07/11/2019 16:27

Πρόεδρος της ΕΔΥ: Εθνική υπόθεση όλων ο εκσυγχρονισμός της δημόσιας υπηρεσίας

Εθνική υπόθεση όλων, χαρακτήρισε ο Πρόεδρος της Επιτροπής Δημόσιας Υπηρεσίας (ΕΔΥ) Γεώργιος Παπαγεωργίου, να εξεταστούν τα θέματα εκσυγχρονισμού της δημόσιας υπηρεσίας, τονίζοντας ότι «υπάρχουν αντικίνητρα στο σύστημα αξιολόγησης κυρίως στις προαγωγές, παρά στις προσλήψεις, όπου με ισοπεδωτικό σύστημα αξιολόγησης, καταλήγουμε να προάγουμε με την αρχαιότητα και πολλές φορές με την ημερομηνία γέννησης, υπογράμμισε, τονίζοντας ότι «έφθασε η ώρα να γίνει κάτι».

Μιλώντας σε σημερινή δημοσιογραφική διάσκεψη μετά την επίδοση της ετήσιας έκθεσης της Επιτροπής Δημόσιας Υπηρεσίας για το 2018 στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, ο κ. Παπαγεωργίου εξέφρασε ικανοποίηση για το ότι έχουν κατατεθεί στην Βουλή μεταρρυθμιστικά νομοσχέδια της Δημόσιας Υπηρεσίας που αντιμετωπίζουν το θέμα της αξιολόγησης υπαλλήλων και δίνουν εργαλεία στην Επιτροπή να μπορεί να διεκπεραιώνει πιο γρήγορα και αποτελεσματικά την εργασία της και σε σχέση με υψηλότερες θέσεις στην ιεραρχία.

Ο Πρόεδρος της ΕΔΥ εξήγησε πως αυτό που θα αλλάξει είναι ότι «θα μπουν πλέον εργαλεία και κριτήρια όπως είναι τα Κέντρα Αξιολόγησης, δεδομένα που ισχύουν σε όλο τον κόσμο και στην Ευρώπη, όπως σημείωσε, τα οποία συμβάλουν να επιλεγούν αυτοί που με βάση τα δεδομένα είναι οι πιο ικανοί και βοηθούν στο να έρθουν ενώπιον της Επιτροπής, για παράδειγμα μόνο τρεις υποψήφιοι.

«Είναι εθνική υπόθεση όλων να δούμε τα ζητήματα της δημόσιας υπηρεσίας, τα θέματα εκσυγχρονισμού για να βοηθηθούμε πράγματι η δημόσια υπηρεσία να στελεχωθεί με το πιο κατάλληλο προσωπικό για να μπορεί να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της», υπογράμμισε, τονίζοντας ότι η μεταρρύθμιση δεν πρέπει να τελειώσει με την ψήφιση των νομοσχεδίων για την μεταρρύθμιση αλλά υπάρχουν σοβαρά θέματα που πρέπει να συνεχίσει ο προβληματισμός και η προώθηση μεταρρυθμίσεων όπως είναι μεταξύ άλλων η απλοποίηση διαδικασιών, η εξέταση θεμάτων που αφορούν τη λειτουργία τμημάτων.

Ανέφερε επίσης ότι σε καμιά χώρα δεν προσλαμβάνεται προσωπικό με την γραπτή εξέταση και πρόσθεσε ότι «η συνέντευξη, η προσωπικότητα αυτού που θα πάρει μια θέση έχει σημαντική βαρύτητα στην διαδικασία επιλογής υποψηφίων».

«Δεν σημαίνει ότι όποιος πετυχαίνει πιο ψηλές βαθμολογίες κατ΄ ανάγκη είναι και ο καλύτερος», ανέφερε, προσθέτοντας ότι παγκόσμια συζητείται το θέμα της αξιοκρατίας σε αντιδιαστολή ίσες ευκαιρίες.

Ο Πρόεδρος της ΕΔΥ είπε ότι «οι χώρες που δίνουν μεγαλύτερη έμφαση στην αξιοκρατία όπως οι χώρες της βόρειας Ευρώπης, δίνουν μεγαλύτερη έμφαση στην ικανότητα κάποιου να ανταποκριθεί στα καθήκοντα κάποιας θέσης ανεξάρτητα πολλές φορές και με το επίπεδο της ακαδημαϊκής του κατάρτισης», προσθέτοντας ότι «οι χώρες που δεν εμπιστεύονται το σύστημα και λειτουργούμε με ένα καθεστώς αμφισβήτησης και αμφιβολίας ακολουθούν το σύστημα των ίσων ευκαιριών», αναζητώντας το στοιχείο της αντικειμενικότητας, που είναι η γραπτή εξέταση.

Επιπλέον, ο κ. Παπαγεωργίου είπε ότι η συνέχιση της αξιολόγησης των δημοσίων υπαλλήλων στις Υπηρεσιακές τους Εκθέσεις με τον τρόπο που γίνεται σήμερα όχι μόνο δεν συμβάλλει προς την κατεύθυνση της βελτίωσης της αποδοτικότητας, της αποτελεσματικότητας και ανταποκριτικότητας της δημόσιας υπηρεσίας, αλλά, αντιθέτως, είναι αντιπαραγωγική, δημιουργεί αντικίνητρα και αποτελεί στοιχείο απογοήτευσης εκείνων που πραγματικά είναι άξιοι και προσφέρουν στο μέγιστο βαθμό.

Είπε ακόμη ότι για ακόμα μια χρονιά η ισοπέδωση στην αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων στο επίπεδο του «Εξαίρετος» παρουσιάζει αποκαρδιωτική εικόνα και πρόσθεσε ότι αρκεί να αναφερθεί ότι για το 2017, έτος για το οποίο έχουν συγκεντρωθεί και έχουν τύχει επεξεργασίας και ανάλυσης όλα τα στοιχεία που αφορούν τις αξιολογήσεις των δημοσίων υπαλλήλων, το 95,09% από όσους αξιολογήθηκαν έτυχαν αξιολόγησης ως «Εξαίρετοι» σε όλα τα στοιχεία αξιολόγησης, ενώ μόλις 11, από τις 11.872 υπαλλήλους, έτυχαν αξιολόγησης ως «Μη ικανοποιητικά» και αυτό σε μερικά μόνο στοιχεία αξιολόγησης.

Σ’ ό,τι αφορά ένα άλλο πρόβλημα που διαχρονικά αντιμετωπίζει η Επιτροπή, ο κ. Παπαγεωργίου είπε ότι τα Σχέδια Υπηρεσίας
των δημοσιοϋπαλληλικών θέσεων, θα πρέπει να επισημανθεί ότι, παρόλο που αναγνωρίζεται ότι γίνονται προσπάθειες για βελτίωση της κατάστασης, εντούτοις εξακολουθούν να είναι σε ισχύ Σχέδια Υπηρεσίας τα οποία περιέχουν αναχρονιστικές, γενικές ή/και αόριστες αναφορές, ως αποτέλεσμα των οποίων δημιουργούνται σοβαρά ερμηνευτικά προβλήματα που οδηγούν στην καταχώρηση Προσφυγών και σε αρκετές περιπτώσεις στην ακύρωση αποφάσεων της Επιτροπής από το Διοικητικό ή/και το Ανώτατο Δικαστήριο.  Εκσυγχρονισμού χρήζουν επίσης τα Σχέδια Υπηρεσίας, προκειμένου τα προσόντα που απαιτούνται να ανταποκρίνονται στους κλάδους και τα προγράμματα σπουδών που παρέχονται σήμερα από τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα.

«Σήμερα έχουμε σοβαρό πρόβλημα, ενώ πιο παλιά», όπως είπε, ήταν με πολύ γενικούς τίτλους τα προσόντα που παραχωρούσαν τα πανεπιστήμια.

Αναφορικά με τον αριθμό των νομοθετημένων θέσεων στην δημόσια υπηρεσία, ο κ. Παπαγεωργίου είπε ότι για το τρέχον έτος και μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2019 ο αριθμός των κατειλημμένες θέσεων ανέρχονταν στις 12.075 και οι κενές θέσεις στις 3.604, ενώ σε σχέση με τον αριθμό των αποπαγοποιήσεων ανέφερε ότι ανήλθαν την ίδια περίοδο στις 1.317, εκ των οποίων 792 αφορούσαν προαγωγές, 467 πρώτου διορισμού και 58 πρώτου διορισμού και προαγωγής.

Είπε ακόμη ότι ο αριθμός των θέσεων που πληρώθηκαν μέχρι την 1η Νοεμβρίου του 2019 ανήλθαν στις 725 (633 προαγωγές, 67 πρώτου διορισμού και 25 πρώτου διορισμού και προαγωγής) και αναμένεται να φθάσουν στις 1.044 μέχρι το τέλος του 2019.

Ψηφιοποίηση ΕΔΥ

Επιπλέον, ο κ. Παπαγεωργίου είπε ότι σημαντική εξέλιξη, κατά τη διάρκεια του υπό ανασκόπηση έτους, αποτέλεσε η έναρξη της λειτουργίας από τον Ιανουάριο του 2018 του συστήματος υποβολής ηλεκτρονικών αιτήσεων για διεκδίκηση θέσεων στη δημόσια υπηρεσία και πρόσθεσε ότι η αποτελεσματικότητα της εφαρμογής αυτής φαίνεται από το γεγονός ότι εντός του 2018 υποβλήθηκαν συνολικά 27.385 αιτήσεις, των οποίων η καταχώρηση, ταξινόμηση, οργάνωση και, σε μεγάλο βαθμό, διαχείριση έγινε ηλεκτρονικά, κάτι που υπό άλλες συνθήκες θα απαιτούσε τεράστιο αριθμό ανθρωποωρών, σπατάλη χάρτου, μεγάλη ταλαιπωρία των ενδιαφερομένων και σε κάποιες περιπτώσεις, όπως συνέβαινε στο παρελθόν, προβλήματα και ερωτηματικά σε σχέση με το εμπρόθεσμο της υποβολής των αιτήσεων.
Ανέφερε επίσης ότι η ΕΔΥ έχει ψηφιοποιήσει όλους τους φακέλους του γραφείου της Επιτροπής και παράλληλα υπάρχει πλέον από την 1η Ιανουαρίου του 2018 η δυνατότητα υποβολής αιτήσεων ηλεκτρονικά, ενώ έχει αναβαθμιστεί, όπως είπε, η ιστοσελίδα της Επιτροπής, προκειμένου να υποστηρίζει την πολιτική της ΕΔΥ για διαφάνεια και πλήρη ενημέρωση των ενδιαφερόμενων, προσθέτοντας ότι η Επιτροπή συνεδριάζει πλέον μέσω διαδικτύου.

Αριθμός προσφυγών

Κληθείς να αναφέρει τον αριθμό των προσφυγών, συνολικά, ο κ. Παπαγεωργίου είπε ότι κατά κύριο λόγο οι προσφυγές αφορούν προαγωγές, προσθέτοντας ότι το 2017 καταχωρήθηκαν 118 προσφυγές και το 2018 ανήλθαν στις 149.

Ο κ. Παπαγεωργίου είπε ότι με την ίδρυση του Διοικητικού Δικαστηρίου που ξεκίνησε την λειτουργία του το 2016 έχει γίνει κάποια επιτάχυνση στην έκδοση των αποφάσεων, προσθέτοντας ότι οι πλείστες των αποφάσεων της ΕΔΥ δεν ακυρώνονται από το δικαστήριο για λόγους ουσίας, δηλαδή, όπως εξήγησε, το δικαστήριο αποφασίζει ότι έκανε λάθος η Επιτροπή αλλά ότι παραλήφθηκε από την Επιτροπή να γίνει η δέουσα έρευνα για τα προσόντα ή δεν αιτιολογήθηκε επαρκώς η απόφαση της Επιτροπής γιατί επέλεξε κάποιον υποψήφιο σε σχέση με άλλον.

Ανέφερε επίσης ότι όταν έχεις μεγάλο αριθμό προαγωγών είναι αυτονόητο ότι θα υπάρχει και αυξημένο αριθμό προσφυγών.

Πηγή: ΚΥΠΕ