24/10/2019 13:14

100 με κάρτα και 80 αν μου δώσεις cash – Αυτό θα είναι το αποτέλεσμα της νέας νομοθεσίας

Στην εκπομπή «Μεσημέρι και κάτι» της τηλεόρασης SIGMA ήταν φιλοξενούμενος ο Έφορος Φορολογίας Γιάννης Τσαγγάρης. Όπως είπε στο πλαίσιο του νέου νομοσχεδίου που ετοίμασε η καλή μας Κυβέρνηση και ενέκρινε το σοφό μας Υπουργικό Συμβούλιο, το «μέτρο της λοταρίας» θα βοηθήσει στην αύξηση της χρήσης της κάρτας. Και γιατί… Ακούτε να δείτε τι σκέφτηκαν!

Όπως έγινε αντιληπτό στον μέσο τηλεθεατή που παρακολούθησε την εκπομπή, η προσπάθεια που θα γίνει είναι να γίνονται πληρωμές από τις κάρτες αντί ρευστού χρήματος, σε μια προσπάθεια να μειωθεί η φοροδιαφυγή! Ναι, ναι… Συνεχίζουμε! Δείτε σκεπτικό.

Η μη υποβολή φορολογικής δήλωσης για τους υπόχρεους, αποτελούσε πάντοτε ποινικό αδίκημα, ωστόσο η μη καταβολή του φόρου δεν είναι, εξήγησε ο κ. Τσαγγάρης. Συμφωνούμε!

Αναλύοντας το “τι θέλει να πει ο ποιητής”, είναι πως αν έρθει για παράδειγμα ο ηλεκτρολόγος στο σπίτι για να κάνει ηλεκτρολογικές εργασίες, θα έχει μαζί του τον κατάλληλο εξοπλισμό για να πληρωθεί με κάρτα.

Αν εσύ, ως πελάτης, πληρώσεις με κάρτα, θα προστεθούν στον λογαριασμό σου “βαθμοί”, οι οποίοι από ένα σημείο και μετά θα μπεις σε κλήρωση για να σου επιστραφούν χρήματα.

Αυτό είναι δήθεν ένα κίνητρο για να πληρώσεις με κάρτα. Μέχρι όμως να μπεις στην κλήρωση… κι αν είσαι ο τυχερός… “κάτσε γάρε ψόφα”!

Και ιδού η απορία: Αν ο ηλεκτρολόγος (τυχαίο το παράδειγμα, θα μπορούσε να ήταν υδραυλικός, κηπουρός κ.ο.κ.) μου πει “100 με κάρτα και 80 αν μου δώσεις cash”, εσύ, εγώ, ο καθένας μας τέλος πάντων, τι θα επιλέξει;

Η άποψη μας είναι ότι αυτά τα έξυπνα “κόλπα” πρέπει να μείνουν στην άκρη. Αν η Κυβέρνηση έχει λεφτά να επιστρέφει στις κάρτες των πολιτών μετά από κλήρωση λόγω χρήσης κάρτας, ας τα αξιοποιήσει για να προσλάβει κόσμο να διερευνά τις φοροδιαφυγές – και υπάρχει τρόπος διερεύνησης – και να αφήσει τα μασκαραλλίκια στην άκρη.

Τα υπόλοιπα περί βαθμών και κληρώσεων, δεν λύνουν το πρόβλημα της φοροδιαφυγής. Εδώ εκκρεμούν καταγγελίες για πέραν των 3 χρόνων και ο κ. Τσαγγάρης δεν πέτυχε κάτι. Θα πετύχει με την λοτταρία;

Γράφει ο Κάφρος

Tags: