ανέφερε ότι «το Μνημόνιο Συναντίληψης προβλέπει κάποιο τρόπο αποζημίωσης για τις ιατρικές πράξεις και εάν στις αποζημιώσεις αυτές φανεί ότι θα χρειαστεί περισσότερα λεφτά στον σφαιρικό προϋπολογισμό, τότε θα υπάρχει αυτό το Άρθρο, το οποίο θα χρησιμοποιηθεί, για να μπορέσει ο ΟΑΥ να εκπληρώσει τις οικονομικές του υποχρεώσεις».

Ερωτηθείς εάν επίκειται συνάντηση με τους εμπλεκόμενους φορείς για το θέμα, ο Υπουργός Υγείας είπε ότι την προηγούμενη εβδομάδα, ο ΠΑΣΙΝ είχε εγκρίνει τις πρόνοιες του Μνημονίου, υπό την αίρεση ότι θα δινόταν κάποια μορφής εγγύησης.

«Θεωρώ -και είχαμε συνεννοηθεί και με την ηγεσία του ΠΑΣΙΝ- ότι με αυτή την απόφαση σήμερα, υπάρχει και η πολιτική βούληση να εγγυηθούμε τους οικονομικούς όρους που απορρέουν από το Μνημόνιο αυτό», είπε ο Υπουργός ανακοινώνοντας ότι «αύριο υπάρχει προγραμματισμένη συνάντηση μεταξύ του ΟΑΥ και του ΠΑΣΙΝ, κατά την οποία θα δοθούν διευκρινίσεις για κάποια επιμέρους θέματα του Μνημονίου.

«Από εκεί και πέρα, πρέπει πλέον ο ΟΑΥ να ξεκινήσει επαφές με έκαστο νοσηλευτήριο, διότι οι επαφές θα γίνουν με το κάθε νοσηλευτήριο ξεχωριστά, είναι χρονοβόρες, τα χρονικά πλαίσια πιέζουν, και υπάρχει και η πρόθεση στο Μνημόνιο ότι αυτοί οι όροι θα ισχύσουν για όσα νοσηλευτήρια θα συμφωνήσουν μέχρι τα μέσα Φεβρουαρίου», εξήγησε ο Υπουργός Υγείας.

Σε σχόλιο δημοσιογράφου ότι ήδη άρχισε να εκδηλώνεται ενδιαφέρον από ιδιωτικά νοσηλευτήρια για ένταξη στο ΓεΣΥ και ερωτηθείς εάν είναι αισιόδοξος, ο Κωνσταντίνος Ιωάννου απάντησε καταφατικά λέγοντας ότι μετά από ενημέρωση της οποίας έτυχε από τον ΟΑΥ, «αρκετά νοσηλευτήρια έχουν προσεγγίσει τον Οργανισμό για να ξεκινήσουν αυτή τη διαβούλευση» η οποία λόγω τεχνικών θεμάτων θα πάρει κάποιο χρονικό διάστημα, «ανάλογα σε ποιο βαθμό το κάθε νοσηλευτήριο είναι προχωρημένο στα δικά του δεδομένα».

«Άρα είναι σημαντικό όσο πιο γρήγορα ξεκινήσει το κάθε νοσηλευτήριο αυτή τη διαδικασία, τόσο πιο σύντομα θα ολοκληρωθεί και θα είναι έτοιμα την 1η Ιουνίου», επεσήμανε ο Υπουργός Υγείας.

Σε ερώτηση εάν υπάρχουν άλλες προτάσεις τις οποίες επεξεργάζεται για να βελτιωθεί περαιτέρω η συνεργασία με τα νοσηλευτήρια, απάντησε αρνητικά και επεσήμανε ότι ο όρος ήταν να δοθεί πολιτική δέσμευση, κάτι που επιτεύχθηκε μέσα από τη σημερινή απόφαση.

«Όπως έχω τονίσει και σε προηγούμενες μου τοποθετήσεις, η εγγύηση εξασφαλίζεται με διάφορους τρόπους. Κατ’ εμένα, το πιο σημαντικό είναι η υπογραφή συμβολαίων μεταξύ του ΟΑΥ και έκαστου νοσηλευτηρίου, που αυτό διασφαλίζει και την τήρηση των όρων. Όταν υπογραφούν τα συμβόλαια, αν ο Οργανισμός αθετήσει τους όρους, τότε τα νοσηλευτήρια μπορούν να κινηθούν νομικά», εξήγησε ο Υπουργός Υγείας.

Τέλος, κατέστησε σαφές, ότι δεν πρόκειται για κυβερνητικές εγγυήσεις, όπως λανθασμένα έχει ερμηνευτεί, αλλά για εγγύηση των οικονομικών υποχρεώσεων που απορρέουν από το Μνημόνιο Συναντίληψης, λέγοντας ότι με τη σημερινή απόφαση αυτό επιτυγχάνεται πέραν πάσης αμφιβολίας.

Εξάλλου, ανακοίνωση από το Υπουργείο Υγείας αναφέρει ότι «σκοπός της εν λόγω απόφασης είναι, αφενός, να διασφαλιστεί ότι οι οικονομικές υποχρεώσεις που απορρέουν από το Μνημόνιο Συναντίληψης που θα συνυπογράψουν ο Υπουργός Υγείας, ο ΟΑΥ και ο ΠΑΣΙΝ -και κατ’ επέκταση των συμβολαίων που θα υπογραφούν με έκαστο νοσηλευτήριο που θα εκδηλώσει ενδιαφέρον για ένταξη στο ΓεΣΥ- θα τηρηθούν και, αφετέρου, να καθησυχάσει τις ανησυχίες που εκφράστηκαν από πλευράς ΠΑΣΙΝ για το θέμα της βιωσιμότητας των ιδιωτικών νοσηλευτηρίων».

Από το Υπουργείο Υγείας «τονίζεται ότι η εν λόγω πρόνοια θα ενεργοποιηθεί αποκλειστικά και μόνο σε περίπτωση που διαφανεί ότι προκύπτουν τυχόν ελλείμματα ή ότι δεν τηρούνται οι οικονομικές παράμετροι του Μνημονίου».

Επίσης, «για σκοπούς ελέγχου, η χορηγία θα παραχωρείται στον ΟΑΥ ανά τριμηνία κατόπιν σχετικής τεκμηρίωσης του ΟΑΥ προς το Υπουργείο Υγείας και εφόσον υπάρξει ανάγκη».

Tags: