15/10/2019 13:15

Δρ. Φοίβος Συμεωνίδης – Ο γνωστός καρδιολόγος δίνει απαντήσεις σε σημαντικά ερωτήματα που αφορούν την καρδιά

Ποιο είναι το επιτρεπτό όριο χοληστερόλης σε ένα ενήλικα και πώς αυτό επηρεάζει την καρδιά μας;

Κατ’ αρχήν να τονίσουμε ότι η χοληστερόλη είναι μια ουσία απαραίτητη για την ζωή, καθώς αποτελεί δομικό συστατικό της κυτταρικής μεμβράνης, αλλά και κάποιων ορμονών που συνθέτει ο οργανισμός. Το μεγαλύτερο ποσοστό της χοληστερόλης το φτιάχνει ο οργανισμός στο συκώτι, ενώ ένα μικρότερο ποσοστό (περίπου 20%) το παίρνει εξωγενώς με τις τροφές. Οι αναγκαίες για τον οργανισμό ποσότητες χοληστερόλης είναι πολύ μικρές και η περίσσεια καθιζάνει πάνω στα τοιχώματα των αρτηριών σχηματίζοντας την αθηρωματική πλάκα, η οποία με την σειρά της στενεύοντας ή αποφράσσοντας τον αυλό των αγγείων ευθύνεται για τα εμφράγματα και τα εγκεφαλικά επεισόδια. Όσον αφορά στα επίπεδα χοληστερόλης θα ήταν ίσως πιο ορθό να μιλάμε για επιθυμητά και όχι για επιτρεπτά. Θα πρέπει επίσης να τονίσουμε ότι ο πρωτεύων θεραπευτικός στόχος είναι πάντα η «κακή» LDL χοληστερόλη. Η «καλή» HDL και τα τριγλυκερίδια αποτελούν δευτερεύοντες θεραπευτικούς στόχους. Ιδανικά σε ένα άτομο χαμηλού κινδύνου για καρδιακό επεισόδιο η LDL χοληστερόλη πρέπει να είναι μικρότερη από 115mg/dl. Ο στόχος της LDL επαναπροσδιορίζεται σε επίπεδα μικρότερα του 70mg/dl ή ακόμη και σε ορισμένες περιπτώσεις κατώτερη του 55mg/dl σε άτομα πολύ υψηλού κινδύνου ή με βεβαρυμένο ιστορικό στεφανιαίας νόσου. Αφού πρώτα επιτευχθεί ο πρωτεύων στόχος της LDL χοληστερόλης στην συνέχεια μπορούμε να ασχοληθούμε με τους δευτερεύοντες στόχους της HDL και των τριγλυκεριδίων. Σε γενικές γραμμές είμαστε ικανοποιημένοι εάν η HDL >50mg/dl και τα τριγλυκερίδια <150mg/dl.

Βιώνουμε καρδιακά συμπτώματα λόγω της ηλικίας, του φύλου ή του βάρους μας;
H διαδικασία της εναπόθεσης χοληστερόλης πάνω στα τοιχώματα των αρτηριών και της δημιουργίας αθηρωματικής πλάκας είναι μια συνεχής διαδικασία. Θα μπορούσε να την παρομοιάσει κανείς με το «πουρί» που πιάνουν οι σωλήνες με τα χρόνια. Με αυτή την έννοια, σίγουρα, καθώς προχωρεί η ηλικία αυξάνονται οι πιθανότητες εμφάνισης κάποιου καρδιακού επεισοδίου. Το ανδρικό φύλο έχει το ατυχές «προνόμιο» να αποτελεί από μόνο του παράγοντα κινδύνου για καρδιοπάθειες. Στον αντίποδα οι γυναικείες ορμόνες (οιστρογόνα) προφυλάσσουν, σε κάποιο βαθμό, τις γυναίκες από τέτοια επεισόδια. Έτσι, οι γυναίκες εμφανίζουν εμφράγματα με μια δεκαετία καθυστέρηση σε σχέση με τους άντρες. Όσον αφορά στην παχυσαρκία, είναι πολύ καλά τεκμηριωμένο ότι αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο υπέρτασης, διαβήτη και καρδιοπαθειών.

