13/01/2020 10:48

Αλλάζει όψη το κέντρο της Λάρνακας

Είναι ένα από τα μεγαλύτερα έργα που κατασκευάστηκαν επί Τουρκοκρατίας στη Λάρνακα, όχι τόσο για την εξυπηρέτηση του ε/κ στοιχείου αλλά των Τουρκοκυπρίων, και είναι γνωστό στις μέρες μας ως η πρώην τ/κ αγορά ή ως η πλατεία Ζουχούρι. Από το ομώνυμο τέμενος που υπάρχει στα όριά του. Η εξαγγελθείσα από τον Δήμο Λάρνακας «ανάπλαση της αυλής και αποκατάσταση μέρους του οικοδομικού συμπλέγματος Ζουχούρι» αλλάζει την εικόνα μιας περιοχής στο κέντρο της Λάρνακας, όπως τουλάχιστον την ξέραμε ώς σήμερα.

Σύμφωνα με τον δημοτικό σύμβουλο Λάρνακας Μιχαλάκη Μάλλα, η πρώην τ/κ αγορά περιλάμβανε καταστήματα και μικρές βιοτεχνίες των Τ/κ και κτίστηκε από τα πρώτα χρόνια της Τουρκοκρατίας στην Κύπρο. Στην πορεία του χρόνου αποτέλεσε αναμφίβολα έναν οικονομικό πνεύμονα της οικονομικής ζωής της πόλης του Ζήνωνα.

Μετά την αποχώρηση των Τ/κ κατοίκων της Λάρνακας το 1974, στην τ/κ αγορά και τον ανοικτό χώρο της πλατείας Ζουχούρι φιλοξενήθηκαν Ε/κ καταστηματάρχες και βιοτέχνες. Ξυλουργεία, μηχανουργεία, κωμοδρόμοι κλ.π. ήταν οι πρόσφυγες βιοτέχνες που βρήκαν προσωρινό χώρο στέγασης στην περίκλειστη αυλή της πλατείας και επαγγελματικό καταφύγιο. Όλα αυτά μέχρι και τα τελευταία χρόνια. Καθώς σταδιακά οι διάφοροι βιοτέχνες μετακινήθηκαν από τον χώρο, που περιήλθε σε κατάσταση ερήμωσης και οχληρίας.

Σύμφωνα με τον δήμαρχο Λάρνακας, Αντρέα Βύρα, το έργο ανάπλασης της αυλής και αποκατάστασης μέρους του οικοδομικού συμπλέγματος Ζουχούρι θα γίνει με κύρια χρηματοδότηση από τα διαρθρωτικά ταμεία της ΕΕ και πρόκειται για το έκτο και τελευταίο έργο της προγραμματικής περιόδου 2014 – 2020 και είναι αποτέλεσμα συντονισμένων προσπαθειών του Δημοτικού Συμβουλίου τα τελευταία χρόνια, προς την Κυβέρνηση αλλά και την αρμόδια ευρωπαϊκή επιτροπή, ώστε να χρηματοδοτηθεί η ανάπλαση μιας σημαντικής περιοχής στη Λάρνακα.

Διαβάστε περισσότερα στον Φιλελεύθερο

Tags:
Cheap Website Traffic