18/10/2019 13:13

Ενδυνάμωση νοσοκομείων από Πολιτεία ζητεί ο Κλάδος Γενικού Νοσηλευτικού Προσωπικού

Aν η αποδυνάμωση των νοσοκομείων συνεχίσει με τους ίδιους ρυθμούς, τότε δεν θα μπορέσουν να ανταποκριθούν στις βασικές Αρχές του ΓεΣΥ προσφέροντας αυτό που η πολιτεία υποσχέθηκε στον Κύπριο πολίτη με την εφαρμογή του για αναβαθμισμένη ποιοτική φροντίδα υγείας, αναφέρει σε ανακοίνωση του ο Κλάδος Γενικού Νοσηλευτικού Προσωπικού, και καλεί τον Υπουργό Υγείας, τη Διεύθυνση του Οργανισμού Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας (ΟΚΥπΥ) να εξαντλήσουν όλες τις πιθανές λύσεις που μπορεί να υπάρχουν για ενδυνάμωση των νοσοκομείων.

Σε ανακοίνωση του, ο Κλάδος αναφέρει ότι κατά την τελευταία του συνεδρίαση συζήτησε το νέο περιβάλλον που έχει διαμορφωθεί στα δημόσια νοσοκομεία με την αυτονόμηση τους και τη σταδιακή εφαρμογή του ΓεΣΥ.

Δυστυχώς αυτό που διαπιστώνεται, σημειώνεται, είναι η συνεχής υποβάθμιση των δημόσιων νοσοκομείων, χωρίς να διαφαίνεται η οποιαδήποτε προοπτική βελτίωσης της σημερινής εικόνας.

«Μια από τις βασικές αρχές εφαρμογής του ΓεΣΥ ήταν η ενδυνάμωση των δημόσιων νοσοκομείων ώστε να καταστούν ανταγωνιστικά σε περιβάλλον ελεύθερης αγοράς, αλλά κυρίως να αποτελούν τον βασικό πυλώνα εφαρμογής του ΓεΣΥ. Όπως όμως αποδεικνύεται από τα γεγονότα, η πιο πάνω αρχή εν τέλει δεν εφαρμόζεται. Τα νοσοκομεία έχουν αποδυναμωθεί, υποβαθμιστεί με κίνδυνο αντί βασικός πυλώνας να μετατραπούν σε φτωχό συγγενή», προστίθεται.

Ο Κλάδος αναφέρεται και στην μαζική και συνεχή φυγή των γιατρών από τα δημόσια νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας που επηρεάζει, όπως σημειώνει άμεσα και καίρια τη λειτουργία των τμημάτων που παρέχουν υπηρεσίες υγείας, με το μεγαλύτερο πρόβλημα να παρατηρείται στα ΤΑΕΠ.

Η έλλειψη γιατρών, προσθέτει, προκαλεί αλυσιδωτά επιπτώσεις και στην εκτέλεση των καθηκόντων των νοσηλευτών, ο αριθμός των οποίων βρίσκεται σε οριακό σημείο.

Ένα άλλο σχετικό θέμα που απασχόλησε τη συνεδρία του Δ.Σ. είναι και το φαινόμενο της υποστελέχωσης σε συνάρτηση με την τακτική του Υπουργείου Υγείας να συνεχίζει την πρακτική της απόσπασης νοσηλευτικού προσωπικού για την κάλυψη διαφόρων αναγκών, που στις πλείστες των περιπτώσεων δεν εμπίπτουν στα νοσηλευτικά καθήκοντα.

«Καλούμε το Υπουργείο Υγείας και τον ΟΚΥπΥ να επανεξετάσει στο σύνολό τους όλες τις διενεργηθείσες αποσπάσεις κι εκεί όπου αυτές δεν είναι αναγκαίες, να τερματιστούν. Στις περιπτώσεις δε που η απόσπαση καθίσταται απαραίτητη, τότε θα πρέπει το κενό που δημιουργείται να πληρώνεται άμεσα», καταλήγει η ανακοίνωση.

ΚΥΠΕ

Tags:
Cheap Website Traffic