15/11/2019 17:04

Ο πρώην κατάσκοπος, το βαν που σαρώνει κινητά και βρίσκεται στη Λάρνακα και οι αντιδράσεις

Ο Thomas Brewster του Forbes, γνωστού διεθνές περιοδικού που ασχολείται μεταξύ άλλων και με θέματα τεχνολογίας, σε ένα εκτενές ρεπορτάζ παρουσιάζει το αυτοκίνητο κατασκοπίας που βρίσκεται στη Λάρνακα. 

Αν και το άρθρο είναι δημοσιευμένο από τις 5 Αυγούστου του 2019, στην Κύπρο οι δημοσιογράφοι και κάποια από τα κόμματα το πήραν χαμπάρι στις 15 Νοεμβρίου.

Το δημοσίευμα έχει τίτλο ένας πολυεκατομμυριούχος ειδικός παρακολούθησης βγαίνει από τις σκιές με το 9 εκατομμυρίων δολαρίων βαν του, το οποίο έχει την δυνατότητα υποκλοπών.

Το ρεπορτάζ συνοδεύεται με ένα βίντεο, τα πλάνα του οποίου είναι από τη Λάρνακα, σε μια πάροδο της πολυσύχναστης λεωφόρου Σπύρου Κυπριανού, όπως άλλωστε είναι φανερό.

Το ΑΚΕΛ δια του Γενικού Γραμματέα του Άντρου Κυπριανού, θέτει σειρά ερωτημάτων. Σε δήλωση του αναφέρει: “Δημοσίευμα ξένου ΜΜΕ, που αναπαράγεται και σε κυπριακά ΜΜΕ, αποκαλύπτει ότι όχημα τύπου βαν, με υπερσύγχρονα συστήματα παρακολουθήσεων και υποκλοπών, ιδιοκτησίας ενός τέως Ισραηλινού πράκτορα που παρέχει υπηρεσίες κατασκοπείας, κυκλοφορεί και δραστηριοποιείται στη Λάρνακα.

Ο συγκεκριμένος εξοπλισμός έχει τεράστιες, ανεξέλεγκτες ουσιαστικά δυνατότητες, αφού μπορεί να εισβάλλει σε τηλέφωνα και ηλεκτρονικές συσκευές από απόσταση εκατοντάδων μέτρων, να υποκλέπτει υλικό και συνδιαλέξεις, να αναγνωρίζει ανθρώπινη φωνή, να λειτουργεί τις συσκευές στη θέση του ιδιοκτήτη τους.

Προκύπτουν συγκεκριμένα ερωτήματα προς την κυβέρνηση και τις αρμόδιες αρχές;

Πώς και γιατί βρίσκεται στην Κύπρο ένα τέτοιο μηχάνημα;
Πώς και κατόπιν ποιου ελέγχου εκτελωνίστηκε;
Στη βάση ποιας νομοθεσίας λειτουργεί και παρέχει υπηρεσίες;
Με ποιου την άδεια παρακολουθεί ποιους;
Έναντι ποιων στράφηκε η λειτουργία του μέχρι σήμερα;

Η κυβέρνηση πρέπει άμεσα να δώσει απαντήσεις και να λογοδοτήσει στους πολίτες. Οι αρμόδιες αρχές του κράτους οφείλουν να ενεργήσουν τάχιστα, να κατάσχουν τον συγκεκριμένο εξοπλισμό και να εμποδίσουν τη λειτουργία του μέχρι διερευνηθεί η νομιμότητα και η σκοπιμότητα της δράσης του.”

Ανακοίνωση εξέδωσε επίσης και η Συμμαχία Πολιτών:

“Το διεθνές ηλεκτρονικό μέσο ενημέρωσης Forbes, όπως και πολλά άλλα διεθνή και ντόπια ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης, μεταδίδουν ότι ένα μαύρο μετατρεπόμενο ασθενοφόρο τύπου GMC έχει μετατραπεί σε μονάδα κατασκοπίας και παρακολούθησης.
Τα δημοσιεύματα κάνουν λόγο για τελευταίας και ανεπτυγμένης τεχνολογίας κατασκοπευτικά εργαλεία, των οποίων οι δυνατότητες προκαλούν το αίσθημα τρόμου στους πολίτες. Το εν λόγω βαν επίσης φαίνεται να ανήκει σε έναν πρώην Ισραηλινό πράκτορα και ο οποίος παρέχει παρεμφερή υπηρεσίες, με έδρα τη Λάρνακα.
Η Συμμαχία Πολιτών καλεί άμεσα την Κυβέρνηση να πληροφορήσει τους πολίτες τι ακριβώς συμβαίνει, αν φυσικά και η ίδια είναι ενήμερη. Αν δεν είναι, τότε τα προβλήματα του κράτους σε θέματα ασφάλειας είναι μεγαλύτερα από ότι νομίζουμε.
Ταυτόχρονα απαιτούμε τη διεξαγωγή έρευνας προκειμένου να γίνει γνωστό τι πληροφορίες έχουν περισυλλέγει από το βαν αυτό, πως αξιοποιήθηκαν, από πότε βρίσκεται στο νησί, από που ήρθε, ποιες περιοχές σάρωσε”.

Το βίντεο που ανάρτησε το Forbes:

Πηγή: Forbes, kathimerini.com.cy

Tags:
Cheap Website Traffic