25/10/2019 13:16

Οικολόγοι: Καλούμε την αστυνομία να δηλώσει ξεκάθαρα εάν ευσταθούν οι πληροφορίες για άθλιες συνθήκες κράτησης του Λευτέρη Γεωργίου

Πληροφορίες που διοχετεύονται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης από στελέχη του κινήματος ΕνΕργώ, κάνουν λόγο για άθλιες συνθήκες κράτησης του εκπροσώπου του Κινήματος, Λευτέρη Γεωργίου αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών.

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρουν τα στελέχη του Κινήματος, ο κ. Γεωργίου φέρεται να αφέθηκε χωρίς νερό και τροφή όλη μέρα, ενώ μεταφέρθηκε αχρείαστα σε κρατητήρια στις επαρχίες Λεμεσού, Λευκωσίας και μετά Πάφου, ισχυρίζεται η ανακοίνωση. “Η πιο ανησυχητική πληροφορία αφορά τα δύο λιποθυμικά επεισόδια που είχε κατά την Πέμπτη 24 Οκτωβρίου, που ίσως να συνδέεται με την καταγγελία για την μη χορήγηση της φαρμακευτικής αγωγής προς τον κρατούμενο τις τελευταίες δύο μέρες”, συμπληρώνεται.

Το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, καλεί την αστυνομία να δηλώσει ξεκάθαρα εάν ευσταθούν αυτές οι πληροφορίες. Σε μια Κύπρο που έχει καταδικασθεί από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στο παρελθόν για απάνθρωπες συνθήκες κράτησης, είναι πολύ σημαντικό να εξασφαλιστεί πως δεν ευσταθούν οι συγκεκριμένες κατηγορίες  αναφέρει η ανακοίνωση. Και αν ευσταθούν, συνεχίζει, να μπουν άμεσα σε εφαρμογή διαδικασίες ώστε να μην επαναληφθούν.

“Θεωρούμε επιπλέον πως πρέπει να ενεργοποιηθεί η Ανεξάρτητη Επιτροπή Διερεύνησης Ισχυρισμών και Παραπόνων κατά της Αστυνομίας και να εξετάσει αυτεπάγγελτα τα όσα αναφέρουν τα μέλη του κινήματος ΕνΕργώ. Όποιες και αν είναι οι κατηγορίες που τελικά θα απαγγελθούν εναντίον του κ. Γεωργίου (που φαίνεται να βρισκόταν υπό κράτηση τις τελευταίες έξι μέρες χωρίς τελικά να του προσαφθούν οποιεσδήποτε κατηγορίες), η Αστυνομία οφείλει να φροντίζει να μην παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα του ή τις Διεθνείς Συνθήκες που είναι εντεταλμένη να τηρεί κατά γράμμα” καταλήγει η ανακοίνωση.

Tags: