02/12/2019 09:44

Παγκόσμιος θρήνος για τον θάνατο του κορυφαίου μαέστρου Μάρις Γιάνσονς

Τη «θλιβερή και συγκλονιστική είδηση» της απώλειας του Μάρις Γιάνσονς έμελλε να επιβεβαιώσει ο γενικός διευθυντής της Φιλαρμονικής της Βιέννης Ντάνιελ Φρόσαουερ, πριν την έναρξη συναυλίας στο Μέγαρο των Φίλων της Μουσικής, στη Βιέννη, την οποία επρόκειτο αρχικά να διευθύνει ο μεγάλος μαέστρος.

Ο Μάρις Γιάνσονς (φωτογραφία) συγκαταλέγονταν στους πλέον καταξιωμένους διευθυντές ορχήστρας της γενιάς του (Reuters).

Την τελευταία του πνοή από καρδιακή προσβολή άφησε τη νύχτα του Σαββάτου προς Κυριακή στην Αγία Πετρούπολη, σε ηλικία 76 χρόνων, ο παγκόσμια διακεκριμένος λετονός αρχιμουσικός Μάρις Γιάνσονς.

«Συγκλονιστική είδηση»

Τη «θλιβερή και συγκλονιστική είδηση» έμελλε να επιβεβαιώσει το μεσημέρι της Κυριακής ο γενικός διευθυντής της Φιλαρμονικής της Βιέννης Ντάνιελ Φρόσαουερ, πριν την έναρξη συναυλίας στο Μέγαρο των Φίλων της Μουσικής στην αυστριακή πρωτεύουσα, που επρόκειτο αρχικά να διευθύνει ο μεγάλος μαέστρος.

«Με το επίτιμο μέλος της ορχήστρας Μάρις Γιάνσονς μας συνέδεε στενή καλλιτεχνική σύμπραξη δεκαετιών και βαθιά προσωπική φιλία», τόνισε συγκλονισμένος ο Ντάνιελ Φρόσαουερ, μπροστά σε κυριολεκτικά «παγωμένο», από την είδηση του θανάτου, κοινό στην χρυσοποίκιλτη αίθουσα του Μεγάρου Μουσικής.

Σε αυτό το ξακουστό Μέγαρο Φίλων της Μουσικής της Βιέννης – δωρεά του έλληνα μαικήνα των Τεχνών Νικόλαου Δούμπα – ο εκλιπών μεγάλος μαέστρος, πέραν των άλλων συναυλιών, είχε διευθύνει τη Φιλαρμονική της Βιέννης στις Πρωτοχρονιάτικες Συναυλίες το 2006, το 2012 και τελευταία το 2016.

«Θα μας λείψει πολύ»

«Κάθε επί μέρους συναυλία μαζί του ήταν και μία εμπειρία, την οποία θα κρατάμε για πάντα μέσα στην καρδιά μας, και ο ίδιος θα μας λείψει πολύ», επισημαίνει στο συλλυπητήριο μήνυμά του ο Σύνδεσμος Χορωδών Βιέννης.

Από την πλευρά του, ο Αλεξάντερ Βράμπετς, ο γενικός διευθυντής της δημόσιας Αυστριακής Ραδιοτηλεόρασης – η οποία έχει μεταδώσει σε όλον τον κόσμο δεκάδες συναυλίες του Μάρις Γιάνσονς – υπογραμμίζοντας την «πολύ ιδιαίτερη σχέση του με την Αυστρία και ειδικότερα με τη Φιλαρμονική της Βιέννης και τα Φεστιβάλ του Σάλτσμπουργκ», εκφράζει «υπερηφάνεια που και η Αυστριακή Ραδιοφωνία και η Αυστριακή Τηλεόραση μπόρεσαν να συνεργαστούν πολλές φορές με τον μαέστρο Μάρις Γιάνσονς».

Ο Μάρις Γιάνσονς συγκαταλέγονταν στους πλέον καταξιωμένους διευθυντές ορχήστρας της γενιάς του και ήταν συγχρόνως και ένας από τους ελάχιστους που πρακτικά δεν είχαν καμία σχέση με τους λεγόμενους «σταρ».

Ξεπέρασε έμφραγμα

Εχοντας ξεπεράσει το 1996 έμφραγμα την ώρα που διεύθυνε τη Φιλαρμονική του Οσλο στη νορβηγική πρωτεύουσα, αντιμετώπιζε τα τελευταία χρόνια προβλήματα υγείας, με πολύ πρόσφατη ρωγμή στην πτέρνα να τον αναγκάσει να ματαιώσει την προγραμματισμένη για χθες εμφάνισή του με τη Φιλαρμονική της Βιέννης.

Γιος του διευθυντή ορχήστρας Αρβιντ Γιάνσονς και της εβραίας μεσοφώνου Ιράιντα, ο Μάρις Γιάνσονς, ο οποίος συνεργαζόταν στενά με τη Φιλαρμονική της Βιέννης τα τελευταία σχεδόν 30 χρόνια, γεννήθηκε στις 14 Ιανουαρίου 1943 στο γκέτο της Ρίγα στη Λετονία.

Ο Μάρις Γιάνσονς είχε εμφανιστεί και στην Αίθουσα Φίλων της Μουσικής του Μεγάρου Μουσικής στην Αθήνα (Reuters)

Είχε σπουδάσει βιολί, πιάνο και διεύθυνση ορχήστρας στο Λένινγκραντ για να συνεχίσει τις σπουδές του στη Βιέννη κοντά στον Χανς Σβαρόβσκι και στο Σάλτσμπουργκ δίπλα στον Χέρμπερτ φον Κάραγιαν.

Από τη Φιλαρμονική του Λένινγκραντ

Οπως παλιότερα και ο πατέρας του, τη σημαντική σταδιοδρομία του ο Μάρις Γιάνσονς άρχισε ως αναπληρωτής διευθυντής στη Φιλαρμονική του Λένινγκραντ, το 1971, αναλαμβάνοντας αρχιμουσικός της από το 1985, για να βρεθεί στο διάστημα 1979 – 2002 και στη θέση του αρχιμουσικού της Φιλαρμονικής του Οσλο, και μεταξύ 1997 και 2004 μουσικός διευθυντής της Συμφωνικής Ορχήστρας του Πίτσμπουργκ.

Από το 2003 μέχρι τον θάνατό του διατελούσε διευθυντής της Συμφωνικής Ορχήστρας της Βαυαρικής Ραδιοφωνίας και από το 2004 μέχρι το 2015 και της Βασιλικής Ορχήστρας Κονσέρτχεμπαου του Αμστερνταμ.

Εναν από τους τελευταίους μουσικούς θριάμβους του, ο λετονός αρχιμουσικός είχε ζήσει πέρυσι διευθύνοντας τη Φιλαρμονική της Βιέννης στο έργο του Πέτερ Τσαϊκόφσκι «Πικ Νταμ» στα ξακουστά Φεστιβάλ του Σάλτσμπουργκ, τα οποία τον είχαν ανακηρύξει τότε «επίτιμο μέλος» τους, μία από τις κορυφαίες διεθνείς διακρίσεις στον κόσμο της κλασικής μουσικής, ενώ το 2020 επρόκειτο να διευθύνει εκεί «Μπόρις Γκοντούνοφ», στην επέτειο των 100 χρόνων των Φεστιβάλ.

Και στην Αθήνα

Διευθύνοντας τη Συμφωνική Ορχήστρα της Βαυαρικής Ραδιοφωνίας, μεταξύ άλλων, ο Μάρις Γιάνσονς είχε εμφανιστεί και στην Αίθουσα Φίλων της Μουσικής του Μεγάρου Μουσικής στην Αθήνα, τη Μεγάλη Εβδομάδα του 2007.

Πηγή: ΑΠΕ