22/11/2019 19:57

Η χώρα που 3 στους 4 κατοίκους είναι παχύσαρκοι

Η Δημοκρατία του Ναουρού είναι η μικρότερη ανεξάρτητη δημοκρατία στον κόσμο. Είναι ένα μικρό νησάκι στον Ειρηνικό ωκεανό που παλιότερα ονομαζόταν «Νησί της Χαράς». Έχει πληθυσμό λίγο κάτω από 12.000. Ωστόσο η χώρα αντιμετωπίζει ένα σοβαρό πρόβλημα υγείας.

Ποιο είναι αυτό; Η παχυσαρκία. Σύμφωνα με το Forbes, το 94.5% του πληθυσμού στο Ναουρού αντιμετωπίζει πρόβλημα βάρους. Αυτό σημαίνει πως λιγότεροι από χίλιοι κάτοικοι του νησιού εξαιρούνται. Το ποσοστό της παχυσαρκίας αγγίζει το 72%, δηλαδή περίπου 3 στους 4 κατοίκους.

Πριν την ανεξαρτησία του το 1968, οι κάτοικοι τρέφονταν από ψάρια, φρούτα, λαχανικά και καρύδες. Οι ασπρόμαυρες φωτογραφίες της περιόδου δείχνουν άνδρες και γυναίκες με γυμνασμένα σώματα. Ωστόσο μετά την ανεξαρτησία, υπήρξε μια τεράστια οικονομική ανάπτυξη, που βασίστηκε στα ορυχεία του νησιού. Τα κέρδη μοιράστηκαν στους κατοίκους και τα εισοδήματα εκτοξεύτηκαν. Το Ναουρού ήταν πλέον ένας παράδεισος.

Έτσι πολλοί από τους κατοίκους δεν χρειαζόταν ή δεν αισθάνονταν την ανάγκη να δουλέψουν. Η εισαγωγή δυτικών τροφών, επισκίασε την ντόπια διατροφή, και ειδικότερα από την δεκαετία του 1980, οι κάτοικοι του Ναουρού, ακολουθούσαν σχεδόν στο σύνολό τους μια ανθυγιεινή διατροφή.

Με το πέρασμα των ετών τα αποθέματα άρχισαν να μειώνονται και η χώρα βυθίστηκε ξανά στην κακή οικονομική κατάσταση. Σύμφωνα με την έκθεση της κυβέρνησης της χώρας, αυτό οδήγησε στις «χειρότερες συνθήκες υγείας στον Ειρηνικό Ωκεανό».

Το 90% του εδάφους του νησιού δεν μπορεί να καλλιεργηθεί, λόγω των φωσφορικών αλάτων. Έτσι το κράτος αναγκάζεται να εισάγει επεξεργασμένες τροφές από την Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία, τροφές υψηλές σε περιεκτικότητα λιπαρών και σακχάρων.

Το Ναουρού έχει επίσης και το υψηλότερο ποσοστό στον κόσμο σε διαβήτη, που φτάνει ακόμα και το 45% στις μεγάλες ηλικίες. Η κυβέρνηση προσπαθεί να λύσει το πρόβλημα λέγοντας στους κατοίκους να κάνουν περπατώντας τον γύρο του νησιού καθημερινά (4,8 χλμ.) και οργανώνοντας συνεχώς μαθήματα γυμναστικής και αθλητικές δραστηριότητες.

Πηγή: e-radio.gr

Tags:
Cheap Website Traffic