07/10/2019 14:14

Δύο εβδομάδες κινητοποιήσεων στο Λονδίνο από την Extinction Rebellion για το κλίμα

Σε καταλήψεις δρόμων και σε αποκλεισμούς γεφυρών στο κεντρικό Λονδίνο προχωρούν από σήμερα και για τις επόμενες δύο εβδομάδες περιβαλλοντικοί ακτιβιστές της οργάνωσης Extinction Rebellion.

Οι κινητοποιήσεις τους θα επικεντρωθούν σε 12 σημεία στο δήμο του Γουέστμινστερ, γύρω από το κοινοβούλιο.

Στόχος τους είναι να πιέσουν τους πολιτικούς στη Βρετανία να υιοθετήσουν πολύ πιο φιλόδοξους στόχους για τον τερματισμό εκπομπής ρύπων από ορυκτά καύσιμα και για τη γενικότερη προστασία του περιβάλλοντος.

Οι διοργανωτές λένε ότι αυτή η κινητοποίηση διαρκείας θα είναι πέντε φορές μεγαλύτερη από την αντίστοιχη του Απριλίου, όταν ξανά κεντρικοί δρόμοι και γέφυρες του Λονδίνου είχαν αποκλειστεί για λίγες ημέρες.

Τότε περίπου 2.000 ακτιβιστές είχαν λάβει μέρος στις κινητοποιήσεις, ενώ αυτή τη φορά πρόθεση συμμετοχής έχουν δηλώσει 10.000 άνθρωποι. Εξ αυτών, οι 5.000 φέρονται διατεθειμένοι να συλληφθούν, 2.245 έχουν πει ότι είναι έτοιμοι να οδηγηθούν στη φυλακή για τις δράσεις τους και 1.836 είναι προετοιμασμένοι να κατέλθουν σε απεργία πείνας.

Η Μητροπολιτική Αστυνομία του Λονδίνου δηλώνει καλύτερα προετοιμασμένη από τον Απρίλιο, όταν είδε δεχθεί κριτική για το γεγονός ότι επέτρεψε πολυήμερες καταλήψεις δρόμων που προξένησαν ταλαιπωρία στους πολίτες.

Στην πρωτεύουσα έχουν μεταφερθεί δυνάμεις από άλλες αστυνομικές διευθύνσεις, ενώ έχουν ακυρωθεί και άδειες αστυνομικών.

Ήδη το πρωί της Δευτέρας πραγματοποιήθηκαν περισσότερες από 20 προσαγωγές σε δρόμο που περνά μπροστά από το κοινοβούλιο, καθώς ορισμένοι ακτιβιστές μπλόκαραν την κυκλοφορία με οχήματα και ένα ομοίωμα πυραύλου.

Οι ακτιβιστές απαιτούν από τη βρετανική κυβέρνηση να κηρύξει κλιματική έκτακτη ανάγκη, όπως έκανε το βρετανικό κοινοβούλιο τον περασμένο Μάιο και να δεσμευθεί σε έναν στόχο τερματισμού της απώλειας βιοποικιλότητας και μηδενισμού της εκπομπής ρύπων από άνθρακα έως το 2025.

Στο μεσοδιάστημα από τις διαδηλώσεις του Απριλίου η βρετανική κυβέρνηση έχει νομοθετήσει για κατ’ αντιστάθμιση μηδενισμό των ρύπων έως το 2050, ενώ το Εργατικό Κόμμα υπερψήφισε στο πρόσφατο συνέδριό του πρόταση για θέσπιση του ίδιου στόχου έως το 2030.

Η οργάνωση Extinction Rebellion θέλει επίσης τη σύγκληση μιας Συνέλευσης Πολιτών που θα καθορίσει την κυβερνητική πολιτική επί της κλιματικής αλλαγής.

ΚΥΠΕ

Tags:
Cheap Website Traffic