15/10/2019 12:53

Δρ. Αφρούλα Καραμανή – Η επιτυχημένη εμφυτευματολόγος, απαντά σε όλες τις ερωτήσεις μας που αφορούν την υγεία των δοντιών!

Πού βοηθούν τα βλαστοκύτταρα και οι αυξητικοί παράγοντες στην οδοντιατρική πράξη και ποια είναι η μέθοδος συλλογής τους;

Τα βλαστοκύτταρα και οι αυξητικοί παράγοντες βρίσκονται σε αρκετά όργανα του οργανισμού μας. Η συλλογή τους για οδοντιατρική χρήση γίνεται με μια απλή αιμοληψία. Το αίμα επεξεργάζεται σε ειδική συσκευή και σε περίπου 15 λεπτά έχουμε έτοιμα βλαστοκύτταρα και αυξητικούς παράγοντες. Τα τελευταία μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε πολλές θεραπείες στο στόμα, όπως γρήγορη και εύκολη επούλωση πληγών, τραυμάτων, εξαγωγών και αποξέσεων. Βοηθούν στην επούλωση και ανύψωση ιγμορείου, την ανάπλαση του κόκκαλου και των μαλακών ιστών. Έχει επίσης πολύ καλά αποτελέσματα στην τοποθέτηση εμφυτευμάτων.

Μπορείτε να μας μιλήσετε για την λεύκανση; Πόσο διαρκεί; Μήπως αυτή η διαδικασία καταστρέφει ή αλλοιώνει τα δόντια;
Η λεύκανση είναι μια πολύ ωραία θεραπεία για τα δόντια, φτάνει να επιλεγεί η σωστή μέθοδος για τον κάθε τύπο δοντιών και να εφαρμοστεί σωστά. Θα μου επιτρέψετε να κάνω μια μικρή αναφορά στην ανατομία των δοντιών και να εξηγήσω τι εννοώ σωστή μέθοδος. Τα δόντια μας έχουν κυρίως δύο επιφάνειες, την εξωτερική (αδαμαντίνη) και την εσωτερική (οδοντίνη). Η αδαμαντίνη είναι πιο διαφανής και όσο μεγαλώνουμε αυτή γίνεται ακόμη πιο διαπερατή, ενώ η εσωτερική επιφάνεια έχει χρώμα (κιτρινωπό, γκριζωπό, καφετί) και όσο ενηλικιωνόμαστε σκουραίνει πιο πολύ. Επομένως όσο μεγαλώνουμε αυτό που δίνει το χρώμα στο δόντι είναι η εσωτερική επιφάνεια. Πρέπει λοιπόν να επιλέγουμε μια θεραπεία λεύκανσης που να καταφέρει να λευκάνει την εσωτερικό των δοντιών πιο πολύ και εάν το καταφέρουμε αυτό, το αποτέλεσμα θα είναι καλύτερο και θα έχει πιο μεγάλη διάρκεια. Τα υλικά που χρησιμοποιούνται για τη λεύκανση των δοντιών από επαγγελματίες είναι αυστηρά ελεγχόμενα από την Ευρωπαϊκή Ένωση και είναι απόλυτα ασφαλή όταν χρησιμοποιούνται σωστά. Γι’ αυτό εξάλλου μας επιτρέπεται να τα χρησιμοποιούμε ακόμη στα ιατρεία μας.

