07/12/2019 19:06

Σειρά ερωτημάτων από τους Ανεξάρτητους για το σκάνδαλο με ΑΠΕ

Σύμφωνα με την έκθεση που παρουσίασε η Ελεγκτική Υπηρεσία εχθές στην Επιτροπή Ελέγχου της Βουλής σχετικά με τον διαχειριστικό έλεγχο των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, το νεοσυσταθέν το Κίνημα “Ανεξάρτητοι” αναφέρει ότι προέκυψαν τα παρακάτω ντροπιαστικά και σκανδαλώδη:

➡️ Το 2008, τεχνοκρατική επιτροπή του Υπουργείου Εμπορίου συνέταξε σχέδιο για αγορά της ηλεκτρικής ενέργειας από παραγωγούς ΑΠΕ, το οποίο εγκρίθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

➡️ Στη συνέχεια ΧΩΡΙΣ την ενημέρωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αλλά ούτε και του τότε Υπουργικού Συμβουλίου, το εν λόγω σχέδιο ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΘΗΚΕ και ΕΦΑΡΜΟΣΤΗΚΕ στην υπογραφή συμβολαίων με τους τότε ενδιαφερόμενους επενδυτές.

➡️ Η τροποποίηση αυτή δεσμεύει ακόμα και σήμερα την Κυπριακή Δημοκρατία, και κατ’ επέκταση τους φορολογούμενους πολίτες, στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ των συμβολαίων που υπογράφηκαν μεταξύ 2008 και 2010, στη σταθερή τιμή των 0,16€/kWh για 20 χρόνια, δηλαδή μέχρι και το 2030.

➡️ Το γεγονός αυτό έρχεται σε πλήρη σύγκρουση, τόσο με τις υποδεικνυόμενες πρακτικές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τον σχεδιασμό υποστήριξης των ΑΠΕ, όσο και με την σημερινή τιμή αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ που βρίσκεται μόλις στα 0,10€/kWh.

➡️ Υπολογίζεται ότι η τροποποίηση αυτή, η οποία ουσιαστικά απάλειψε το δικαίωμα του κράτους να επανεξετάζει και να μειώνει την τιμή αγοράς της ηλεκτρικής ενέργειας κάθε τέσσερα χρόνια, θα επιφέρει κόστος μέχρι το 2030 πέραν των 55 εκ. ευρώ.

➡️ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΦΑΝΕΣ ΟΤΙ Η ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ ΑΥΤΗ ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΕ ΙΔΙΩΤΙΚΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ.

➡️ Το πιο εντυπωσιακό από όλα αυτά είναι ότι μέχρι στιγμής ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΚΑΤΑΣΤΕΙ ΔΥΝΑΤΟΝ να βρεθούν τα ονόματα των ανθρώπων που στελέχωναν τη συγκεκριμένη επιτροπή, αφού όλα τα σχετικά έγγραφα είτε έχουν εξαφανιστεί, είτε είναι χωρίς υπογραφές.

Το Κίνημα αφού καταγράφει τα πιο πάνω θέτει σειρά ερωτημάτων:

◾️ Πώς είναι δυνατόν σε ένα ευνομούμενο κράτος να μην μπορεί να βρεθεί η σύσταση μιας επιτροπής του Υπουργείου Εμπορίου, μόλις 11 χρόνια μετά τη λειτουργία της;

◾️ Πώς είναι δυνατόν ο έλεγχος και η εξεύρεση αυτής της εξόφθαλμης παρατυπίας, με βάση την ευρωπαϊκή καθοδήγηση, να γίνεται 8 χρόνια μετά την υπογραφή των συμβολαίων (2016) και αυτό να μην γίνεται αντιληπτό από το αρμόδιο Υπουργείο αλλά και πάλι από τον ελεγκτικό μηχανισμό του κράτους;

◾️ Πώς είναι δυνατόν η Ελεγκτική Υπηρεσία να έχει στα χέρια της τα στοιχεία αυτά από το 2016 και η Βουλή να την καλεί στην αρμόδια επιτροπή μόλις χθες;

◾️ Πότε θα σταματήσει το κράτος να αντιμετωπίζει με έλλειψη σοβαρότητας τις συστάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σε όλα τα επίπεδα;

◾️ Πώς μπορεί ο πολίτης να αποκτήσει ξανά εμπιστοσύνη στη λειτουργία του κρατικού μηχανισμού όταν πίσω από κάθε συναλλαγή αποκαλύπτεται κι ένα σκάνδαλο;

Όπως σημειώνει ακολούθως απαιτεί πρόσβαση και πλήρη διαφάνεια των συμφωνιών που υπογράφει το κράτος με ιδιωτικές εταιρείες, σε ΟΛΑ τα επίπεδα περιλαμβανομένης και της ενέργειας.

Επίσης πλήρη ευθυγράμμιση των πρακτικών που ακολουθεί το κράτος στην αγορά και διαχείριση ενέργειας με αυτές που υποδεικνύει η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Απαιτούμε ένα κράτος που μπορεί επιτέλους να παίρνει τον εαυτό του στα σοβαρά, καταλήγει η τοποθέτηση, η οποία κλείνει με το hashtag “#ΕίσαιΜέσα;”

Tags:
Cheap Website Traffic