04/12/2019 14:41

Θεόδωρος Παναγίδης – Η ζωή του άλλου

Ο γνωστός δημοσιογράφος και συγγραφέας μας μιλά για το καινούριο του βιβλίο «The Lives of Others» που κυκλοφορεί σε λίγες μέρες

 Κύριε Παναγίδη, «The lives of others». Συστήστε μας με λίγα λόγια το νέο σας βιβλίο.
Το βιβλίο είναι μια συλλογή με κάποια από τα profiles- δηλαδή, προσωπικές συνεντεύξεις- τα οποία γράφω εδώ και χρόνια στην αγγλόφωνη εφημερίδα Cyprus Mail. Διάλεξα 60 άτομα, από τα περίπου 500 με τα οποία έχω συνομιλήσει, και παραθέτω τις ιστορίες τους. Η επιλογή των 60 έγινε με βασικό κριτήριο την ποικιλομορφία. Υπάρχουν Κύπριοι και ξένοι, επώνυμοι αλλά και εντελώς ανώνυμοι. Στο βιβλίο θα βρείτε ένα σουβλιτζή, ένα πρόσφυγα από το Ιράκ, ένα πρώην τοξικομανή, ένα ναυαγοσώστη, μια γυναίκα που μαζεύει σκύβαλα- αλλά παράλληλα και γνωστούς καλλιτέχνες, διάσημους αθλητές, ακόμα και ένα πρώην Πρόεδρο της Δημοκρατίας (τον κο. Βασιλείου)!

Τι σας επηρέασε για να δημιουργήσετε το έργο αυτό;
Εν μέρει, σκέφτηκα να βγάλω μια συλλογή διότι κλείνουν 10 χρόνια από τότε που άρχισα να γράφω profiles το 2009. (Τα έγραφα και προηγουμένως στην εφημερίδα, από το 1997-2001, αλλά αυτά δεν συμπεριλήφθηκαν στο βιβλίο.) Υπάρχει επίσης το θέμα ότι- ακόμα και τώρα, με το Διαδίκτυο- η δημοσιογραφία είναι κάτι το εφήμερο, ενώ το βιβλίο φέρει την αίσθηση του διαχρονικού (ή τουλάχιστον την ψευδαίσθηση του διαχρονικού). Πάνω απ’ όλα, όμως, θεωρώ ότι μια συλλογή από profiles προσθέτει ένα στοιχείο που δεν υπάρχει στο κάθε profile ξεχωριστά, δηλαδή ένα διάλογο μεταξύ όλων αυτών των τόσο διαφορετικών ανθρώπων. Το να ανοίγεις ένα βιβλίο και να βρίσκεις κάθε φορά μια νέα ιστορία- η οποία έχει ομοιότητες και αντιπαραθέσεις με όλες τις άλλες ιστορίες- είναι κάτι πολύ όμορφο, πιστεύω.

Ποιο μήνυμα θέλετε να περάσετε στους αναγνώστες σας με αυτό το βιβλίο;
Να διευκρινίσω πρώτα ότι τα profiles (τουλάχιστον τα δικά μου profiles) δεν είναι διαφήμιση. Στόχος μου δεν είναι να κολακέψω αλλά, όσο γίνεται, να μπω στο πετσί του συνομιλητή μου και να βγάλω κάτι από τον τρόπο που σκέφτεται. Αν το βιβλίο έχει κάποιο μήνυμα, λοιπόν, είναι μάλλον κάτι τέτοιο- δηλαδή, ότι ο καθένας έχει κάποιο τρόπο σκέψης, κάποια εσωτερική συνοχή και κάποια ιστορία να πει, ακόμα κι όταν οι εμπειρίες του είναι εντελώς διαφορετικές από τις δικές μας. Πρέπει απλά να προσπαθήσουμε να καταλάβουμε τον άλλο, και να ακούσουμε τι έχει να πει.

Με ποιο τρόπο μπορεί να επικοινωνήσει μαζί σας το αναγνωστικό σας κοινό και που θα μπορεί κάποιος να βρει το βιβλίο σας;
Ο πιο εύκολος τρόπος να επικοινωνήσει κάποιος μαζί μου είναι μέσω της ιστοσελίδας της εφημερίδας (www.cyprus-mail.com). Δεν γνωρίζω ακόμα σε ποια βιβλιοπωλεία θα είναι διαθέσιμο το βιβλίο, αλλά σίγουρα στο Μούφλον και το Σολώνειο στη Λευκωσία, και ενδεχομένως σε άλλα- καθώς φυσικά και online.

Έχετε ήδη κάποιο επόμενο βιβλίο στο μυαλό σας;
Έχω διάφορες ιδέες στο μυαλό μου, αν και γενικά ασχολούμαι πιο πολύ με τον κινηματογράφο παρά με το βιβλίο (έχω σκηνοθετήσει δύο ταινίες μικρού μήκους και μια μεγάλου μήκους, ‘Τα Μαγικά Φασόλια’ το 2015). Η δουλειά στην εφημερίδα- που συμπεριλαμβάνει και διάφορα άλλα εκτός από profiles – παίρνει περίπου 50-60 ώρες την βδομάδα, άρα δεν μένει πολύς χρόνος, προσπαθώ όμως να είμαι δημιουργικός. Στο κάτω-κάτω, αυτό είναι που μένει.

Βρείτε το βιβλίου του Θεόδωρου Παναγίδη «The Lives Of Others» σε επιλεγμένα βιβλιοπωλεία και στο διαδίκτυο, στην ιστοσελίδα Amazon. Για περισσότερες πληροφορίες:

Facebook

 

Tags:
Cheap Website Traffic