14/11/2019 10:01

Τα χιλιάρικα στους Οικολόγους και η άρνηση Παπαδάκη στο Κ.Σ. ΕΔΕΚ

Διαστάσεις μεγατόνων λαμβάνει η αντιπαράθεση που ξέσπασε ανάμεσα στην ηγεσία του Κινήματος Σοσιαλδημοκρατών ΕΔΕΚ και τον Ευρωβουλευτή Δημήτρη Παπαδάκη.

Σύμφωνα με πηγές από την ηγετική πυραμίδα της ΕΔΕΚ, ο Δημήτρης Παπαδάκης προβαίνει σε «αντικομματική συμπεριφορά» όπως την ονομάζουν και γι΄ αυτή τη συμπεριφορά παραπέμπεται στο πειθαρχικό συμβούλιο. Το i-eidisi, ζητώντας διευκρινήσεις ως προς τι σημαίνει «αντικομματική συμπεριφορά», έλαβε τις απαντήσεις που στελέχη του κόμματος αν και ρωτήθηκαν, αποφεύγουν να σχολιάσουν δημόσια.

Όπως μας εξήγησαν υπάρχει μια άτυπη συμφωνία μεταξύ του κόμματος και των βουλευτών του (είτε είναι στην Βουλή των Αντιπροσώπων είτε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο) η οποία προνοεί την κατάθεση κάποιου ποσού στο κεντρικό ταμείο του Κ.Σ. ΕΔΕΚ. Στην περίπτωση του Δημήτρη Παπαδάκη, ο οποίος ισχυρίζεται ότι καταθέτει το 10% της αντιμισθίας που λαμβάνει ως Ευρωβουλευτής στο κόμμα, στη βάση της άτυπης εσωκομματικής συμφωνίας θα έπρεπε, σύμφωνα με τις πληροφορίες, πέραν του 10% να δίνεται και μέρος των χρημάτων που δικαιούται για τοπικούς (στην Κύπρο) συνεργάτες. Μάλιστα, όπως μας εξηγήθηκε, αντί χρημάτων του προτάθηκε να εργοδοτήσει υπαλλήλους του κόμματος, τα οποία μεταξύ άλλων θα στελέχωναν και το Γραφείο Ευρωπαϊκών Θεμάτων της ΕΔΕΚ.

Ο Δημήτρης Παπαδάκης φέρεται να αρνήθηκε όλες τις πιο πάνω πρόνοιες τις άτυπης εσωκομματικής συμφωνίας, προκαλώντας την αντίδραση του Προέδρου του κόμματος Μαρίνου Σιζόπουλου, καθώς και άλλων στελεχών της κομματικής ηγεσίας. Να σημειώσουμε ότι οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι όταν τέθηκαν στον κ. Παπαδάκη τα πιο πάνω, επέδειξε μεν θετική διάθεση, αλλά εξέφρασε και επιφυλάξεις ως προς το αν νομιμοποιείται να πράξει κάτι τέτοιο.

Τα χιλιάρικα στους Οικολόγους

Πηγές από την ΕΔΕΚ, προσπαθώντας να μας εξηγήσουν τι ακριβώς εννοούν, μας ανέφεραν ότι κατά την περασμένη θητεία του Δημήτρη Παπαδάκη ως Ευρωβουλευτής, ο οποίος να θυμίσουμε ότι είχε εκλεγεί στη βάση συνεργασίας της ΕΔΕΚ με το Κίνημα Οικολόγων, ο ίδιος έδινε κάποια χιλιάρικα στους Πράσινους, ως μέρος της συμφωνίας που είχε γίνει τότε. Και σε αυτή την περίπτωση τα χρήματα αυτά δεν προέρχονταν από την αντιμισθία του, αναφέρουν οι πληροφορίες, αλλά από αυτά που δικαιούται ως Ευρωβουλευτής για συνεργάτες.

Οι πηγές που μας ανέφεραν τα ως άνω διερωτώνται: Γιατί τότε έδινε και σήμερα όχι;

Που έγκειται η «αντικομματική συμπεριφορά»;

Σε συμπληρωματικές ερωτήσεις μας προς τις πηγές αυτές (στις οποίες επικρατεί ομόφωνα η ίδια άποψη) είναι ότι εφόσον υπάρχει – έστω και άτυπη – μια τέτοια συμφωνία, πρέπει να τηρηθεί. Το κόμμα χρειάζεται στήριξη. Και το κόμμα αυτό είναι που εξέλεξε τον Δημήτρη Παπαδάκη Ευρωβουλευτή, καταλήγουν…

Πηγή: i-eidisi

Tags: