26/10/2019 13:33

«Φίλε… Πανίκο η Ανάσταση δεν φαίνεται στον ορίζοντα. Υποκλινόμαστε στο μεγαλείο της ψυχής σου και σε ευχαριστούμε»

Στην τελευταία του κατοικία οδηγήθηκε  σήμερα ο  μέχρι πρότινος αγνοούμενος έφεδρος ανθυπολοχαγός, Πανίκος Χατζηπαναγή από την Μεσόγη .

Η κηδεία του τελέσθηκε σε κλίμα συγκίνησης και συναισθηματικής φόρτισης στις  11.00 π.μ. στην κοινότητα της Μεσόγης στην εκκλησία Αποστόλου Βαρνάβα προϊσταμένου του Μητροπολίτη Πάφου Γεώργιου.

Στην κηδεία παρέστη ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου, βουλευτές της Επαρχίας Πάφου, ο Δήμαρχος Πάφου Φαίδωνας Φαίδωνος , συναγωνιστές , συγγενείς και φίλοι του ανθυπολοχαγού.

Στην ομιλία του στην κηδεία του φονευθέντος από τους Τούρκους του 1974 Χατζηπαναγή Πανίκου του Κώστα, ο Λεωνίδας Παντελίδης Εκπρόσωπος της Ελληνοκυπριακής Πλευράς στη Διερευνητική Επιτροπή για τους Αγνοουμένους ανέφερε, πως η πιο τραγική πτυχή της Κυπριακής Τραγωδίας είναι ασφαλώς αυτή των αγνοουμένων μας. Σωστά, είπε, λένε ότι οι πληγές επουλώνονται με το χρόνο, αλλά ο νόστος και ο πόνος για τον αγνοούμενο, μόνο μεγαλώνει με τον χρόνο.

Επεσήμανε μάλιστα πως εξακολουθούν να αγνοούνται 823 Ε/κ στρατιώτες και πολίτες όλων των ηλικιών. Οι δικές μας προσπάθειες συνέχισε, για την διακρίβωση και της τελευταίας περίπτωσης αγνοουμένου, δεν θα μειωθούν μέχρι την διαλεύκανση όλων των περιπτώσεων. Πρόσθεσε μάλιστα πως « το χρέος μας έναντι των συγγενών που έφυγαν και μας παρακολουθούν από ψηλά, είναι βαρύτατο και θα πράξουμε ότι είναι δυνατό, για να φέρουμε σε πέρας την αποστολή μας».

Καταλήγοντας ο κ. Παντελίδης ανέφερε πως σήμερα κλείνει το τελευταίο επεισόδιο της τραγικής ιστορίας του ήρωα Ανθυπολοχαγού Πανίκου Χατζηπαναγή.

Εξάλλου εκ μέρους της οικογένειας μίλησε ο αδελφός του ήρωα , Γιώργος Χατζηπαναγή ο οποίος ανέφερε πως ο  Π. Χατζηπαναγή αγνοείτο από την τουρκική εισβολή, με τα οστά του να βρίσκονται σε ομαδικό τάφο στον Κορνόκηπο στον Πενταδάχτυλο, μαζί με άλλους στρατιώτες του τάγματος που υπηρετούσε, του 361 Τ.Π με έδρα το Συγχαρί.

Στην συνέχεια πραγματοποιήθηκαν ανθρωπολογικές εξετάσεις και εξετάσεις DNA , με βάση τις οποίες , όπως είπε, έχει διακριβωθεί η ταυτότητα αριθμού των οστών που εντοπίστηκαν ως ανήκοντα στον πεσόντα Ανθυπολοχαγό Πανίκο Χατζηπαναγή.

Συγκεκριμένα σημείωσε, ο έφεδρος αξιωματικός Πανίκος Χατζηπαναγή από την Μεσόγη υπηρετούσε το καλοκαίρι του 1974 την στρατιωτική του θητεία στο 361 τάγμα Πεζικού με έδρα το Συγχαρί.

Και αυτός, όπως και πολλοί άλλοι συνάδελφοι του «χάθηκαν» κατά την αποχώρηση της μονάδας όταν είχαν κυκλωθεί από τουρκικά άρματα μάχης και μεγάλη δύναμη των Τούρκων εισβολέων. Ο αδερφός του Π. Χατζηπαναγή αναφέρθηκε και στους γονείς του που απεβίωσαν αναμένοντας καρτερικά την επιστροφή του γιού τους.
Στην κηδεία του μίλησε εκπρόσωπος των συναγωνιστών του ο  οποίος αναφέρθηκε στο θλιβερό καθήκον να αποχαιρετά συναγωνιστές του.  Πρόσθεσε μάλιστα πως δεν υπάρχει μαρτυρία ότι ο Πανίκος απομακρύνθηκε με τους άλλους από την περιοχή Χαλεύκας και αυτό ήταν το τελευταίο σημείο, όπως είπε, που θεάθηκε. Έκτοτε δεν είχε δώσει σημεία ζωής.

«Φίλε… Πανίκο» ανέφεραν οι συναγωνιστές του, «η Ανάσταση δεν φαίνεται στον ορίζοντα. Υποκλινόμαστε στο μεγαλείο της ψυχής σου και σε ευχαριστούμε».

ΚΥΠΕ

Tags: