19/11/2019 16:03

Η Κύπρος έχει τη μεγαλύτερη συμμετοχή στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα COST, τονίζει ο Πρόεδρός του

Η Κύπρος είναι η χώρα με τη μεγαλύτερη συμμετοχή στο ευρωπαϊκό Πρόγραμμα European Cooperation in Science and Technology (COST) κατ’ αναλογία του μεγέθους της ερευνητικής της κοινότητας, τόνισε ο νέος Πρόεδρος του COST Paulo Ferrao σε ομιλία του στην τακτική συνάντηση της Επιτροπής Ανωτέρων Λειτουργών (Committee of Senior Officials, CSO) του COST, που έγινε στην Κύπρο με τη συμμετοχή εκπροσώπων από 29 ευρωπαϊκές χώρες.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Ιδρύματος Έρευνας και Καινοτομίας (ΙδΕΚ), κατά τη συνάντηση, η οποία πραγματοποιήθηκε ύστερα από πρόσκληση του ΙδΕΚ, ο Επικεφαλής Επιστήμονας για Έρευνα και Καινοτομία, Κυριάκος Κόκκινος παρουσίασε στους συμμετέχοντες το οικοσύστημα έρευνας και καινοτομίας της Κύπρου και αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στην σημασία που αποδίδει η Εθνική Στρατηγική Έρευνας και Καινοτομίας στην εξωστρέφεια των εγχώριων ερευνητικών φορέων και στη διεθνή συνεργασία, παρουσιάζοντας στοιχεία που αφορούν στη συμμετοχή κυπριακών φορέων σε ευρωπαϊκά Προγράμματα, συμπεριλαμβανομένου του Προγράμματος COST.

Στο πλαίσιο της συνεδρίας, ο κ. Κόκκινος είχε κατ’ ιδίαν συνάντηση με το Πρόεδρο του COST και τον εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Πρόγραμμα, Stefan Weiers, με τους οποίους συζητήθηκαν οι προοπτικές ενδυνάμωσης της συνεργασίας.

Εξάλλου, η εκπρόσωπος της Κύπρου στην Επιτροπή Ανωτέρων Λειτουργών του Προγράμματος Καλυψώ Σέπου ανέφερε πως η Κύπρος είναι πλήρες μέλος του COST από το 1999 και έκτοτε 725 ερευνητές που εργάζονται στην Κύπρο συμμετείχαν σε 490 Δράσεις του Προγράμματος και σημείωσε πως 315 συναντήσεις φιλοξενήθηκαν στην Κύπρο ενώ σήμερα έξι Δράσεις συντονίζονται από κυπριακούς φορείς.

Όπως αναφέρει το ΙδΕΚ, έχοντας εξελιχθεί σε ένα από τους μεγαλύτερους μηχανισμούς  για ερευνητική δικτύωση στην Ευρώπη, στο Πρόγραμμα COST συμμετέχουν, εκτός από τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και οι περισσότερες χώρες της κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης.

Προσθέτει ότι, συνολικά, στο COST συμμετέχουν 38 χώρες ως πλήρη μέλη και μια χώρα ως συνεργαζόμενη. Επίσης, δικαίωμα συμμετοχής στις Δράσεις του Προγράμματος  έχουν  ερευνητές  από χώρες μη μέλη του COST, χωρίς οποιοδήποτε γεωγραφικό περιορισμό.