09/12/2019 18:25

Έκρηξη ηφαιστείου στη Νέα Ζηλανδία: «Κανένα ίχνος ζωής», δεν περιμένουν να βρουν άλλους επιζώντες

Δεν περιμένει πλέον να βρει η Αστυνομία άλλους επιζώντες από την έκρηξη του ηφαιστείου Ουακατάνε στη Νέα Ζηλανδία, όπου έχασαν τη ζωή τους, σύμφωνα με τα επιβεβαιωμένα στοιχεία, τουλάχιστον πέντε άνθρωποι.

Οι τραυματίες υπολογίζονται σε είκοσι, όπως μεταδίδει το Reuters, με την κατάσταση ορισμένων εξ αυτών να χαρακτηρίζεται σοβαρή.

«Δεν εντοπίσαμε κανένα ίχνος ζωής» ανέφερε η αστυνομία έπειτα από τις αναγνωριστικές πτήσεις που ελικοπτέρων και άλλων αεροσκαφών πάνω από το νησί μετά την έκρηξη του ηφαιστείου το μεσημέρι της Δευτέρας (τοπική ώρα).

«Η αστυνομία θεωρεί ότι όποιος θα μπορούσε να έχει απομακρυνθεί ζωντανός από το νησί, διασώθηκε την ώρα της εκκένωσης» σημειώνει η ανακοίνωση.

Όπως υπενθυμίζει το ΑΜΠΕ, νωρίτερα η Αστυνομία είχε ανακοινώσει πως στο νησί βρίσκονταν λιγότεροι από 50 άνθρωποι. Οι διασώστες δεν μπορούν να προσεγγίσουν εξαιτίας του φόβου για νέα έκρηξη, ενώ αυτή τη στιγμή είναι νύχτα στη Νέα Ζηλανδία.

Κάμερα κατέγραψε τουρίστες στον κρατήρα λίγα λεπτά πριν την έκρηξη

Στο μεταξύ, διαδικτυακή κάμερα, η οποία ήταν τοποθετημένη πάνω στο ηφαίστειο Ουακατάνε στο νησί Γουάιτ της Νέας Ζηλανδίας, το οποίο εξερράγη, κατέγραψε ομάδα τουριστών μέσα στον κρατήρα μόλις λίγα λεπτά προτού σημειωθεί η έκρηξη.

Η κάμερα της υπηρεσίας γεωλογικών κινδύνων GeoNet κατέγραφε τη δραστηριότητα μέσα στο ηφαίστειο κι έτσι κατέγραψε τις στιγμές πριν και μετά την έκρηξη. Πλέον, όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα, οι φωτογραφίες αυτές έχουν κατέβει και η ζωντανή μετάδοση μέσα από τον κρατήρα έχει διακοπεί. Συγκεκριμένα αναφέρεται: «Η σκέψη μας είναι με τις οικογένειες που πλήττονται από την έκρηξη στο νησί Γουάιτ. Καθώς οι επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης είναι σε εξέλιξη, διακόπτουμε τη μετάδοση από τις κάμερές μας στο ηφαίστειο και αφαιρούμε τις φωτογραφίες από τις στιγμές πριν την έκρηξη. Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση».

Όπως περιγράφει το ΑΜΠΕ, η κάμερα αυτή, η οποία ήταν τοποθετημένη στον κρατήρα και την οποίαν διαχειριζόταν η υπηρεσία γεωλογικών κινδύνων της Νέας Ζηλανδίας GeoNet, δείχνει μια ομάδα ανθρώπων να περπατά κοντά στο χείλος του κρατήρα, όπου η παρουσία λευκού καπνού σε χαμηλό επίπεδο είναι διαρκής, λίγο προτού σημειωθεί η έκρηξη στις 14:11.

Αυτός ο τύπος κάμερας, μαζί με τρεις ακόμη που ήταν τοποθετημένες σε διαφορετικά σημεία με καλή οπτική, καταγράφει και μεταδίδει στο διαδίκτυο εικόνες του ηφαιστείου ανά δεκάλεπτο.

Στις 14:00 η κάμερα κατέγραψε μια ομάδα ανθρώπων-που φαίνονται σαν κουκκίδες μπροστά στο τεράστιο ηφαίστειο-ακριβώς στην άκρη του κρατήρα. Στις 14:10, μόλις ένα λεπτό πριν από την έκρηξη, η ομάδα απομακρύνεται από τον κρατήρα ακολουθώντας ένα μονοπάτι κατά μήκος του..

Δεν είναι σαφές αν η ομάδα, η οποία φαίνεται να περιλάμβανε περίπου 12 ανθρώπους, κλήθηκε να απομακρυνθεί ή απλώς συνέχισε την περιήγησή της αγνοώντας τον κίνδυνο που πλησίαζε.

Το επόμενο πλάνο που κατέγραψε η κάμερα είναι στις 14:20 και δείχνει ένα κομμάτι εξαρτήματος σαν να έχει πέσει ή να έχει καταστραφεί η κάμερα.

Οι άλλες τρεις κάμερες που ήταν τοποθετημένες στο ηφαίστειο δείχνουν μια παρεμφερή αλληλουχία εικόνων με εκείνη που έχει καταγραφεί στις 14:20. Η κάμερα από τον πυθμένα του ηφαιστείου γίνεται μαύρη, η κάμερα από το δυτικό χείλος του κρατήρα δείχνει μια πελώρια στήλη μαύρου και γκρίζου καπνού.

Μια κάμερα που δείχνει ολόκληρο το νησί από την ανατολική ακτή του Βόρειου Νησιού της Νέας Ζηλανδίας, σε απόσταση περίπου 50 χλμ, κατέγραψε την στήλη καπνού να υψώνεται προς τον ουρανό.

Cheap Website Traffic