Πρέπει να αλλάξει κανείς τα παλιά μεταλλικά του σφραγίσματα;
Υπάρχουν μεταλλικά σφραγίσματα που είναι στο στόμα πέραν των 30 χρόνων και είναι σε άριστη κατάσταση. Αυτά, εάν κάποιος το επιθυμεί, μπορούν και να κρατηθούν. Υπάρχουν όμως και οι ομάδες ασθενών που είναι αλλεργικοί στο συγκεκριμένο υλικό, οπότε αυτά τα σφραγίσματα πρέπει να αντικατασταθούν. Όπως επίσης υπάρχουν μεταλλικά σφραγίσματα που είναι σπασμένα και οι ασθενείς αμελούν να τα αλλάξουν, γιατί ίσως δεν έχουν κάποιο πόνο στο δόντι. Καλό είναι να αλλαχθούν όλες αυτές οι εμφράξεις γιατί μπορεί κομμάτια από αυτές να φύγουν σταδιακά και να δημιουργήσουν πρόβλημα σε άλλα εσωτερικά όργανα μετά την κατάποσή τους. Επίσης πολλές φορές συναντάμε στο ίδιο δόντι εμφράξεις από δύο ή 3 διαφορετικά υλικά, όπως π.χ. ρητίνης (άσπρο σφράγισμα) και αμαλγάματος. Αυτό είναι επικίνδυνο για το δόντι αφού τα δύο υλικά έχουν διαφορετική συστολή και διαστολή. Ένας βασικός λόγος αλλαγής των αμαλγαμάτων είναι η αισθητική των δοντιών. Μετά από καιρό το αμάλγαμα χρωματίζει το δόντι και φαίνεται σκούρο (μαύρο). Αυτό που θα ήθελα να επισημάνω εδώ, είναι πως η οποιαδήποτε αλλαγή μαύρου σφραγίσματος θα πρέπει να γίνεται με απομονωτήρα, για να εμποδίσει την οποιαδήποτε κατάποσή τους, όπως επίσης και την μεταφορά ρινισμάτων αμαλγάματος με το σάλιο, κάτι το οποίο θεωρείται πιο επικίνδυνο για την υγεία μας από την παραμονή σφραγισμάτων στο στόμα.

Μπορούμε να τροχίσουμε τους κυνόδοντές μας ώστε να φαίνονται πιο στρογγυλοί χωρίς να κάνουμε κακό στα δόντια μας;
Η τέλεια φύση μας έδωσε κοφτερούς και μυτερούς κυνόδοντες, και όχι τυχαία. Οι κυνόδοντες έχουν πολύ βασικό ρόλο στην φυσιολογική λειτουργία της μάσησης και προστασία των πλάγιων ολισθήσεων. Όμως, πολλές φορές για αισθητικούς λόγους επιθυμούμε να τους στρογγυλεύουμε. Αυτό μπορεί να γίνει με επιλεκτικό τροχισμό και ίσως σε πιο ώριμες ηλικίες, όπου ο πολφός μικραίνει και η οδοντίνη μεγαλώνει για να μην έχουμε ευαισθησίες ή πόνο στο δόντι.

Σε τι οφείλονται τα μαύρα δόντια; Τι χρειάζεται να κάνουμε για το αντιμετωπίσουμε και για να το αποφύγουμε;
Τα μαύρα δόντια συνήθως οφείλονται στα μαύρα σφραγίσματα (αμαλγάματα) και στους μεταλλικούς άξονες που εφαρμόζονται στους ριζικούς σωλήνες, απονευρώσεις όπου δεν καθαρίζονται αρκετά καλά, σε μια ομάδα αντιβιοτικών και κυρίως σε απονευρώσεις στις οποίες το φύραμά τους (γέμισμα) ξεπερνά τον αυχένα του δοντιού. Κάποιες από τις αιτίες που χρωματίζουν τα δόντια, μπορούν να αντιμετωπιστούν εύκολα με μια εσωτερική λεύκανση δοντιού, η οποία γίνεται σε μεμονωμένα χρωματισμένα δόντια. Κάποιες άλλες περιπτώσεις δοντιών, όπως ο χρωματισμός από αμαλγάματα, είναι πολύ δύσκολο να λευκανθούν και η λύση είναι να καλυφθούν με στεφάνη.

Βρείτε την εμφυτευματολόγο Δρ. Αφρούλα Καραμανή κα την κλινική Perfect Smile Karamani Dental Clinic, στην οδό Εισοδίων της Θεοτόκου 1 στην Πέγεια.

Facebook: https://www.facebook.com/PERFECTSMILEKARAMANI/
Instagram: @perfect_smile_k_dental_clinic
Web:
https://paphosdentalclinic.business.site/#summary

 

Cheap Website Traffic