Ποιες διατροφικές συνήθειες προκαλούν την υγεία της καρδιάς μας; Ποια είναι αυτά τα συμπτώματα;
Σίγουρα η πρόληψη είναι πολύ πιο σημαντική από την θεραπεία και αυτή αρχίζει από τις διατροφικές συνήθειες και την άσκηση. Η διατήρηση ενεργειακού ισοζυγίου θερμίδων ώστε να αποφύγουμε την συσσώρευση λίπους και την παχυσαρκία, η τακτική, μέτριας έντασης άσκηση και η αποφυγή του καπνίσματος είναι θεμελιώδη για την υγεία μας. Η ισορροπημένη διατροφή με αρκετές φυτικές ίνες, φρούτα, χόρτα, λαχανικά και δημητριακά είναι επίσης αναγκαία. Η μεσογειακή διατροφή με ελαιόλαδο, ψάρι, γιαούρτι και αλκοόλ σε μικρές ποσότητες είναι ίσως αυτή που μας κρατά αξιοζήλευτους δείκτες υγείας, παρά τις θλιβερές πρωτιές σε ποσοστά καπνιστών στην Ευρώπη. Τέλος, με τους σημερινούς ρυθμούς της ζωής, σίγουρα ο έλεγχος του άγχους και ένας ήρεμος ύπνος το βράδυ είναι δύσκολοι, αλλά απαραίτητοι στόχοι ώστε να ξυπνήσουμε με «γεμάτες τις μπαταρίες» για μια ακόμη δύσκολη μέρα. Όσον αφορά τα συμπτώματα καρδιακής νόσου αυτά ποικίλουν από πόνο ή «φτερούγισμα» στο στήθος, δύσπνοια, λιποθυμία με απώλεια αισθήσεων μέχρι και .. τίποτε! Πράγματι, πρέπει πάντα να θυμόμαστε ότι σε ένα μεγάλο ποσοστό που κυμαίνεται ανάλογα με την μελέτη από 25-70% ο ασθενής μπορεί να μην αισθανθεί απολύτως τίποτα («σιωπηλά εμφράγματα»). Σε αυτά πρέπει να προστεθεί και ένα σημαντικό ποσοστό όπου η πρώτη εκδήλωση στεφανιαίας νόσου μπορεί να αποβεί μοιραία…Τα πιο πάνω καταδεικνύουν την αναγκαιότητα διενέργειας προληπτικών καρδιολογικών ελέγχων μετά από μια ηλικία.

Ποιο είναι το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνουμε αν κάποιος άνθρωπος δίπλα μας υποστεί καρδιακό επεισόδιο;
Το πιο σημαντικό είναι να διατηρήσουμε την ψυχραιμία μας και να ζητήσουμε από τον ασθενή να καθίσει ήρεμος σε μια καρέκλα. Αυτό αμέσως περιορίζει τις ανάγκες του μυοκαρδίου σε οξυγόνο και ελαττώνει την καταστροφή μυοκαρδίου. Εάν έχουμε μαζί μας ασπιρίνη του την δίνουμε αμέσως και ζητάμε να την μασήσει ώστε να απορροφηθεί γρήγορα από τον βλεννογόνο της στοματικής κοιλότητας. Η ασπιρίνη από μόνη της μπορεί να ελαττώσει μέχρι και 30% τον κίνδυνο θανάτου ή καρδιακής ανεπάρκειας! Επίσης εάν έχουμε μπορούμε να του δώσουμε ένα υπογλώσσιο νιτρώδες. Είναι ουσιαστικό να θυμόμαστε ότι η μεγαλύτερη θνητότητα μετά από έμφραγμα είναι την πρώτη ώρα από την έναρξη του πόνου. Συνεπώς είναι υψίστης σημασίας η άμεση μεταφορά, είτε με ΙΧ αυτοκίνητο είτε με ασθενοφόρο, του πάσχοντος στο πλησιέστερο νοσοκομείο για παροχή εξειδικευμένης θεραπείας.

Βρείτε τον Δρ. Φοίβο Συμεωνίδη (MD, PHD) στο Ιπποκράτειο Ιδιωτικό Νοσοκομείο, στην οδό Ψαρών 6-12, 2408 στην Έγκωμη και στο τηλ.: 22 502241.

Facebook: https://www.facebook.com/drphivossymeonides/

Tags:
Cheap Website Traffic