27/10/2019 10:18

Τσαβούσογλου: Η Ελλάδα στέλνει τους πρόσφυγες πίσω στην Τουρκία τραυματισμένους

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, κατηγόρησε την Ελλάδα υποστηρίζοντας ότι στέλνει τους πρόσφυγες πίσω στην Τουρκία τραυματισμένους παρά τη θέλησή τους, αφήνοντας μάλιστα υπονοούμενα ότι η Ελλάδα χτυπάει με όπλα βυθίζοντας τα σκάφη τους. Ο Τούρκος ΥΠΕΞ σε κοινή συνέντευξή του με τον Γερμανό ΥΠΕΞ, Χέικο Μάας, κατηγόρησε επίσης το Βερολίνο για συμπεριφορά που δεν αρμόζει σε μια σύμμαχο χώρα.

Συγκεκριμένα στην κοινή συνέντευξη τύπου, ο Τούρκος ΥΠΕΞ ανέφερε ότι “τώρα στα σύνορά μας η Ελλάδα στέλνει πίσω τραυματισμένους πολλούς πρόσφυγες. Οι περισσότεροι είναι τραυματισμένοι. Αυτοί δεν επιστρέφουν εθελοντικά”. Ο Τούρκος ΥΠΕΞ πρόσθεσε ότι “το ίδιο στα νησιά του Αιγαίου πολλά σκάφη που μεταφέρουν πρόσφυγες τα τρυπάνε, τα χτυπάνε ή τα χτυπάνε με όπλα και βυθίζονται ή στέλνονται πίσω. Κι αυτά δεν είναι εθελοντικές επιστροφές. Εντάξει είναι παράνομοι μετανάστες ή ένας αγώνας κατά της μετανάστευσης, εμείς εδώ και 9 χρόνια φιλοξενούμε αυτούς τους αδελφούς μας στην Τουρκία”.

Ο Μεβλούτ Τσαβούσολγου είπε ακόμη ότι θέλουν στενή συνεργασία μονίμως με την Γερμανία, ωστόσο οι υπέρμετρες αντιδράσεις από την Γερμανία εναντίον της επιχείρησης ‘πηγή της ειρήνης’, όπως την αποκαλούν οι Τούρκοι, “δυστυχώς έχουν κλονίσει την εμπιστοσύνη μας”. “Η προσδοκία μας από τη Γερμανία είναι να συμπεριφέρεται ανάλογα με το πνεύμα της μεταξύ μας συμμαχίας και να κινείται μέσα σε αλληλεγγύη στο θέμα της τρομοκρατίας. Οι Τούρκοι οι ίδιοι που ζούνε στην Γερμανία αισθάνονται υπό πίεση”, ανέφερε ο Τούρκος ΥΠΕΞ ενώπιον του Γερμανού ομολόγου του.

Από την πλευρά του ο Γερμανός ΥΠΕΞ είπε ότι μεταξύ τους υπάρχει σημαντική διαφορά απόψεων και ότι χρειάζεται σοβαρός διάλογος. “Θέλουμε να συνεχίσουμε τον διάλογο με την Τουρκία”, ανέφερε.

Tags: