20/11/2019 15:00

Τα παιδιά έχουν λόγο σε όλες τις αποφάσεις που τα αφορούν, τονίζει ο Προέδρος της Βουλής στη συνεδρία της Παιδοβουλή

Τα παιδιά πρέπει να έχουν λόγο σε όλες τις αποφάσεις που τα αφορούν και τα επηρεάζουν και πρέπει πάντοτε να ακούγονται και να λαμβάνονται υπόψη από την Πολιτεία και ειδικότερα από τις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες που ασχολούνται με θέματα που αφορούν τα παιδιά, τόνισε ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Συλλούρης στο χαιρετισμό του στη σημερινή συνεδρία της Παιδοβουλής.

Ο κ. Συλλούρης σημείωσε στη σημερινή συνεδρία με κεντρικό θέμα «Η παιδική φτώχεια», πως μέσα στο πλαίσιο της λειτουργίας της Παράλληλης Βουλής και με τις οριζόντιες δράσεις που θα δημιουργηθούν, τα παιδιά θα είναι ενημερωμένα για τα γενικότερα θέματα που αφορούν την κοινωνία και θα έχουν την ευκαιρία να εκφράσουν τις δικές τους απόψεις.

«Οι νέοι του σήμερα είναι οι αυριανοί πολίτες που θα θέσουν τα θεμέλια της μελλοντικής κοινωνίας, γι’ αυτό και πρωταρχικός στόχος της Πολιτείας πρέπει να είναι η λήψη μέτρων που θα προάγουν την ευημερία και την πρόοδό τους, καθώς και τη δημιουργία καλύτερων συνθηκών διαβίωσης γι’ αυτούς», είπε.

Αναφορικά με την παιδική φτώχεια, ο κ. Συλλούρης είπε πως οι δυστυχώς τα παιδιά είναι τα αθώα θύματα που βιώνουν τις αρνητικές συνέπειες της φτώχειας, ζώντας σε συνθήκες που τους εμποδίζουν να απολαύσουν τα βασικά ανθρώπινα δικαιώματα και να μεγαλώσουν σωστά. «Ως αποτέλεσμα της φτώχειας τα παιδιά γίνονται περισσότερο ευάλωτα στην κακομεταχείριση και στη βία και πλήττεται η φυσική και πνευματική τους ανάπτυξη», είπε.

Ο κ. Συλλούρης είπε πως σε πρόσφατο ενημερωτικό έγγραφο του Ευρωκοινοβουλίου αναφέρεται ότι τα ποσοστά παιδικής φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού είναι ακόμα υψηλά.  Όπως αναφέρεται ειδικότερα στο πιο πάνω έγγραφο, περίπου το 21% των παιδιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης ζει σε συνθήκες εισοδηματικής φτώχειας, το 8,5% ζει κάτω από σοβαρές υλικές στερήσεις και το 9,3% σε νοικοκυριά χωρίς εργασία.

Ο Πρόεδρος της Βουλής σημείωσε πως επειδή τα παιδιά είναι το μέλλον και οι αυριανοί στυλοβάτες της κοινωνίας μας, η Πολιτεία οφείλει να επενδύσει σ’ αυτά και να περιορίσει στο ελάχιστο τις όποιες αρνητικές επιπτώσεις επηρεάζουν την ποιότητα της ζωής τους.

Τονίζεται ότι ιδιαίτερο ρόλο έχουν να διαδραματίσουν οι υπηρεσίες υγείας και οι υπηρεσίες κοινωνικής ευημερίας.  Επιπρόσθετα, είπε, θα πρέπει να ενισχυθεί ο τομέας της εκπαίδευσης, ώστε τα προγράμματα εκπαίδευσης, τεχνικής και επαγγελματικής κατάρτισης να είναι τέτοια που να συμβάλλουν στο να έχουν τα παιδιά ευκαιρίες απασχόλησης και ένα καλύτερο μέλλον.  Θα πρέπει επίσης να διασφαλιστούν και διευκολύνσεις και όσον αφορά τη δυνατότητα διακίνησης των παιδιών με τη χρήση των δημόσιων μέσων μεταφοράς, ιδιαίτερα των φτωχών μαθητών.

Καταλήγοντας, ο κ. Συλλούρης είπε πως απόδειξη του ενδιαφέροντος της Βουλής για τις συνεδρίες των παιδιών αποτελούν οι συναντήσεις τους με τις αρμόδιες κοινοβουλευτικές επιτροπές, που άκουσαν τους προβληματισμούς τους και ως αποτέλεσμα στον κρατικό προϋπολογισμό του 2020 υπάρχει πρόνοια για μια μικρή χρηματοδότηση της δράσης της Κυπριακής Παιδοβουλής.  «Σας διαβεβαιώνω ότι η συνεργασία αυτή θα συνεχιστεί σ’ όλα τα επίπεδα και πρόθεσή μας είναι να ενισχυθεί έτι περαιτέρω», κατέληξε.

Tags: