07/01/2020 12:46

Σήμερα η συνάντηση Μητσοτάκη – Τραμπ στον Λευκό Οίκο

Ιδιαίτερη σημασία αποδίδει η Αθήνα στην σημερινή συνάντηση του Έλληνα Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ.

Η επίσκεψη πραγματοποιείται σε μία κρίσιμη περίοδο, καθώς από τη μία οι ελληνοτουρκικές σχέσεις βρίσκονται σε ένταση, οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο είναι ραγδαίες, ενώ στην Ουάσιγκτον επικρατεί αναβρασμός τόσο για τις εξελίξεις στο Ιράν όσο και για το ζήτημα της παραπομπής του Προέδρου Τραμπ.

Στο επίκεντρο της συνάντησης, που θα γίνει το Οβάλ Γραφείο, θα βρεθούν οι εξελίξεις στη νοτιοανατολική Μεσόγειο αλλά και η στάση της Τουρκίας. Στόχος της ελληνικής πλευράς είναι να εξασφαλίσει μια ξεκάθαρη στήριξη ως προς τον ρόλο της στην ευρύτερη περιοχή ως πυλώνας σταθερότητας και ασφάλειας. Ο Έλληνας Πρωθυπουργός αναμένεται να θέσει και το ζήτημα του αγωγού EastMed, η συμφωνία για τον οποίο υπεγράφη στις 2 Ιανουαρίου στην Αθήνα.

Αναφορικά με την συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ντόναλντ Τραμπ, ο Έλληνας κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας σημείωσε στην ΕΡΤ ότι στόχος της ελληνικής κυβέρνησης είναι στη συνάντηση να αποδειχθεί ότι η Ελλάδα αποτελεί σταθερό και αξιόπιστο εταίρο για τις ΗΠΑ στην περιοχή της νοτιοανατολικής Μεσογείου.

Μετά τη συνάντηση με τον Ντόναλντ Τραμπ θα ακολουθήσει την επόμενη ημέρα το δείπνο που θα διοργανώσουν ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Μάικλ Πενς και ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, Μάικ Πομπέο, προς τιμήν του Έλληνα Πρωθυπουργού. Την ίδια ημέρα θα έχει προηγηθεί συνάντηση του κ. Μητσοτάκη με την νέα γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κρισταλίνα Γκεοργίεβα. Στόχος της ελληνικής πλευράς είναι να επιβεβαιωθεί με σαφή τρόπο από την πλευρά του ταμείου ότι η Ελλάδα έχει αφήσει οριστικά πίσω της την κρίση και προχωρά με τολμηρά βήματα στο μέλλον, καθώς και η στήριξη της προσπάθειας για μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων.

Tags:
Cheap Website Traffic