09/01/2020 12:07

Ισχυρότεροι από ποτέ οι δεσμοί ΗΠΑ-Ελλάδας, είπαν Μητσοτάκης και Πενς

Για πολύ ισχυρούς δεσμούς Ελλάδας – ΗΠΑ έκαναν λόγο ο Έλληνας Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, και ο Αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Μάικ Πενς, κατά τη διάρκεια του δείπνου που είχαν χθες στην Ουάσινγκτον.

Στην ομιλία του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επανέλαβε πως η Ελλάδα αποτελεί «τον πιο αξιόπιστο σύμμαχο των ΗΠΑ», εκφράζοντας τη βεβαιότητα ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα συνεχίσουν να στέκονται στο πλευρό της χώρας. «Μιλήσαμε για την γεωπολιτική κατάσταση στην περιοχή μας, τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε και χάρηκα που άκουσα το αυτονόητο, δηλαδή ότι η Ελλάδα ήταν, είναι και θα είναι ο πιο αξιόπιστος σύμμαχος των ΗΠΑ σε αυτή τη γωνία του κόσμου. Είμαι πεπεισμένος ότι οι ΗΠΑ θα σταθούν στο πλευρό της Ελλάδας καθώς υπερασπίζεται τα δικαιώματά της με το βλέμμα στο μέλλον και εστιάζοντας στην οικονομική ανάπτυξη για την ευημερία όλων των Ελλήνων», είπε ο κ. Μητσοτάκης.

Από την πλευρά του ο κ. Πένς αναφέρθηκε στη συνάντηση που είχε ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Ντόναλντ Τραμπ, υπογραμμίζοντας τη συμβολή τους στην ανάπτυξη των ακόμα ισχυρότερων δεσμών μεταξύ των δύο χωρών. «Όπως ανέφεραν τόσο ο Υπουργός Εξωτερικών όσο και ο Πρόεδρος Τραμπ, είμαι περήφανος γιατί μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι χάρη στη δική σας ηγεσία και στην ηγεσία του Προέδρου Τραμπ, οι δεσμοί ανάμεσα στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής και την Ελλάδα δεν υπήρξαν ποτέ ισχυρότεροι».

«Είστε δύο ηγέτες που πιστεύουν πως όταν οι πολίτες μπορούν να κρατήσουν ένα μεγαλύτερο μέρος από όσα κερδίζουν, όταν καταπολεμάς τη γραφειοκρατία, όταν κάνεις το κράτος πιο παραγωγικό και η ενέργεια είναι προσβάσιμη στις παραγωγικές μονάδες που δημιουργούν θέσεις εργασίας, τότε οι οικονομίες ανθίζουν. Και αυτή τη στιγμή η Αμερική και η Ελλάδα γνωρίζουν οικονομική άνθηση. Βλέπω δύο ηγέτες γεμάτους ενέργεια, με ισχυρές πεποιθήσεις και πίστη στην ελευθερία και αποφασιστικότητα να κάνουν πράξη τα πιστεύω τους για να κάνουν τις ζωές των ανθρώπων καλύτερες, είναι πεποίθησή μου ότι τα καλύτερα έρχονται», κατέληξε ο κ. Πενς.

Από την πλευρά του, ο Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο υπογράμμισε το γεγονός ότι η Ελλάδα αποτελεί πυλώνα ασφάλειας και σταθερότητας στην περιοχή. «Είναι σημαντικό το γεγονός ότι επεκτείνουμε τη συνεργασία μας στον τομέα της ενέργειας, ότι υποστηρίζουμε την Ελλάδα ως πυλώνα ασφάλειας στη νοτιοανατολική Μεσόγειο και ότι οι ένοπλες δυνάμεις μας συνεργάζονται πιο στενά από ποτέ στο παρελθόν. Είμαστε επίσης ενθουσιασμένοι με το έργο που επιτελεί ο πρωθυπουργός και τις μεταρρυθμίσεις που υλοποιεί στην ελληνική οικονομία», είπε ο Μάικ Πομπέο.

Tags: