19/10/2019 15:30

Προτεραιότητα του Υπουργείου Γεωργίας η στήριξη του τομέα της μελισσοκομίας

Η ξεχωριστή ποικιλότητα της χλωρίδας του νησιού μας ευνοεί την παραγωγή μελισσοκομικών προϊόντων υψηλής διατροφικής αξίας και το Υπουργείο Γεωργίας, διαβλέποντας τις προοπτικές του τομέα της μελισσοκομίας, έχει θέσει ανάμεσα στις προτεραιότητές του την ενεργό στήριξή του αξιοποιώντας εθνικά, ευρωπαϊκά αλλά και συγχρηματοδοτούμενα αναπτυξιακά προγράμματα, δήλωσε ο Υπουργός Κώστας Καδής.

Σε χαιρετισμό χθες στο Παγκύπριο Φεστιβάλ Μελιού και Προϊόντων Κυψέλης και στο Παγκύπριο Συνέδριο Μελισσοκομίας, τον οποίο διάβασε ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Ανδρέας Λουκά, ο Υπουργός τόνισε ότι με τις δυνατότητες που παρέχονται στο πλαίσιο της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, στηρίζουμε την παραδοσιακή αυτή απασχόληση και ενισχύουμε, κατ’ επέκταση, το εισόδημα των μελισσοκόμων μας.

Πρόσθεσε ότι από το 2005 καταρτίζουμε και εφαρμόζουμε Εθνικά Μελισσοκομικά Προγράμματα, τα οποία ενθαρρύνουν την υλοποίηση δράσεων που αποσκοπούν στη βελτίωση των γενικών συνθηκών παραγωγής και εμπορίας των προϊόντων κυψέλης.

“Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά την εφαρμογή του Μελισσοκομικού Προγράμματος της τρέχουσας περιόδου, έχει καταβληθεί στους δικαιούχους συνολικό ποσό πέραν των 2,4 εκατομμυρίων ευρώ. Εκτός αυτού, οι μελισσοκόμοι μπορούν να επωφεληθούν και από άλλα σχέδια ή μέτρα που έχουν καταρτιστεί στο πλαίσιο των προσπαθειών μας για περαιτέρω στήριξη του Κύπριου αγρότη” ανέφερε.

Μίλησε ακόμη για τις δράσεις του Τμήματος Γεωργίας για ενημέρωση των καλλιεργητών ως προς τους κινδύνους που ελλοχεύουν για τη μέλισσα κατά την άσκηση της γεωργικής τους δραστηριότητας, ώστε να λαμβάνονται τα κατάλληλα μέτρα για την προστασία της καθώς είναι κοινή η παραδοχή ότι η προστασία της μέλισσας είναι επιτακτική ανάγκη, αφού αυτή συμβαδίζει με την ίδια την επιβίωση του πλανήτη μας.

ΚΥΠΕ