01/11/2019 14:07

Ψηφίστηκαν οι κανονισμοί για τα εκτροφεία, ξενοδοχεία και καταφύγια ζώων

Η Ολομέλεια της Βουλής με νέους κανονισμούς που θέσπισε εισήγαγε νέα κριτήρια για Εκτροφεία, Ξενοδοχεία, Καταφύγια και Υποστατικά Φύλαξης  Σκύλων και Γατών, ειδικά σε σχέση με τις προδιαγραφές των υποστατικών τους με απώτερο στόχο την προστασία και ευημερία των ζώων.

Οι κανονισμοί εγκρίθηκαν μετά από συζήτηση με 49 ψήφους υπέρ και 2 εναντίον. Προηγουμένως η Ολομέλεια υπερψήφισε τροπολογία η οποία προβλέπει ότι πριν την απομάκρυνση του ζώου από το υποστατικό προσωρινής φύλαξης ο σκύλος πρέπει να είναι στειρωμένος. Η τροπολογία των κατατέθηκε από το Κίνημα Οικολόγων και εξασφάλισε 32 ψήφους υπέρ και 19 εναντίον.

Δεύτερη τροπολογία των Οικολόγων για τους χώρους φύλαξης από τις τοπικές αρχές απορρίφθηκε οριακά (ισοψηφία). Απορρίφθηκε επίσης τροπολογία του ΕΛΑΜ που εξαιρούσε από τη νομοθεσία  τα καταφύγια στα οποία κρατούνται ζώα με σκοπό την παραμονή τους για μη κερδοσκοπικό σκοπό.

Κατά τη συζήτηση που προηγήθηκε της ψηφοφορίας η Βουλευτής του ΔΗΣΥ Ελένη Σταύρου τοποθετούμενη επί των τροπολογιών είπε πως δεν μπορούμε να απαιτήσουμε στειρώσεις σε όλα τα ζώα, επειδή είναι πολυέξοδη διαδικασία για τις φιλοζωικές οργανώσεις που πνέουν τα λοίσθια, ελλείψει πόρων.

Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ Γιώργος Λουκαϊδης αφού διευκρίνισε ότι οι τροπολογίες αναφέρονται σε υποστατικά προσωρινής φύλαξη και όχι στα μόνιμα καταφύγια, είπε πως πρέπει επιτέλους οι τοπικές αρχές να δημιουργήσουν υποδομές και οι μικρές κοινότητες να συνεργαστούν μεταξύ τους. Προσθέτοντας ότι το ΑΚΕΛ υπερψηφίζει τις τροπολογίες Οικολόγων, παρατήρησε ότι οι Δήμοι εισπράττουν τέλη για τους σκύλους και έχουν υποχρέωση να συγυρίσουν την κατάσταση.

Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ Χρίστος Ορφανίδης ανέφερε ότι το κόμμα του συμφωνεί και υποστηρίζει την  τροπολογία των Οικολόγων για τη στείρωση.

Ο Βουλευτής της ΕΔΕΚ Κωστής Ευσταθίου είπε πως η ΕΔΕΚ θα καταψηφίσει όλες τις τροπολογίες, ώστε να μην ανοίξει το παράθυρο των εξαιρέσεων και στο τέλος να μην εφαρμόζεται η νομοθεσία.

Ο Βουλευτής της Αλληλεγγύης Μιχάλης Γιωργάλλας, ανέφερε πως η νομοθεσία πάει να βάλει προδιαγραφές στα καταφύγια,. Πρόσθεσε πως το κόμμα του θα ψηφίσει τις στειρώσεις, τονίζοντας την ανάγκη το κράτος να στηρίξει τις εθελοντικές οργανώσεις που έχουν καταφύγια.

Ο Βουλευτής των Οικολόγων Χαράλαμπος Θεοπέμπτου αφού παρατήρησε πως θα ψηφιστεί μια νομοθεσία που δυνατόν να προκαλέσει δυσκολίες στα καταφύγια ζώων, πρόσθεσε ότι το  αρμόδιο Υπουργείο ενημέρωσε την Επιτροπή Περιβάλλοντος ότι θα διαθέσει κονδύλια στις μη κυβερνητικές οργανώσεις.

Ο Βουλευτής του ΕΛΑΜ Λίνος Παπαγιάννης είπε πως αναγκάζοντας τις εθελοντικές οργανώσεις σε καταφύγια με συγκεκριμένες προδιαγραφές θα προσθέσουμε βάρος που θα είναι δυσβάσταχτο. Πρόσθεσε πως η τροπολογία ΕΛΑΜ θα βοηθήσει να επιβιώσουν.

Η Βουλευτής των Ανεξαρτήτων Άννα Θεολόγου είπε πως η στείρωση πληρώνεται από το άτομο που θα πάρει το ζώο.

Tags: