12/12/2019 13:39

Λιποίδημα: Ο ύπουλος υποδόριος εχθρός της υγείας και της εμφάνισής μας

Ο Δρ. Άγγελος Καρατζιάς, πλαστικός χειρουργός αισθητικής και αποκατάστασης, εξηγεί τι είναι το λιποίδημα και πως μπορεί να αντιμετωπιστεί.

Τι ακριβώς είναι το λιποίδημα;
Είναι η ανώμαλη, επώδυνη συσσώρευση λίπους που δε σχετίζεται με τη διατροφή και κατά κύριο λόγο συναντάται σε γυναίκες. Υπάρχει μια πολύ μικρή πιθανότητα να εμφανιστεί και σε άντρες αλλά κατά τη διάρκεια ορμονικών διαταραχών. Χαρακτηριστικό του γνώρισμα αποτελεί, η ανώμαλη κατανομή λιπώδους ιστού στην περιοχή γύρω από τους γοφούς η οποία λανθασμένα θεωρείται παχυσαρκία.

Που μπορεί να εμφανιστεί το λιποίδημα Δρ.Καρατζιά;
– Στο πλάι της λεκάνης, δηλαδή στους γοφούς,
– Στους μηρούς,
– Στις γαστροκνημίες (γάμπες),
– Σπάνια στην περιοχή των βραχίονων (μπράτσα),

Το λιποίδημα επηρεάζει έως και το 11% των ανθρώπων και αυτό συμβαίνει όταν το λίπος κατανέμεται στο σώμα με ακανόνιστο τρόπο κάτω από το δέρμα. Συχνά μπορεί να διαγνωστεί λανθασμένα ως παχυσαρκία ή λεμφοίδημα με αποτέλεσμα να μην αντιμετωπίζεται σωστά.

Ποιά είναι τα συμπτώματα του λιποιδήματος;
Μερικά χαρακτηριστικά συμπτώματα είναι η έντονη διαφορά του κάτω μέρους του σώματος από το πάνω καθώς η κατανομή είναι πολύ μεγαλύτερη και ασύμμετρη. Καθώς η πάθηση επιδεινώνεται, το κάτω μέρος γίνεται βαρύτερο και με τον καιρό το λίπος συγκεντρώνεται και στα χέρια. Στη συνέχεια τα λιποκύτταρα φράσουν τα αγγεία του λεμφικού συστήματος, που κανονικά βοηθάνε στην ισορροπία των επιπέδων των υγρών του σώματος προστατεύοντάς το από λοιμώξεις. Αποτέλεσμα αυτού είναι να αποτρέπεται η σωστή παροχέτευση των λεμφικών υγρών, με αποτέλεσμα τη συσσώρευση του υγρού, μια κατάσταση που καταλήγει σε λεμφοίδημα. Στην αρχή της νόσου οι ιστοί είναι μαλακοί, το δέρμα λείο, αργότερα γίνεται επώδυνο και σκληρό και έχει την όψη φλούδας πορτοκαλιού. Δημιουργούνται εύκολα αιματώματα κάτω από το δέρμα, λόγω των εύθραυστων τριχοειδών αγγείων του λιπώδους ιστού, καθώς και κιρσοί. Ο ασθενής δυσκολεύεται να περπατήσει πολύ ώρα.

Υπάρχει κάποια μορφή θεραπείας χωρίς επέμβαση;      
Αν και δεν έχει άμεση σχέση με τη διατροφή ως αίτιο, η ισορροπημένη διατροφή και η άσκηση συμβάλουν θετικά στην αντιμετώπισή του. Η συμπιεστική θεραπεία και η λεμφική αποστράγγιση με μασάζ είναι μια θεραπεία χωρίς επέμβαση αλλά για να επιτύχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα απαιτείται μια περίοδος περίπου 18 μηνών. Ακόμα, θετικά συμβάλλει ως υποστήριξη στη παρούσα μορφή θεραπείας η χρήση ελαστικών ρούχων που αυξάνουν τη πίεση των ιστών στα πρησμένα πόδια και μειώνουν τις πιθανότητες να αυξηθεί η κατακράτηση υγρών.

Τι προτείνετε για την αποτελεσματική και άμεση θεραπεία του λιποιδήματος;
Με τη λιπόλυση / λιποαναρρόφηση και ειδικά με το VaserLipo HD, μπορούμε να βελτιώσουμε την εικόνα και να θεραπεύσουμε το λιποίδημα, απομακρύνοντας άμεσα το περιττό λίπος που έχει συγκεντρωθεί τοπικά. Ανάλογη με την ποσότητα του λίπους που θέλουμε να απομακρύνουμε θα είναι και η διάρκεια τις συνεδρίας ή πιθανόν να χρειαστούν και περισσότερες από μια συνεδρίες. Για τη διατήρηση του αποτελέσματος ο ασθενής θα πρέπει να διατηρήσει ισορροπημένη διατροφή και απαιτούμενη είναι η μετεγχειρητική χρήση πιεστικών ενδυμάτων για περίπου 3 με 4 εβδομάδες.

Ο Δρ. Άγγελος Καρατζιάς είναι πλαστικός χειρουργός αισθητικής και αποκατάστασης στο Αρεταίειο Νοσοκομείο.

Facebook: https://www.facebook.com/drkaratzias/
Facebook:
https://www.facebook.com/vaser3dlipocyprus-111441743597918/?epa=SEARCH_BOX
Instagram:
https://www.instagram.com/drangeloskaratzias/
Instagram:
https://www.instagram.com/vaser3dlipocyprus/

 

 

Tags: